Kojenecké plavání a dýchací problémy  
Děti matek trpících alergiemi nebo astmatem mají zvýšené riziko dušnosti, jestliže se účastnily plavání miminek do šesti měsíců věku.


 


 

 
Wenche Nystad: Dřívější studie naznačovaly, že tu může být spojitost mezi plaváním novorozenců a infekcemi dýchacích cest u batolat a starších dětí. Myslelo se, že faktory krytého prostředí (dráždivé látky ve vzduchu), například těkavé látky vznikající při chlórování krytých plaveckých bazénů, mohou negativně působit na epitel plic a být u těchto dětí jednou z příčin rozvoje respiratorních onemocnění a třeba i astmatu.

Na zvýšené riziko dýchacích problémů u malých dětí poukazuje nová studie, která používá data z norské Mother and Child Study (MoBa) na Norwegian Institute of Public Health (NIPH).


K výsledkům přispělo sledování třiceti tisíc účastníků studie MoBa. Přičemž přibližně 25 procent dětí zahrnutých v této studii se účastnilo, i u nás populárního, plavání miminek ve věku 0 až 6 měsíců.


 

 
Matky trpící alergiemi mají větší motivaci udělat vše pro to, aby jejich děti na tom byly lépe. Jednou ze snah bývá dopřát jim zdravý rozvoj pomocí miminkovského plavání od útlého věku. Poznatky z Norska naznačují, že právě touto snahou s dobrými úmysly mohou udělat víc škody než užitku.

U většiny dětí, které se plavání novorozenců účastnily, nebyl prokázán zvýšený výskyt infekcí dolních cest dýchacích, zánětu středního ucha nebo dušnosti. Následně se u dětí ve věku mezi 6 až 18 měsíci vyskytla infekce dolních cest dýchacích u 13 procent a zánět středního ucha u 30 procent, největší byl podíl dětí, u kterých se projevila dušnost, a to 40 procent.


Mezi dětmi, jejichž matky mají astma nebo alergii jich bylo 44 procent s dušností, aniž by chodily na kojenecké plavání. Tento počet byl porovnán se 47 procenty dětí alergických a astmatických matek, které se kojeneckého plavání účastnily, a vyskytla se u nich dušnost. „Rozdíl to není velký, ale naznačuje tendenci k respiračním problémům,“ říká Wenche Nystad autorka studie a ředitelka oddělení epidemiologie na NIPH. 
 

„O spojitost mezi respiratorními problémy a plaváním novorozenců se zajímali dětští lékaři, kteří se ptali, zda děti se zvýšeným rizikem astmatu, které se účastnily plavání novorozenců, měly vyšší tendenci k rozvoji nemocí dýchací soustavy. Dřívější studie naznačovaly, že tato spojitost existuje, ale výsledky byly nejisté. Proto chceme uskutečnit důkladnější studie,“ říká Nystadová a dodává: „Pokud jsou matka i miminko zdravé, tak zvýšené riziko zánětu středního ucha ani dýchacích problémů při účasti na plavání dětí do šesti měsíců věku nehrozí.“

Zdroj: Norwegian Institute of Public Health.



 

Datum: 20.04.2008 20:38
Tisk článku


Diskuze:

Statisticka chyba

zajicek8,2008-04-23 15:00:52

Nejsou nahodou ty 3% rozdilu v ramci statisticke chyby. Jeste bychom potrebovali vedet, jak byly oba porovnavane soubory sestaveny. Kolik % v nich predstavovaly matky s jednim i druhym typem problemu, a co otec a sourozenci?

Odpovědět

chlor

Medvědovič,2008-04-22 18:40:47

Jde o chlor ve vzduchu ne ve vodě, Jak správně píše Ford studie popisovala tyto problémy u dětí které mají v domě bazén.
Chtělo by to srovnání v přímořské populaci, kde děti plavou odmala v mořské vodě. Nebo vodu v bazenech místo chlorování jodovat. (tuhle myšlenku si dám patentovat)

Odpovědět


Medvědoviči

Dane,2008-04-22 19:03:08

Nechodili s tebou od malička plavat do jódovaný vody?

Odpovědět

Roli by mohl hrát i výběrový efekt

Jan Šimůnek,2008-04-21 16:37:41

Pokud mají rodiče nemocné starší dítě (nebo mají sami zdravotní potíže), mohou být více zainteresováni s tím mladším "dělat něco pro zdraví". A vzhledem k podílu dědičnosti na řadě poruch imunity, alergií atd. ...

Odpovědět

Teda ta doktorka je hezká,

Dwarf,2008-04-21 13:31:11

že jsem chvíli myslel, že je to Martin Navrátil. :o)

Odpovědět

Chlor

Ford,2008-04-21 11:39:43

To dela chlor z bazenu, nedavno se tady o tom psalo.

Odpovědět


re: Chlor

Dr Meduza,2008-04-21 12:36:30

K tomu chloru vs deti
nevim jak kde se to praktikuje, ale pro tydle maly deti bejva oddelenej bazen a je v nem mnohem min chlorovana voda nez v beznym bazenu, ikdyz asi hodne zalezi jak kde

Odpovědět


Nevím jak je to v Norsku.

Dwarf,2008-04-22 19:00:19

Ale do popředí se dostávají jiné technologie úpravy vody v bazénech než je chlorování. Takže si myslím, že by v tom nemusel být primárně chlor.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz