Slib zachování čistoty  
Složení slibu zachování panenství a panictví může některým mladým lidem pomoci posunout začátek jejich sexuální aktivity, tvrdí nová studie RAND Corporation.



Studie zjistila, že dospívající, kteří složili slib, že zůstanou pohlavním stykem nedotčení do svatby, byli méně sexuálně aktivní během sledovaného tříletého období, než mladí lidé, kteří jim sice byli v mnohém podobní, ale slib čistoty nesložili. Tak to popisuje studie publikovaná v online Journal of Adolescent Health.


Steven Martino, vedoucí studie a psycholog v neziskové výzkumné organizaci RAND: „Tato zjištění nenavrhují, že by tyto sliby čistoty měly být náhradou za komplexní sexuální výchovné programy, ani neslibují, že budou fungovat pro všechny mladé. Ale tyto sliby čistoty mohou být vhodné jako jedna ze složek komplexních programů sexuálního vzdělávání.“

Zatímco některé předchozí studie testovaly pouze vliv slibů čistoty na oddálení zahájení sexuálního života, tak studie RAND Health byla navržena k vysvětlení existujících rozdílů mezi slibujícími a neslibujícími se zohledněním takových faktorů jako je náboženství, rodiče a charakteristiky přátelství. Studie proto podrobně testovala vliv slibů čistoty porovnáváním slibujících s mladými lidmi, kteří nesložili slib, ale měli se slibujícími jiné shodné vlastnosti.
Výzkumníci v roce 2001 zmapovali 1 461 dospívajících ve věku 12 až 17 let a znovu je prověřili po roce a po třech letech. Asi jedna čtvrtina ze skupiny během počátečního průzkumu uvedla, že složila slib čistoty.
Čtyřicet dva procent z těch, kteří nesložili slib čistoty, ale byli jinak podobní těm, co takový slib složili, začali s pohlavními styky během sledovaných tří let. Zatímco jenom 34 procent z těch, kteří složili slib čistoty, uvedlo, že mělo sexuální styk v průběhu stejného období.


„Složení slibu, že zůstanou nedotčení do svatby, může poskytnout další motivaci dospívajícím, kteří chtějí odložit začátek své sexuální aktivity,“ řekl Martino. „Akt slibu tak může vytvořit určitý společenský tlak nebo možná i jakousi formu společenské podpory, která jim pomůže dosáhnout tohoto jejich jasně stanoveného cíle.“


Pedagogové dříve zvažovali možnost, zda  zdržení se vlastního pohlavního styku nezvýší účast na ostatních sexuálních aktivitách, jakými je například orální sex. Studie RAND to ale vyvrátila zjištěním, že ti, kteří slib složili, nebyli  zapojeni v nekoitálních sexuálních aktivitách více, než vrstevníci, kteří slib nepřijali.


Martino tvrdí: „Důvodů, které svědčí veprospěch odložení sexu je více. Vede to například k menší pravděpodobnosti  neplánovaného otěhotnění nebo nakažení pohlavně přenosnou nemocí.  Tito jedinci bývají také lépe emocionálně vybavení pro takovou zkušenost.
Martino tvrdí, že sliby čistoty jsou nepochybně schůdným způsobem podpory všech dospívajících k odložení začátku jejich sexuálního života. „Nicméně sliby čistoty musí být složeny zcela dobrovolně, aby to fungovalo,“ upozorňuje Martino. „Jestliže jsou mladí lidé k slibu donuceni nebo jsou až přehnaně ovlivňováni tlakem vrstevníků, není pravděpodobné, že slib čistoty bude mít ten správný pozitivní efekt.“

 

Rýsuje se problém
Předchozí studie naznačovaly, že by dospívající, kteří složí slib čistoty,  méně často používají kondomy během prvního pohlavního styku. Nicméně, ve studii RAND dospívající, kteří sice složili slib čistoty, ale nakonec přece jenom měli sex, neuváděli nižší použití kondomů. Ale ani to nevyvrací výsledky z předchozích studií. V RAND studii se totiž ptali účastníků jen na použití kondomů v minulých letech, ale ne na to, jestli použili kondom, když měli sex poprvé. Z předchozích studií vycházelo, že mladí lidé složivší slib čistoty jsou  více ohroženi, protože jejich první pohlavní styk je zpravidla nečekaný, nejsou na něj připraveni, a tak bývá častěji nechráněný. Přitom pro nákazu AIDS stačí jeden jediný nechráněný styk...
První program skládání slibu čistoty ve Spojených státech začal v roce 1993 a nyní jsou do něho zapojeny stovky kostelů, škol a univerzit. Hodnocení prováděná mezi dospívajícími naznačují, že 23 procent dívek a 16 procent chlapců skládá slib čistoty.

Zdroj: RAND Corporation

Autor: Ota Beran
Datum: 16.06.2008
Tisk článku

Související články:

Proxima Centauri znovu běsní     Autor: Tomáš Petrásek (23.04.2021)
Čtyři z deseti "Ts" žen mají HIV     Autor: Josef Pazdera (19.04.2021)
Kariérní postup doprovází zmenšení mozku     Autor: Josef Pazdera (17.04.2021)
Sex a násilí v době covidové     Autor: Josef Pazdera (29.05.2020)
Mimomanželský sex 500 let zpátky     Autor: Josef Pazdera (15.11.2019)



Diskuze:

Kdo nešuká - líp válčí

Reichián,2008-06-27 14:12:29

Psycholog Reich (zavražděn ve vězení v USA po vykonstruovaném procesu, jeho spisy zabavila tajná služba) objevil v třicátých letech neuvěřitelné věci v oblasti manipulaci velkých skupin obyvatelstva. Při nástupu Hitlera běhal mezi dělníky a rozdával prezervativy, protože věděl, že bohatý sexuální život je fašismu nepřátelský. Současná fašizace ameriky je životně závislá na pohlavní frustraci obyvatelstva. Maká na tom televize i kostel.

Odpovědět

A proč by vlastně mladí lidé měli odkládat sex?

Leto_Atreides,2008-06-21 16:38:06

HIV se mohu nakazit stejně dobře v patnácti jako v jednadvaceti... Ne, že bych propagoval pohlavní styky mezi dvanáctiletými dětmi, ale dovolím si tvrdit, že normálně se vyvíjejícího člověka cca od čtrnácti dobrovolný pohlavní styk nepoškozuje ani fyzicky ani duševně. Samozřejmě pokud není natolik vymytý církevními dogmaty, aby mu to způsobilo trauma nebo se nedej Darwin nechránil(a) a bylo z toho nechtěné těhoteství. Rozhodně je lepší a zdravější souložit, než fetovat, hrát si s bouchačkou nebo ještě hůř hledat spásu v (neexistujícím) Bohu.

Odpovědět

Záchran lidstva nebo smrt?

Nosotonda,2008-06-17 22:34:54

Přátelé!
Žijeme ve světě, který není ovládán rozumem a vírou, ale konzumem. Již v minulosti byly civilizace vždy ohroženy nestřídmostí a promiskuitou v sexuálním životě. Neuvědomujete si, že slib čistoty je jediným řešením přežití člověka na této planetě. Ne přesídlení na jinou planetu, jak napsal nemocný člověk Hawking, ne život bez Boha, jak nás učili marxisti a dnešní liberálové, ne život bez morálky v otroctví zábavného průmyslu, kde se kupčí s tím, co si má člověk vážit. Pokud se vám zdají velké finanční náklady na tuto akci, zamyslete se kolik stojí sport, politici, kosmický výzkum, pátrání po mimozemských civilizacích, kosmetika, mobilní telefony, hormonální antikoncepce. Pokud někdy také něco čtete, možná jste četli, že se ročně snižuje plodnost mužů o 1-3% především z důvodu zvýšené koncentrace umělých hormonů v životním prostředí. Takže co nás a především naše potomky může zachránit?

Odpovědět


u,2008-06-18 01:31:51

nic

Odpovědět


Nosotondo! Zachraň nás!

JirkaN,2008-06-18 13:48:08

Je to pták? Je to letadlo? Né, to je Nosotonda!!! :-D

Odpovědět

Nejsem si jistý

JSH,2008-06-17 15:22:17

Je nějaká záruka, že ti dotazovaní odpovídali po pravdě?
Faktem je, že lidé lžou i v anonymních průzkumech.

Odpovědět

No nemyslím, že článek neměl být napsán!

Jana Veselá,2008-06-17 09:44:27

Je dobré vědět, že v Americe kvůli pokrytecké morálce prezentované církvemi je skoro jedna čtvrtina děvčat zblblých, že na něco podobného přistoupí a pak při náhodném a nechráněném prvním styku jsou více ohrožena než jejich vrstevnice, které se nenechaly pámbíčkářema zblbnout. Proti církevnímu tmářství je třeby bojovat na všech frontách, nebo dopadnem jak v Polsku s potratama.

Odpovědět

slib ubohosti

SM,2008-06-17 00:18:25

Pokud některá z mých dcer složí slib čistoty nebo jak se to jmenuje, tak se budu naléhavě zajímat kdo jí to svinstvo prodal, kolik toho šňupla a kdy hodlá vystřízlivět :)

Odpovědět


No jo ale v USA už to bere skoro čtvrtka děvčat!

Duke,2008-06-17 00:51:45

Odpovědět


klid

Jirka,2008-06-19 01:01:32

To je jenom móda. Jak s něma začne cloumat puberta, tak je to v mžiku přejde.

Odpovědět

Produktivní práce

Wu,2008-06-16 22:40:19

Také se mi zdá, že je to nesmysl.

"Studujeme to proto, abychom něco studovali."
"A k čemu je to dobré?"
"No, hlavně máme práci."

Odpovědět

Rozumnému občanovi

Xavier,2008-06-16 18:45:52

Za něco se ty grantové peníze přece utratit musí.

Odpovědět

?

Rozumný Občan,2008-06-16 12:50:42

Vůbec jsem nepochopil smysl takového výzkumu.

Odpovědět


Rozumnému občanovi

Nerozumný občan,2008-06-16 13:40:11

Hlavně že tady diskutuješ ke každému článku. Co kdyby jsi se omezil jen na ty u kterých ten smysl pochopíš.
A nebo jsi natolik rozumný, že ostatní zajímá že jsi nepochopil... :)

Odpovědět


Nerozumnému občanovi

Rozumný Občan,2008-06-16 14:09:52

A vy jste pochopil?

Odpovědět


No nevím...

karlik,2008-06-16 14:16:20

Nerozumný občane, ten rozumný asi chtěl spíš naznačit, že výzkumníci zjistili opravdu převratnou novinku: pokud někdo něco chce (nechce) dělat, tak to ve většině případů dělá (nedělá).
Navíc - pokud se někomu zdá příspěvek jiného pod úroveň, jediná obrana je jej ignorovat :-)

Odpovědět


Zdá se že

,2008-06-16 14:41:47

Kralici, pulci a koncentrace rozumu uz tu dosahla maxima. Necht zije odborna diskuse!

Odpovědět


usmevne

:),2008-06-16 15:07:42

je to fakt co rika karlik overili ze lide delaji to co delat chteji a nedelaji co delat nechteji, je-li jim dana moznost volby.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz