Kouříte? Jezte třikrát denně ovoce a zeleninu, pijte čaj!  
Kuřáci, kteří hojně konzumují ovoce, zeleninu a pijí zelený nebo i černý čaj se tím mohou poměrně úspěšně bránit rakovině, tvrdí vědci.


 

Katechin…

Kuřáci, kteří sní za den tři porce ovoce nebo zeleniny a pijí zelený nebo černý čaj se tím mohou chránit proti rakovině plic – to je krátké shrnutí výsledku nové studie pocházející od vědců zabývajících se výzkumem rakoviny na University of California – Los Angeles (UCLA).

 

 
Zuo-Feng Zhang

Výzkumníci z UCLA totiž objevili, že kuřáci, kteří zařadili do své stravy vysoké dávky přírodních  látek zvaných flavonoidy, měli prokazatelně nižší riziko vzniku rakoviny plic. Když uvážíme, že více jak 90 procent rakoviny plic je způsobeno kouřením cigaret a jiných tabákových výrobků, je toto zjištění dost důležité.

Výsledky této studie se objevily tento měsíc v časopise s výmluvným názvem Cancer, vydávaném American Cancer Society.

 

„Zjistili jsme, že některé typy flavonoidů jsou spojovány se snížený rizikem rakoviny plic u kuřáků,“ řekl doktor Zuo-Feng Zhang, výzkumník z Jonsson Cancer Center na UCLA a profesor zdravotnictví a epidemiologie na UCLA School of Public Health. „Výsledky to byly zajímavé zejména proto, že kouření tabáku je hlavním rizikovým faktorem pro vznik a vývoj rakoviny plic.“

Flavonoidy jsou ve vodě rozpustné rostlinné pigmenty, které mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, a které mohou působit proti poškození tkání. Pro účely této studie výzkumníci sledovali 558 lidí s rakovinou plic a 837 lidí, kteří rakovinu plic neměli a analyzovali jejich stravovací návyky.

 

 
 ...a quercetin mají podobné molekuly i protirakovinné účinky.

Výzkumníci zjistili, že účastníci studie, kteří jedli více potravin obsahujících flavonoidy jsou lépe chráněni proti rakovině plic. Zhang řekl: „Vypadá to, že nejlepší ochranu poskytuje katechin, objevený v jahodách a zeleném a černém čaji, kempferol v růžičkové kapustě a jablkách, quercetin ve fazolích, cibuli a jablkách.

 

 

Zvětšit obrázek
Nepodařilo se zjistit, zda profesor Zhang kouří, nebo kolik jí ovoce a zeleniny, ale podle fotografie se dá usuzovat na to, že čajový obřad zvládá dobře.

Tak by snad měli kuřáci vyběhnout a zásobit se čaji, jablky, fazolemi a jahodami? „Ó nikoliv, přestat s kouřením je tím nejlepším řešením,“ řekl Zhang, „ale začít jíst více ovoce a zeleniny a pít více černého i zeleného čaje, přece jenom asi nebude tak bolet.“
 

„Protože je tato studie první svého druhu, tak jsem opatrný v dávání nějakých doporučení lidem ohledně jejich stravy,“ řekl Zhang. „Opravdu ještě potřebujeme několik větších studií s podobnými výsledky k potvrzení našich výsledků. Nicméně, není to zas tak špatný nápad, aby každý jedl více a zeleniny a pil více čaje.“

 

 

Zvětšit obrázek
Nyní mají vědci v plánu zjistit, které typy ovoce a zeleniny mají nejvyšší obsah flavonoidů a jaká optimální denní dávka by mohla poskytnout nejlepší ochranu. (Credit: Dita Vlčková)

O možných principech působení flavonoidů proti rakovině se zatím vědci dohadují. Zhang si myslí, že flavonoidy mohou chránit proti rakovině plic blokováním tvorby krevních cév, které nádor vyživují, aby mohl růst a rozšiřovat se. Tento proces se nazývá angiogeneze. Jiní se domnívají že mohou zastavit růst rakovinných buněk, podporou projevu přirozeně naprogramované buněčné smrti. 
 

„Antioxidační vlastnosti zjištěné u flavonoidů také mohou pracovat proti účinkům kouření tabáku na poškození DNA,“ řekl Zhang, to by mohlo vysvětlovat, proč ovlivňují vývoj rakoviny plic u kuřáků, ale ne u nekuřáků. Přirozeně se objevující chemické látky mohou pracovat na redukci poškození způsobeného kouřením.“

 

„Další krok ve výzkumu,“ pokračoval Zhang, „zahrnuje laboratorní studie flavonoidů na buněčných a zvířecích modelech vedoucí k poznání mechanismu jejich působení, kterým ochraňují kuřáky od vývoje rakoviny plic. A vedle větších studií k potvrzení těchto zjištění, je potřeba udělat i další studie, abychom viděli, zda se ochranný účinek flavonoidů rozšiřuje i na další typy rakoviny spojené s kouřením, jakou je například rakovina měchýře, hlavy a krku a ledvin.“

 

Zdroj: University of California – Los Angeles

Datum: 02.06.2008 04:06
Tisk článku


Diskuze:

Hrůza

Janek,2008-06-04 21:32:10

Jestli kouříte a chcete přestat, počítejte s nepředstavitelným utrpením. Jsou to muka! Já byl náruživým kuřákem patnáct roků a nekouřím od září loňského roku a ještě pořád netoužím po ničem jiném než po šluku. Odnaučit se kouřit nejde. Je to doživotní boj se závilostí, denodenní přemlouvání sebe sama, zapření sebe sama, zoufalá chuť na cigaretu pokaždé, když se k vám odněkud dostane vonný nikotinový závan, když si dáte kávu či zajdete s kamarády na pivko. Blbci, co nikdy nekouřili a jen poučují, jak je to společensky a osobně škodlivé, vůbec netuší, o čem žvatlají, vůbec nechápou, jak těžké je přestat. Tím vás nenabádám, abyste nepřestávali. Jen varuji, že přestat je opravdu velice těžké a měli byste s tím počítat. Většina z nás kuřáků (stále se považuji za kuřáka, byť věřím, že si už do konce života nezapálím)se do tohoto srabu nedostala vlastním přičiněním. Vyrůstali jsme v kuřáckém prostředí, začali jsme mladí a nikdo nás před cigaretami neuchránil (to snad ani nejde). Prostě jsme do toho spadli po tlamě. Ale přestat s ním už je jen na nás. To my budeme trpět, to my budeme nervózní, neurotiční, zlí. Ta droga prostě tělu chybí a to nikdo, kdo to nezažil, nepochopí. A věřte mi, že ta droga bude tělu chybět až do smrti. Tak to prostě je.
Tak vám držím palce.

Odpovědět

Kouříte?

PetrD,2008-06-03 18:27:05

Jezte třikrát denně ovoce a zeleninu, pijte čaj!

A HLAVNĚ PŘESTAŇTE KOUŘIT!!!!

PS: rada kuřáka....:D

Odpovědět


Jak komu!

,2008-06-03 22:01:01

Odpovědět

..jsem rad...

jara cimrman,2008-06-02 19:26:13

...ze to prece jenom neni tak zly s tim kourenim....skoda ze muj kamarad, zemrel po milionech cigaret, pote co mel v nose rok trubicky s kyslikem, nepil trochu vic caje a nekousal hojneji japka....

Odpovědět

Řepík - podle článku ideální.

Kuřák ak poleno.,2008-06-02 19:06:42

Docela mě článek zaujal, před časem jsem začal kouřit a žít nezdravě. Za pomoci google a jiných magických nástrojů jsem nalezl to pravé ořechové, z čeho by snad šel dělat čaj, aniž by bylo nutno žít celkově zdravě(jíst zeleninu 3x denně? no to snad neee;) - vítězem je řepík Agrimonia eupatoria. Podle všeho pro něj platí toto co se katechinu týče:

Agrimonia eupatoria L. -- Agrimony, Sticklewort; 26,000 ppm in Plant;

A je to tedy nejvíc, co někde je. Takže to seženu, ale nejdřív dám čouda, hehe.

Odpovědět

+

an,2008-06-02 15:25:55

vedle zminenych potravin bych tento blahodarny seznam rozsiril zcela jiste o:

červené víno

rajske jablko

hrušky

banany

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz