Existuje temná hmota na Zemi?  
Tým italských a čínských fyziků tvrdí, že pomocí detektorů umístěných hluboko uvnitř skalního masivu Gran Sasso (Itálie) objevili částice neviditelné „temné hmoty“. Ostatní vědci výsledkům nedůvěřují, protože další experimenty nic nezjistily.

 

 

Zvětšit obrázek
Detektory experimentu DAMA (Cu boxy). Kredit: Rita Bernabei (DAMA/LIBRA)

Ve středu 16. dubna 2008 na workshopu „Dark Matter“ (DAMA) v Benátkách (Itálie) tým oznámil výsledky 4leté druhé fáze experimentu.

Zvětšit obrázek
Vyndávání 100kg detektoru z Cu boxu. Kredit: Rita Bernabei (DAMA/LIBRA)

Tvrdili, že temnou hmotu „viděli“ už v roce 2003. Ale podle většiny vědců se jednalo o „vtípek“ statistického zpracování dat. Nynější důkaz je údajně průkaznější.

 

 

„Teď jsme si dostatečně jisti, že tyto [signály] nejsou statistickou šťastnou trefou. Co ale znamenají, to je jiná věc,“ říká částicový fyzik Francis Halzen (University of Wisconsin-Madison, USA). Vedoucí projektu DAMA je Rita Bernabei (University of Rome, Itálie).

 

 

Astronomové jsou přesvědčeni, že naše Galaxie je přeplněna neviditelnými částicemi temné hmoty – substance, která tvoří téměř 90 % hmoty ve vesmíru. Doposud existence temné hmoty ve vesmíru byla určována jen na základě gravitačního působení na normální hvězdy a galaxie.

 

 

Experiment DAMA se snažil částice temné hmoty narážející do Země přímo pozorovat. Tým hledal záblesky světla v detektoru s jodidem sodným. Experiment probíhal v podzemní laboratoři v hloubce 1,4 km uvnitř apeninského masivu Gran Sasso (Itálie).

 

 

Záblesky vznikly zejména ze „šumu“ pozadí, který pochází od „obyčejných“ neutronů z radioaktivních hornin z okolních skal Gran Sasso. Ale některé záblesky by také mohly pocházet od částic temné hmoty. Je-li tomu tak, vědci očekávají sezónní změny těchto záblesků, protože rychlost Země v naší Galaxii se mění v závislosti na směru pohybu.

 

Zvětšit obrázek
Úprava experimentálního místa (zdi, podlaha, atd.) po vyjmutí elektroniky. Kredit: Rita Bernabei (DAMA/LIBRA)

 

 

Zvětšit obrázek
Francis L. Halzen (University of Wisconsin-Madison)

Teorie italsko-čínského týmu předpovídá, že Země by měla být zasažena větším množství částic temné hmoty v červnu, kdy se pohybuje skrz Galaxii stejným směrem jako Slunce. Naopak v prosinci by mělo být částic méně, protože Země se pohybuje opačným směrem.

 

 

Tuto teorii tým DAMA oznámil již v roce 2003. Byla doplněna první fází experimentu se 100kg detektorem. Trvala 7 let. Ale výsledky se setkaly s velkou nedůvěrou, protože žádný z dalších experimentů, hledajících temnou hmotu, nic neviděl.

 

 

Proto tým DAMA obnovil jejich hledání s větším 250kg detektorem. A tvrdí, že nyní může potvrdit, že nový experiment znovu ukázal každoroční změnu počtu částic, které zasáhly jejich detektor. V červnu lze pozorovat nepatrné zvýšení nad průměrnou hodnotu a odpovídající snížení v prosinci.

 

 

Tým tvrdí, že nový výsledek je velmi významný. Šance, že jednoduše uvidí náhodný výkyv, jsou ale menší než jedna ku několika miliardám. Také říkají, že vyloučili možnost, že signál patří nějakému systematickému efektu, jako jsou např. sezónní změny teplot v jejich podzemní jeskyni.

 

Zvětšit obrázek
Instalace boxů včetně zdroje pro jejich obvyklé kalibrování. Vše je umístěno ve vysokotlaké dusíkové atmosféře. Kredit: Rita Bernabei (DAMA/LIBRA)

 

Ale Halzen je opatrný a říká: „Diskuse o tom, zda se nejedná o nějaký neznámý systematický efekt, zůstává.“

 

Zvětšit obrázek
Richard Gaitskell (Brown University)

 

Richard Gaitskell (Brown University, Providence, Rhode Island, USA), účastník dvou experimentů hledajících temnou hmotu – Cryogenic Dark Matter Search (CDMS) a Xenon – také zůstává skeptický, protože žádný jiný experiment nezaznamenal jakékoliv známky temné hmoty.

 

„V současnosti je velmi obtížné teoreticky srovnat, co vidí oni a co vidíme my,“ říká Gaitskell.

 

Halzen i Gaitskell se shodli, že nové výsledky DAMA by mohly inspirovat jiné týmy, aby zkusili získat duplicitní výsledky. „Téma temné hmoty je dost důležité, proto bychom mu měli věnovat pozornost; neměli bychom to jen ignorovat,“ říká Halzen.

 

 

Prstenec temné hmoty. Kredit: NASA, ESA, M.J. Jee and H. Ford (Johns Hopkins University)

 

Prstenec temné hmoty. Kredit: NASA, ESA, M.J. Jee and H. Ford (Johns Hopkins University)

Zdroje: New Scientist Space

The DAMA Project

Datum: 28.04.2008 22:42
Tisk článku

Související články:

Model SMASH řeší pět klíčových problémů fyziky najednou     Autor: Stanislav Mihulka (30.10.2016)
Největší „kosmická pavučina“     Autor: Miroslava Hromadová (24.02.2008)
„Temné fluidum“ ve vesmíru     Autor: Miroslava Hromadová (04.02.2008)
Obsahují akreční disky temnou hmotu?     Autor: Miroslava Hromadová (26.01.2008)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz