Nové testy usnadní monitoring sulfonamidů a dalších látek  
Odhalování léčiv v produktech a v životním prostředí by se mohlo stát snazším díky nové terénní sadě, kterou vyvinul a ověřil tým vědců z Agricultural Research Service (ARS), Abraxis, LLC a Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně.

 

 

Metoda nazývaná „enzyme-linked immunosorbent assays „ známá pod zkratkou ELISA, je schopna detekovat i stopová množství sulfonamidů ve zkoumaných vzorcích. Pokud jsou tyto látky vyloučeny například močí, mohou přetrvat v prostředí buď v nezměněné podobě nebo jako metabolity. ELISA je schopna je odhalit.

 

 
Testovací souprava, která zjednodušší terénní detekci stopového množství sulfonamidů v odpadních vodách. (Kredit: Abraxis, LLC)

Chemik Weilin Shelver a fyzioložka Nancy Shappell – z ARS s působností v Biosciences Research Laboratory ve Fargo – vedli ověřovací studie ve spolupráci s vývojáři sady, kterými jsou Milan Fránek z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně a Fernando Rubio z Abraxis, LLC, ve Warminsteru v Pennsylvanii.

 

S použitím protilátek, které vyvinul Fránek, připravil Rubio celou sadu tak, aby farmáři, provozovatelé čistíren odpadních vod, výzkumníci a další uživatelé mohli snadno provést monitoring sulfonamidů. Provozovatelé kanalizací a čistíren odpadních vod by tuto sadu mohli použít například k určení toho, zda úpravy režimu zpracování v jejich zařízeních účinně brání úniku těchto látek do vodních toků. Vědci mohou tuto sadu použít k monitorování „osudu“ sulfonamidů a jejich transportu v půdě.

 

 

Zvětšit obrázek
Sulfamethoxazol

„Existuje sice přístrojové vybavení k detekci a měření úrovně sulfonamidů ve vzorcích. Nicméně jednoúčelovost, vysoké provozní náklady a nutnost specializovaně proškolené obsluhy dělají tyto metody nepraktickými pro běžné využití v terénu. Tato nová sada je naopak snadno použitelná, vyžaduje minimální proškolení a poskytuje výsledky velmi rychle,“ říká Shelver.

 

V testech byly zpracovány vzorky ze dvou čističek odpadních vod a z odchovny prasat metodou kapalinové chromatografie-hmotnostní spektrometrie (liquid chromatography-mass spectrometry, LC-MS), aby se ověřila přesnost nové soupravy při detekci dvou široce používaných sulfonamidů – sulfamethoxazolu a sulfamethazinu. Weilin Shelver věří, že jejich souprava bude rychlým a levným doplňkem detekčních metod založených na LC-MS. Zvláště užitečná by měla být právě v situacích, které vyžadují rutinní terénní monitoring životního prostředí.

 

Zdroj: US Department of Agriculture, Vúvel Brno.

 



Komentář Osla:
V materiálu publikovaném organizací řízenou americkým ministerstvem zemědělství  je v souvislosti s novým způsobem detekce sulfonamidů jmenována celá řada jmen těch, co se na jeho vývoji podíleli. Mezi řádky se praví, že tím, kdo připravil protilátky je Milan Fránek.  Je dobré k tomu dodat, že ELISA  je imunochemická metoda u které je ze všeho nejdůležitější  mít "správnou" protilátku. Ta je totiž základem specifické reakce a tím i celého úspěchu.  To ostatní je pouhá rutina. Je dobré vědět, že specifické protilátky jež nereagují s ničím jiným a nedávají falešné reakce, jsou z brněnské dílny Dr. Milana Fránka, DrSc. z Vúvel (na fotografii je uprostřed, vlevo je  RNDr. Iva Diblíková, napravo Maria Vass, M.Sc. z Swinburne University of Technology.
I když se možná nakonec stanou slavnější ti, co celou věc v Americe jen patřičně odzkoušeli, naznali že to funguje a pak vše patřičně zabalili a opatřili návodem k použití, vězte, že “hlavou” toho všeho je pan Fránek a že gratulaci si zaslouží Moraváci!


Datum: 12.05.2008 00:55
Tisk článku


Diskuze:

Valach

Jirka Mátl,2008-05-13 02:19:56

My z Valašského království také s upřímnou závistí Brňákům blahopřejeme.

Odpovědět

Fránku!

Kocourek,2008-05-12 16:10:56

Kemo,tož dej befel a naklapem do štatlu. Nabagrujem, zakalíme škopky i nakóřime. I hajfeci budou. Colčit budu já. Nejsi žádný potróblenec, když umíš takový cajky. Nési žádný maly čehunsky cajzl! Musíš nám to ale hodit do hantecu. Tady na tom ušatcovi to je moc makačka na budku.
Kdyby ty americky sajtny hodili kapric a nechtěli pustit pakl, pipni. Mí frajeři už jim dohantýrujou.
Fránku, mutra s tebe musi mít radost. Tož, nechť žiješ, synku!
Ti přeje trubka Kocourek

Odpovědět

další z mnoha....

PetrD,2008-05-12 14:20:30

Jak už to bohužel zde bylo mnohokrát a zřejmě bohužel mnohokrát ještě bude....Protože v ČR se neseženou dostatečné finance na podporu dokončení výzkumu a uvedení do výroby, tak skvělé vynálezy jdou za hranice...Je to myslím si škoda a snad se situace bude zlepšovat!!

A jinak - gratulace do Brna!!

Odpovědět

Blahopřání do Brna

Dwarf,2008-05-12 07:16:11

Připojuji se k redakci Osla s gratulací do Brna a děkuji paní Marcinkové za článeček. Jen víc takových.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz