Co umí vyzradit „modrý zub“  
Technici přišli na nové využití bluetooth signálů z mobilních telefonů a dalších bezdrátových zařízení. Systém představovaný techniky z Indiana Department of Transportation znamená možný levný skok v technologii k zajištění informací o všem možném – od rychlosti ranního dojíždění po pomalost letištních bezpečnostních kontrol.


 

„To jsou neuvěřitelně cenné informace, které by mohly být využity k mnoha účelům, ať už jde o lepší načasování dopravní signalizace nebo řízení stavebních prací, aby se omezila tvorba dopravních problémů nebo třeba podávání dopravních informací motoristům v reálném čase,“ řekl Darcy Bullock, profesor na Purdue University. „Nyní máme způsob k posouzení, jaká je doprava na daném úseku silnice nebo třeba jak dlouho bude lidem trvat dostat se přes letištní kontrolu v dané hale a čase.“


Bullock vyvíjí tento systém s Jasonem S. Watsonem a Jamesem R. Sturdevantem, techniky z Indiana Department of Transportation. „Přišli jsme s nápadem a letos i vytvořili prototyp ze skladového hardware,“ řekl Wasson.

 

Prof. Darcy Bullock, Purdue University

Systém si načte „adresy“ z bluetooth zařízení v zákazníkově elektronice. Protože každý přístroj má svůj vlastní odlišný digitální „podpis“, jeho doba cesty může být sledována detektorem instalovaným na křižovatkách nebo podél dálnic a na dalších místech. Cestující a řidiči by mohli přistupovat k informacím o době cesty s využitím stejného přenosného elektronického zařízení, které bluetooth obsahuje, což tento systém umožňuje.
„Informace jsou komoditou, kterou lidé aktivně vyhledávají, a tento systém slibuje efektivně poskytovat informace, které cestujícím a řidičům dřív nebyly dostupné,“ řekl Bullock. Závěry výzkumu se detailně objeví v červnovém vydání ITE Journal, který vydává Institute of Transportation Engineers. Dokument napsali Wasson, Sturdevant a Bullock.

 

 

Bluetooth technologie spojuje a vyměňuje informace u mobilních telefonů, „hands-free head" souprav, bezdrátových klávesnic, internetového přístupu pro osobní digitální asistenty a bezdrátových sítí pro laptopy a osobních počítačů a díky tomu se dá identifikovat a pomocí rozmístěných přijímačů sledovat pohyb konkrétních přístrojů.

Bluetooth technologie spojuje a vyměňuje informace u mobilních telefonů, „hands-free head" sad, bezdrátových klávesnic, internetového přístupu pro osobní digitální asistenty a bezdrátových sítí pro laptopy a osobních počítačů. Tento nový postup odhadu doby cesty odhaluje a zaznamenává „prostředky přístupové kontroly“ (MAC identifikační signály) pokaždé, když bluetooth zařízení mine detektor. „Dá vám to kvantitativní 24hodinovou zpětnou vazbu na dopravní proud, informace můžete použít pro plánování a operativní rozhodnování,“ řekl Wasson. „Úřady potřebují kvantitativní data, tak mohou dělat podložená rozhodnutí o tom, jak rozvrhnout zdroje a jak dobře naplánované změny pracují.“
„Data z takového systému by mohla poskytnout nejen informace o krátkodobých faktorech, například zácpách ve stavebních zónách, ale také dlouhodobé trendy vyžadující plánové změny,“ řekl Sturdevant.

Výzkumníci testovali tento systém na úseku mezistátních silnic 65 a 465 a silnic v Indianapolis a okolí, sledováním 1,2 procent průměrné denní dopravy na konkrétních silnicích. „To je důležité, protože to znamená, že v podstatě každé sté vozidlo je sledováno a informace o cestovních časech jsou upřesňovány a aktualizovány,“ řekl Bullock. „Se zdokonaleným připevněním antény očekáváme další zlepšení.“
Chodci by mohli svou rychlost chůze také sledovat a dozvědět se, jak dlouho jim bude trvat dostat se z letiště a dalších zařízení.

Budoucí práce může zahrnovat rozšíření výzkumu na doplňkové sekce vozovek. Výzkumníci vyřídili patent na svůj systém a základní technologie k vytvoření sledovacího systému je běžně komerčně dostupná.

Zdroj: Purdue University


Autor: Ota Beran
Datum: 30.05.2008 03:24
Tisk článku


Diskuze:

No to je novinka...

lelouch,2008-05-31 10:07:47

V Nizozemí už funguje komerční aplikace na sledování problémů na silnicích přes klasické GSM. Navigace TomTom si stahuje data každé tři minuty. Kde se naštosuje více telefonů a přestanou se hýbat, je problém.

Vzhledem k omezenému dosahu BT a k tomu, že značná část zařízení jej nemá anebo je vyplý mě to přijde jako mnohem užitečnější. A navíc, žádný důvod pro nějaký univerzitní výzkum - prostě se domluvil výrobce navigací s mobilním operátorem (Vodafone)...

Odpovědět


Tomtom přes GSM??

Bůh,2008-06-01 03:04:43

Tomtom snad komunikuje pouze přes GPS a to nemá zpětnou vazbu!

Odpovědět


Jasně, konečně mě to někdo vysvětlil...

lelouch,2008-06-01 23:28:30

Aneb http://www.gpsbusinessnews.com/index.php?action=article&numero=493

Odpovědět

„hands-free head sad“

Rozumný Občan,2008-05-30 20:10:43

Nic takového neexistuje.

Odpovědět


No to je jako ze

Miguel,2008-05-30 20:51:30

je smutnej z toho, ze ma volne ruce :-))
On pan beran si to jiste opravi hned jak pochopi, ze hands-free a head-set jsou dve ruzne veci a "head sad" je uplna hovadina.
Ten clanek je vubec prima, termin "kvantitativní 24hodinová zpětná vazba" je taky neuveritelna zhovadilost. Pan Beran ma kliku, ze tohle nevymyslel on, ale Mr. Bullock, jinak bych na nem nenechal nit suchou. Druha vec je, ze ja bych tuhle vetu zcela jiste vypustil.

Odpovědět


A proč by neměla existovat

Duke,2008-05-30 21:32:14

"hands free head" sada, neboli souprava? Vždyť se jich všude prodává plno? Obyčejné české slovo sada je ve druhém pádě množného čísla ve tvaru sad.

...vyměňuje informace u mobilních telefonů, „hands-free head" sad, bezdrátových klávesnic,... je tedy dle mého názoru naprosto správně a se smutnými angličany to nemá nic společného.

Odpovědět


Bílina

jirka Kolnar,2008-05-31 03:54:36

Prosím pana Rozumného občana aby přestal kafrat do všech článků. Zvykl si tady mnísto pana Zephira zahlcovat diskusi. Redakci prosím aby věnovala pozornost všem "zahlcovačům" a nesmiřitelně je mazala.

Odpovědět


Souhlasím Jirkou Kolnarem

Pavel Janů,2008-06-01 10:50:33

Slovní exhibicionismus věkterých diskutujících už přesahuje všechny meze. Přimlouvám se za diskusi, která je aspoň trochu řízená, jinak to tady skončí jako na novinkách.cz.

Odpovědět

Zbytečná paranoia...

JaANikdojiny,2008-05-30 15:36:32

Lidé, kteří poddobné systémy vyvýjejí, nejsou žádní špioni, ale technologičtí nadšenci. Pracují na základě zadání a požadovánému výstupu zařízení. Zohledňuje se i ochrana svobod uživatelů. Bojíte se zneužití vládami a státními orgány, to je nesmírně paranoidní, více bych se bál zneužití dat soukromými institucemi a virtuálními teroristy. Proto se shromažďuje minimum dat (jen ty potřebné pro daný úkol) a navíc se třeba jako jeden z prvků ochrany používá časový posun, aby nebylo možné spojit získaná data s konkrétními uživateli. Není to lehké, protože se musí brát v úvahu případné rozšíření takových systémů i na jiné úkoly. Ale v podstatě se nemusíte bát, používají se data která lidé dají dobrovolně, BT se dá vypnout (ale bude tím pádem menší sledovaná skupina a výstupy mohou být nepřesné).
Nechci vás nějak přemlouvat, aby jste začali využívat veškeré služby, které se nabízí (existují i podvodníci), ale zkuste odhodit předsudky a občas taky něčím přispět, zvlášť pokud vám k tomu stačí jediné stisknutí tlačítka.

Odpovědět


no,to urcite

Nina,2008-05-31 23:46:02

Ty jestirku)))

Odpovědět


Dost dobrý

Bůh,2008-06-01 03:01:20

Věř a víra tvá tě uzdraví. Bohužel na tvoji mentální chorobu (altruismus) není lék.

Odpovědět


Bohužel státní orgány

P.V.,2008-06-01 17:47:13

představují to největší nebezpečí, co se týče potenciálu zneužití sbíraných dat. I když neříkám, že to musí chápat dokonce i každý z těch, kdo s těmi daty sám pracuje. Já pracuji a jsem upřímně rád, že nikdo nemá přístup ke všemu, i když to neskutečně brzdí práci. Už takhle není problém někoho s loginy uplatit a máte, co si zamanete, aniž by uplacený docenil, co vlastně dělá. Chce to jen trochu inteligence, představivosti a zkušeností... Kdo dodnes nepochopil, na co je ÚOOÚ a NBÚ, tak by to měl napravit, než začne shazovat jakoukoliv snahu o proliferaci sběru a centralizace dat. Invaze do soukromí je historická jednosměrná cesta, asi jako pouta, která zaklapnou vždy jen ve váš neprospěch. I jen náhodné poskočení o stupínek je důvod, proč bychom z nasazených a zatím volných pout měli být velmi vystrašení. Tento článek odkazuje na výzkum, který je fraškou na vědu. Nápad, technologie i implementace tu jsou dávno jiné i lepší. Usměvavý blbec z fotky seškrábl na cestě něco hnědého a zjistil, že se to dobře roztírá na chleba. Heuréká... Teď jen aby ještě větší blbec v první řadě nezačal tleskat

Odpovědět


To že jsem paranoik...

sincityman,2008-06-03 10:12:39

..ještě neznamená že po mně nejdou :-)Ano lidé co to vynalézají jsou technologičtí nadšenci,ale to neznamená že jejich hračky nezačne někdo jiný zneužívat,vím že se nemůžeme vrátit do doby tam-tamů a kouřových signálů,ale měli bychom si dávat pozor....

Odpovědět

proč ty uvozovky?

GM,2008-05-30 14:40:37

Bluetooth, hands free a apod. jsou dnes naprosto běžné výrazy. Psát je v uzovozkách je podobné, jako psát o "Internetu", na kterém jsou "webové servery".

Odpovědět

Výborně!

Fišta,2008-05-30 11:32:58

Orwell 1984...

Odpovědět


Když vidím jak svině kničej o svobodě,

RomanK,2008-05-30 11:49:01

tak mi to spíš připomíná "Farmu zvířat" stejného autora.

Odpovědět

Soukromí..

Honza,2008-05-30 09:44:18

Soukromí nám připadá jako samozřejmá věc, ale s technologiema začíná dost rychle mizet.
Tak třeba já chodím ještě do školy a v nové budově máme takových 50 kamer, jsou úplně všude. U vchodu, na chodbách, v každé učebně, všechno je na čipovou kartu. Parkoviště, vchod do budovy, skoro všechny dveře v budově krom WC. A nejhorší je, že člověk prostě nemá na výběr. Buď budu souhlasit a nebo prostě můžu zkončit studium.. Nemluvě o tom že ta karta je ještě nějak spojena s Komerční Bankou. A to je jen budova školy. Když si k tomu vezmu že jezdím s ČD, pár kamer po městě..

Odpovědět


Soukromí na veřejném místě?

JirkaCV,2008-05-30 13:49:19

Počkejte, až nedejbože dojde k masakru. Kamery chrání především vás. Na veřejném místě nemáte na úplné soukromí nárok. Zajeďte si do Londýna. Je jenom málo míst, kam kamery nevidí. Důsledek? Čtvrtí Soho večer projdete v pohodě a bez problémů. A v autobusech promítají záběry z kamer na monitoru, aby snad někdo nezapomněl, že tam jsou. Potkat policistu se samopalem v ruce není problém. Bohužel, už mají špatnou zkušenost za sebou a proto to lidi spíš vítají.

Odpovědět


Naprostý souhlas jmenovče.

JirkaF,2008-05-30 14:10:20

Na veřejnosti žádné právo na soukromí neexistuje. Já se jen děsím toho co se bude muset stát u nás, aby přestala ta nesmyslná "ochrana soukromí".

Odpovědět


kdyby policie

Nina,2008-05-31 23:56:27

nebyla zkorumpovana,justice tez a kazdy zlocinec sel za katr tak jak zaslouzi-vazne by nebylo treba kamer,cipu a anten a echelonu atd. Vypocitavat toto vsecko by bylo na dlouhy clanek,ktery by nepatril do OSLA ale informaci je uz tolik...bych opakovala jine.Proste verte tomu ze je to pro vase bezpeci a spete,drimejte a hlavne cool,velkej bracha se o vas postara.)))

Odpovědět

To je skvělé

MIrek M.,2008-05-30 09:35:35

To je ještě lepší než RFID. To jsou bezdrátové moduly, které by se umisťovali místo čárových kódů. Ty by byli součástí všeho zboží (např oděvy), takže by je člověk stále nosil sebou.
BT má větší dosah a čtečka je jednodušší na realizaci.

Odpovědět


uz uz

Nina,2008-05-31 23:59:49

supermarket Carrefour!Uz na to najeli.A pri placeni tam zanechavate sva data;-v supermarketu.bla bla bla prej ale konkretne teda v tomhle pripade nerekli na co!!-supermarket chce mit indicie zakazniku!

Odpovědět

zatim...

petr.a,2008-05-30 08:50:24

ale proc nepropojit dve databaze informaci, kdyz to navic jde? Spousta lidi se necha nachytat jen kvuli tomu vyzkouset novou technologii k cemu by mi to mohlo byt "dobre"...

Odpovědět


A přesně o to jde

Bůh,2008-06-01 02:47:45

Ne o přímou využitelnost, ale o zneužitelnost. Není podstatné, že se údaje nedají ihned spojit s osobou a zneužít, ale že se to dá udělat kdykoliv později za použití pár SQL dotazů.

Odpovědět

Může to být ještě horší

wrah,2008-05-30 08:16:26

Stačí si jen představit následující scénář: Kupuji jakékoliv zařízení na splátky. Údaje o tom co jsem koupil dojdou poskytovateli úvěru a ten hned hlásí: Pan ten a ten si koupil BT zařízení tohoto ID. Dále: Jedete po silnici, zastaví vás hlídka policie ke kontrole dokladů, a při tom jen tak mimochodem zaregistruje spuštěná BT zařízení a k jejich ID přidá vaše jméno, adresu atd. Použijete kreditku v bankomatu? Automaticky jsou vám přiřazena BT zařízení v minimální vzdálenosti okolo bankomatu. Za dva tři roky máte pomocí BlueTooth kontrolu velkého bratra jak vystřiženou z 1984.

Odpovědět


Akorát nesmíte mobil půjčit manželce.

Duke,2008-05-30 08:51:15

Odpovědět


Dva druhy lidí

Ruda,2008-05-30 09:14:39

Jsou tu vlastně tři druhy lidí. 1. Ti, kteří mají v telefonu nastaveno custom a tím pádem atomaticky aktivovanej BT. 2. Lidi, kterí ho používají a sem tam s ním bluoejacnou ostatní. 3. lidi ktří vědí jakej je to bordel a raši ho vypnou. Takže velkej bratr bude skenovat jen to stádo, ale anarchisti mu budou unikat. Takže bude napevno nasteven BT v telefonu a autě. To se budou stahovat biosy a firmware z ruska. :-) Kdyby to takhle bylo, tak si osobně vybastlim BT z founu nebo začnu používat tel.budku. :-)

Odpovědět


Ad Ruda

robert,2008-05-30 09:50:09

„To se budou stahovat biosy a firmware z ruska“. Prečo? Indiana Department of Transportation je v Rusku?

Odpovědět


Nechápu

Filip,2008-05-30 13:12:32

Ja vůbec ve smlouvě s porátorem nemám uvedou adresu BT nechápu proč by tam měla být. BT je v telefoně pro výměnu dat mezi přistroji a z operátorem nemá nic společného pokud to neumožní výrobce telefonu.

Odpovědět

Nic proti technologiím

Rudolf,2008-05-30 07:25:01

Ale jsem poněkud háklivej, aby mě někdo sledoval kde jsem. Kamerky nejsou tak přesný, BTS taky ne. Ale tohle... Sbohem soukromí. Stoprocentně to při zavádění vokecaj tím, že budou moct rychleji lidem pomoct při urazech a nehodách a pak také z důvodu terorismu. Ne tohle je už moc, už takhle si s mobilem připadám, že jsem pro kohokoli na gumičku.

Odpovědět


Tak horké to zase nebude

Filip,2008-05-30 08:07:26

oni si můžou zjistit maximalně adresu BT zařízení případně jeho jméno, ale žadné osobní informace! A adresa nijak nekoresponduje s uživatelem není to nikde vedeno.

Odpovědět


ADRESA BT

Rudolf,2008-05-30 09:05:09

To je pravda ale jen částečně. Budou-li to dělat na BT telefonu pak mají informace ze smlouvy operátora. Bude-li BT v každém vozidle pak mají data z kupní smlouvy a pojištění vozidla. S ohledem na žhavou kauzu jak T-mobile prodal data svých klientů KB. Si myslím, že je to hrozba ztráty soukromí. Stejné jako když zákonodárci ČR uvažují o povinné instalaci GPS do automobilu...

Odpovědět


nikdo tě nenutí

Bedrich,2008-05-30 10:22:51

mít mobil :-)

nějakýho mafiánskýho bosse nemohli dlouho najít jen proto, že komunikoval po papírcích, nepoužíval platební karty atd...

Odpovědět


bluetooth

ren00r,2008-05-30 11:00:10

ono to ale funguje len ked mas zapnuty bluetooth. nie je nic jednoduchsie ako zapinat ho len ked je naozaj treba. horise to bude ked pridu mobily kde sa nebude dat vypnut....

Odpovědět


To: ren00r

Dwarf,2008-05-30 14:15:39

Jenže dneska je bluetooth pomalu v každém autě s HF a běží pořád. Kdo by pořád vyndaval mobil z kapsy a někam zastrkoval, že?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz