Chtějí dospívající přestat s kouřením?  
Podle nového výzkumu na Université de Montréal, financovaného Canadian Cancer Society, se většina dospívajících kouřících pravidelně cigarety, opakovaně pokouší přestat, ale většinou neúspěšně.


 
Průzkum o užívání tabáku provedený v roce 2006 v Kanadě uvádí, že kouření cigaret je běžným jevem u 15 procent Kanaďanů ve věku 15 až 19 let a mezi stejně mladými lidmi v Quebecu jich bylo dokonce 18 procent, což je nejvyšší podíl v Kanadě.

„Studie objevila, že dospívající kuřáci uskuteční první opravdový pokus o zbavení se tohoto zdraví škodlivého zlozvyku v průměru již po dvou a půl měsících kouření, ale jakmile kouří déle než 21 měsíců, tak už ztrácí víru ve svou schopnost přestat trvale kouřit,“ říká vedoucí studie doktorka Jennifer O´Loughlin, profesorka na Department of Social and Preventive Medicine na Université de Montréal a Canada Research Chair v Early Determinants of Adult Chronic Disease, která pracuje také jako výzkumnice v Centre Hospitalier na Université de Montréal a konzultantka v Institut national de santé publique du Québec.

 

Doktorka O´Loughlinová analyzovala data o 319 dospívajících, kteří vypracovali kompletní zprávu o svých kuřáckých návycích, a to každé tři měsíce po dobu pěti let. Studie objevila jisté zákonitosti v tom, jak dospívající kuřáci procházeli jednotlivými stádii při svých pokusech přestat s kouřením:

 

Jennifer O´Loughlin: „Naše zjištění ukazují, že dospívající chtějí přestat s kouřením, ale mnohdy to nedokáží, a proto skutečně potřebujeme vyvinout a zavést účinný nástroj kontroly tabáku a jeho dostupnosti pro mladé lidi před tím, než už je příliš pozdě.“

 Začíná to sebejistým prohlášením, že mohou přestat s kouřením, kdykoliv si vzpomenou. Tento postoj přichází zhruba jeden až dva měsíce po tom, co si dali první cigaretu;
  Následně se objevuje touha po skoncování s kouřením a mladí lidé si začínají stále více uvědomovat, že přestat kouřit vyžaduje skutečně velké úsilí;
  Za další dva roky už narůstá nejenom jejich touha přestat, ale také abstinenční příznaky, a to s sebou přináší postupnou ztrátu důvěry ve svou schopnost přestat s kouřením;
  A zhruba o další rok později již kouří denně a uvědomují si, že asi opravdu nedokáží s kouřením skoncovat;
  Asi dva roky poté, co začali denně kouřit, již mají tito dospívající kuřáci plně rozvinutou závislost na tabáku.

 

Rob Cunningham, samostatný analytik v Canadian Cancer Society: „Výsledky studie ukazují nejenom, že se dospívající kuřáci pokoušejí s kouřením přestat, ale hlavně to, že jen velmi málo jich opravdu dokáže přestat natrvalo.

Studie, publikovaná v American Journal of Public Health, odhaluje, že více než 70 procent těchto dospívajících vyjádřila touhu přestat s kouřením, ale jenom 19 procent skutečně ke konci této pětileté studie zvládlo přestat s kouřením na více než 12 měsíců. Přitom dívky chtěly s kouřením přestat mnohem častěji a také se o to častěji pokoušely.
 

Na začátku studie byli účastníci ve věku 12 až 13 let. U těchto kuřáckých začátečníků překvapilo, že:
  Devět měsíců po jejich první cigaretě už kouřili každý měsíc;
  za 19 měsíců od první cigarety už kouřili každý týden;
  a za 23 měsíců po první cigaretě už kouřili každý den.

 

 

Tento výzkum naznačuje, že je třeba udělat mnohem víc, aby se dospívající silněji motivovali k boji s tímto škodlivým návykem. Tuto podporu je třeba vést programově, úpravou legislativy a výrazně vyšším zdaněním tabákových výrobků. Vláda se musí snažit dostat tento nepříznivý stav pod kontrolu – levné cigarety nemotivují dospívající ke skoncování s kouřením.

 

Zdroj: Université de Montréal

Datum: 22.07.2008 13:30
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz