Zázračná lékořice  
„Rozhod‘ jsem se léčit lásku lééékořicí,“ zpívával Vašek Neckář. Asi tenkrát nevěděl, že lékořice není jen na lásku, ale i na žaludeční vředy, dásně a sliznici dutiny ústní.

 

 

Zvětšit obrázek
Doktor Michael Martin, DMD, PhD: „U většiny případů častého výskytu akutního herpetického zánětu dásní a sliznice ústní dutiny může být prvotní příčinou genetická predispozice. Když oba rodiče trpí na akutní herpetický zánět dásní a ústní dutiny, pak je pravděpodobnost, že se to projeví i u jejich dětí až 90 procent.“

Výsledky nových výzkumů potvrzují, že lékořicový extrakt poskytuje novou možnost léčby.
To, co se běžně vyskytne v ústech jednoho z pěti Američanů a vypadá jako mělké vřídky různých velikostí, může být způsobeno alergiemi na potraviny a hormonálními změnami a je to často doprovázeno silnou bolestí, se nazývá akutní herpetický zánět dásní a sliznice ústní dutiny nebo opakující se aftové vřídky a podle nové studie může být úspěšně léčeno právě extraktem z lékořicového kořene.

 

 

 

Radix liquiritiae. Výborná na lásku i mnoho dalších neduhů.

Autoři testovali vliv volně prodejné léčivé náplasti s extraktem z lékořicového kořene na léčbu aftů ve srovnání s neléčenými případy. Po sedmi dnech léčby se velikost vřídků ve skupině osob léčených náplastmi s lékořicovým extraktem významně snížila, zatímco velikost vřídků v neléčené skupině vzrostla o 13 procent.

 

 


Využití lékořice k léčbě není novinkou, podle studie byl extrakt z lékořicového kořene používán jako předepsaná léčba žaludečních vředů až do sedmdesátých let dvacátého století. Ve své původní formě má extrakt z lékořicového kořene velmi výraznou chuť. Ale, když je zkombinován se samolepící, postupně uvolňující rozpustnou ústní náplastí, tak se chuť stává jemnější a příjemnou.

 

 

 

Doktor Eric Shapira: „Zubař může poskytnout pacientovi odpovídající medikaci a odpovídajícím ošetřením napomoci k vyhojení postižených míst, což je velmi dobrou prevencí dalších infekcí Také zvýšený přísun vitamínů a dalších látek, jako je vitamin C a zinek, mohou napomoci léčbě tohoto zánětu, protože tyto látky pomáhají při regeneraci tkáňových buněk.“

Nejnepříjemnějším příznakem akutního herpetického zánětu dásní a sliznice ústní dutiny je ostrá bolest, která může výrazně ovlivnit kvalitu života postiženého jedince, a to nejenom ztížením, ale někdy až znemožněním příjmu potravy a tekutin. Doktor Martin objevil, že kromě urychlení léčby pomáhají náplasti snižovat i bolestivost už po třech dnech používání.
Ti, kteří trpí těmito akutními záněty pravidelně, mohou požádat o pomoc při návštěvě svého  lékaře.
 

 

Běžné příčiny:
   lokální poranění a stres
   strava a alergie na potraviny
   hormonální změny
   užívání některých léčiv

Běžná léčba:
   antimikrobiální ústní vody
   lokální léky proti bolesti
   volně prodejné léky (orální náplasti, tekutiny a gely)

 

Prameny: Academy of General Dentistry, 
EurekAlert

 

 

 

 

 

 

 

Datum: 27.05.2008 20:04
Tisk článku


Diskuze:

Zástava dýchání

lobubo,2008-05-28 08:57:15

Jo,a ta zástav dýchání byla zřejmě zapříčiněná tímto - lékořice má expektorační účinky. Ty jsou způsobeny obsahem saponinů, které dráždí parasympatikus...a přemírou podráždění parasympatiku můžu dojít k zástavě dýchání (parasymptikus=bronchokonstrikce).

Odpovědět

někde psali, že také ovlivňuje krevní tlak

999,2008-05-28 07:59:50

(zvyšuje krevní tlak)

Odpovědět


Snad snižuje

Pavel,2008-05-28 08:36:54

Pokud vím, lékořice (ve větším množství) způsobuje relaxaci svalů (hladkých i příčně pruhovaných), takže by měla spíše krevní tlak snižovat. Četl jsem o případu Američnaky, která měla velmi ráda lékořici (pamatujete ještě na pendreky?), a poté co ji snědla přes 30 deka na posezení, zemřela na zástavu dýchání - přestaly jí pracovat bránice a hrudní svaly.

Odpovědět


Krevní tlak

lobubo,2008-05-28 08:52:37

Je to tak, lékořice opravdu zvyšuje krevní tlak (bohužel se mi nepodařilo zjistit mechanismus tohoto účinku, možná přes nepřímý kortokoidní účinek). Také obsahuje isoflavony, tím pádem má estrogenní aktivitu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz