Joint a alkohol - dohromady ne!  
Vědci objevili jak devastující na mozkové buňky je kombinace marihuany a alkoholu.

 

 

Zvětšit obrázek
Jestlipak tato děvčata vědí, že alkohol s marihuanou je pro zvířecí neurony vražedná kombinace?  A že stejně zhoubný vliv  lze očekávat i u neuronů lidských plodů...

Marihuana je jednou z nejvíce užívaných drog v těhotenství, a to buď samostatně nebo v kombinaci s dalšími drogami. Takové praktiky nastávajících maminek ale mohou mít velmi vážný dopad na vývoj mozku u plodu. Existují nezpochybnitelné důkazy, že tetrahydrocannabinol (THC), hlavní psychoaktivní látka marihuany, přes placentu prochází. Marihuana u nastávající matky může navodit retardaci plodu již v době nitroděložního vývoje, což se později projevuje zdravotními poruchami spojenými s netečností, ochablostí svalů,...
Vystavení plodu působení THC může také vést u potomka pozdějším problémům projevujícím se neschopností se soustředit,  učením a  chováním. Nová studie na potkanech odhalila, že kombinace THC s mírnou konzumací alkoholu způsobovala masové odumírání neuronů v mozku.
 

Pod vedením Henrika Hansena a Chrysanthy Ikonomidou z Neuroscience Research Center Humboldtovy University v Berlíně a Department of Pediatric Neurology na University of Technology v Drážďanech uskutečnili pokusy, při kterých podávali zvířatům různé drogy. Podobných studií je habaděj, ale v tomto případě jim je podávali samostatně, ale též v různých kombinacích. Zkoušeli například zvířatům podávat injekčně THC, syntetickou formu THC, etanol, MK-801 (antikonvulzivum) a fenobarbital. Pomocí drog vědci potkanům  zpříjemňovali jejich fádní život po dobu jednoho až čtrnácti dnů. Není žádným tajemstvím, že  již dřívější studie naznačily, že etanol a některé léky, jako jsou sedativa, anestetika a další léčiva, navozují odumírání nervových buněk v rozvíjejícím se mozku nedospělých potkanů. Tato studie měla dát odpověď na to, jak se liší tento efekt u samotných kanabinoidů a v případě kombinace s jinými látkami.

 

Výsledky pokusů ukázaly, že THC ani jeho syntetická forma nezpůsobovaly degeneraci neuronů. To ale platilo jen v případech, že tato látka byla podána samostatně. V kombinaci s etanolem ale bylo podání THC příčinou odumírání nervových buněk i tehdy, když podávaná látka byla aplikována v nižší dávce, než je dávka toxická. Neblahý vliv kombinace těchto dvou látek (THC a alkohol), roste spolu se zvyšující se dávkou THC. Nejvražednější účinek má  zmíněný „mix“ na neurony potkanů starých 7 dní.

 

 

Kombinace THC a alkoholu není dobrá volba.

Kromě nevhodnosti kombinovat alkohol s marihuanou THC posiluje neurotoxický vliv i dalším látkám - fenobarbitalu a MK-801.

Během pokusů se přišlo i na to, jak to marihuana dělá. Aktivuje na povrchu buněk CB1 receptory.  O těchto změnách je delší dobu známo, že vedou ke změnám v psychomotorice, paměti, poznávání a vnímání bolesti. Platí to jak u zvířat, tak u dospělých lidí.

 

Zatím, co THC zvyšovalo neurotoxicitu etanolu, blokátor receptoru CB1 v podobě léku Rimonabant (používá se například při léčbě obezity), měl efekt opačný. To, že v celé záležitosti zvyšování a snižování toxicity hrají úlohu zmíněné buněčné receptory, potvrdil i  pokus na myších, při kterém jim vědci gen pro tvorbu těchto receptorů knokautovali. Těmto myším se CB1 receptory netvořily. Takto geneticky pozměněné myši se až na absenci zmíněného receptoru, od svých vrstevnic ničím nelišily. Takto geneticky upravené myši byly k neurotoxickému vlivu etanolu méně vnímavé.

 

Nežádoucí efekt kombinace alkoholu s THC na odumírání nervových buněk byl snižován oním genetickým knokautem buněčných receptorů, tak ale i lékem Rimbonantem. Ten totiž účinkuje jako blokátor oněch CB1 receptorů. Autoři studie z toho vyvozují, že za zvýšenou toxicitu alkoholu může právě ona schopnost látky THC tyto receptory na buňkách aktivovat.

 

Autoři studie  poznamenávají, že endokanabidoidy (látky podobné kanabidoidům, které si tělo přirozeně samo produkuje), mohou být zapojeny do vývojových procesů, jako třeba buněčné proliferace a přežití během formování centrální nervové soustavy, což by vysvětlovalo vliv věku zvířete. Kombinaci THC/etanol nemá účinek stále stejný. Nejhorší paseku udělá u plodů v časném stádiu březosti.
 

Vědci chtějí vliv kanabidoidů na neurotoxicitu etanolu při vývoji mozku studovat dlouhodobě a zjistit, jak se pozorované náhlé změny úmrtí neuronů odráží ve změněném chování. Ale i tyto již provedené krátkodobé pokusy přinesly zajímavý pohled na věc. Možnost preventivního použití antagonistů CB1 receptorů, které by zabraňovalo poškození mozku plodu a novorozenců, jejichž nesvědomité matky je vystavily současnému vlivu THC, etanolu, sedativ a/nebo antikonvulzív.

To, co si z pokusů provedených na Humboldtově universitě můžeme odnést již nyní, je vědomí, že i mírně toxická dávka alkoholu se v kombinaci s THC stává pro nervové buňky závažným problémem a že takový „mix“ je pro mnohé z nich smrtelný.

Autor: Ota Beran
Datum: 15.04.2008 02:19
Tisk článku


Diskuze:

alkohol a cbd

Martin Veselý,2020-07-30 17:30:49

Alkohol a THC nic moc..ale co třeba alkohol a CBD? to zní dobře a to mluvím z vlastní zkušenosti..kdo by si o tom chtěl něco přečíst tak tady je cool článek: https://www.semena-marihuany.cz/cs/blog/1165-cbd-a-alkohol

Odpovědět

hovno

gesho,2008-07-05 16:31:01

jo hovno, az snad na jeden dva nazory je videt silna nedozralost diskutujicich, ad1 vsimnete si, ze v clanku se hovori o devastujicich ucincich (vyjma nadpisu:)) ve spojeni s nedospelimi/dokonce vetsinou velmi mladymi(az zarodecnymi) jedinci, coz na druhou stranu zjevne nenaznacuje jaky vliv to ma na dospeleho jedince(je to tak i s alkoholem i s jinymi drogami)...jinak tahle kombinace je obvykla u "dlouhodobejsich" kuraku marihuany..napr. ja jsem drive o kombinaci ani neuvazoval protoze jsem hroko tezko kociroval stav z obou drog separovane natoz v kombinaci, ale urcitym procesem je dozrani do faze kombinace obou drog, ktera je opravdu kombinaci nejobvyklejsi (tedy az po kava, cigaro, chlast)...vase chybna fakticka argumentace plyne jen z jiste neznalosti, kombinace je totiz vetsinou v poradi marihuana a pak alkohol (jako rozpit ten jiz utahany stav)coz je vcelku bezproblemova situace na zvladnuti, jiz horsi je opak (dat si po 10ti pivech jointa je casto konecna i pro otrleho "kombinatora" :)...mno a jeste par faktickych poznamek - znam mnoho lidi, kteri kombinovani povazuji jiz temer za ritual a provozuji ho velmi casto a velmi nespoutane a i za 10 let znacneho kombinovani jsou to rozumni lide na spolecenskych postech daleko prevysujici konvencni spolecensky prumer...mam napr. hodne spoluzaku a znamych ze skoly, kteri jsou pod vlivem obou latek schopni s prehledem zvladat vcelku komplikovane matematicke operace, bez sebemensiho zavahani etc... je to proste hodne subjektivni zalezitost a k takovemu kategorizovani, jake je pouzito v nadpisu by bylo treba o mnoho vice vedeckych materialu a studii, autor se dopousti klasicke mirne mystifikace, aby prilakal represisty a i ty kterych se to zjevne netyka a nutno podotknout, ze se mu to dari, ale jen v malem rozsahu :)

Odpovědět

Zajimave

chachar,2008-05-20 12:50:36

zajimave mi prijde, ze o "zabijacke" skodlivosti kombinace travy a chlastu tady mluvi ti co nehuli. Ja hulim, chlastam a nejcasteji oboji najednou. Znam hodne hulicu a 95% z nich chlasta a huli zaroven. Nevidim v tom zadny problem. Samozrejme, ze pokud se nekdo ozere tak, ze sotva chodi a k tomu si zahuli, tak mu to asi nijak dobre neudela.

Odpovědět

praxe mluví jasně proti

SM,2008-04-16 04:14:58

Je to velmi pravděpodobně nesmysl nebo opět další případ velmi silného přání, které se horko těžko doluje z experimentálních dat.
Téměř každý kombinuje chlast a hulení a kupodivu zatím přežíváme.
To, že tráva negativně působí na plody se objevuje už od dvacátých let a neustále je to vyvraceno jako nesmysl. Když někdo strašně usilovně hledá něco problematickýho u potkanů, tak jistě najde, ale člověk obklopený zdravými dětmi, jejichž matky vesele hulily až do pozitivního těhotenského testu tomu nějak nechce věřit...
Doba legalizace se zjevně blíží a hysterie skautíků bude sílit, to se dalo čekat. Schválně s čím přijdou příště.

Odpovědět


Odvážil bych se odporovat Vaší větě.

Duke,2008-04-16 14:28:59

"Téměř každý kombinuje chlast a hulení a kupodivu zatím přežíváme."

Není dle mé zkušenosti pravdivá.

Možná to tak kombinujete Vy a Vám podobní. Ale je spousta jiných lidí, a já si troufám říci, že je jich většina, kteří tyto dvě drogy nekombinují. Tak prosím své návykové chování nevydávejte za běžnou normu.

Já například pouze chlastám.

Odpovědět


Potvrzuji!

Radim Dvořák,2010-09-13 03:21:16

:-)

Odpovědět

Se mi to nezdá

MildaIV,2008-04-15 17:11:43

Kdyby to byla pravda, tak pár lidí co znám by už dávno muselo mít IQ houpacího koně.

Odpovědět


Pokud jejich máma hulila a chlastala,

Duke,2008-04-15 20:40:28

když je nosila "v bříšku", tak ho možná opravdu mají...

Odpovědět

add pavel

sajbicz,2008-04-15 11:02:08

vsichni hulici co znam ja, a ze se mezi ne pocitam, tuto kombinaci bezne praktikuji. zajimalo by me o jakych "strasnych nasledcich", pavle, hovoris ? netvrdim, ze je ta kombinace zdrava, o jeji skodlivosti vsichni vime, jen nesouhlasim s tvym nazorem, ze "neco nejde" a rad bych, abys uvedl jake ze konkretme sou to ty strasne nasledky.

Odpovědět


Já nevím

Pavel,2008-04-15 12:33:08

Já nehulím. Jen znám pár lidí, co hulí a u nich zmínka o alkoholu ve spojení s marihuanou vyvolává důrazné protesty, ve smyslu jedno nebo druhé, ale nikdy dohromady. Podrobnější info nemám (a ani jsem po tom nepátral).

Odpovědět


Je to tak

Rozumný Občan,2008-04-15 20:50:42

Je to tak. To, že lidi označovaný za "vyhulený mozky" a podobně to mají z kombinace z pitím je poměrně známá věc. Bohužel jak se neustále ukazuje, asi ne dost známá.

Odpovědět


Kromě toho

Rozumný Občan,2008-04-15 20:53:02

I okamžité efekty takové kombinace nejsou zrovna příznivý. Těžko říct proč to někteří provozují.

Odpovědět

Myslím, že to už huliči vědí

Pavel,2008-04-15 08:58:34

Aspoň všchni huliči, které znám, mi vždy tvrdili, že kombinovat marihuanu s alkoholem nejde, že následky jsou strašné, a také, pokud vím, to nedělají.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz