Zásoby fosilních paliv v Arktidě  
Na otázku: „Jak dlouho lidstvu ještě vydrží fosilní paliva?“ nám mohou trochu napovědět poslední zveřejněné odhady zásob ropy a zemního plynu v arktické oblasti. Ve zprávě je zmiňováno obrovské množství fosilních paliv v Arktidě: hovoří se o zhruba 90 miliardách barelů ropy a 50 bilionech krychlových metrů zemního plynu.


 

 

Odhad zpracovaný US Geological Survey (USGS) a vydaný v červenci je prvním veřejně dostupným odhadem ropných zdrojů v celé oblasti na sever od polárního kruhu.

 

V severní polární oblasti se odhaduje výskyt dosud neobjevených, ale technicky dostupných, ložisek ropy a zemního plynu v celkovém objemu asi 90 miliard barelů ropy a asi 50 bilionů krychlových metrů (1 670 bilionů krychlových stop) zemního plynu ve 25 geograficky definovaných oblastech s uvažovaným potenciálem pro využití v ropném průmyslu.

 

Zvětšit obrázek
Ředitel USGS Mark Myers: „Před tím, než budeme moci rozhodnout o budoucím využití ropy a zemního plynu a učinit s tím související rozhodnutí o ochraně ohrožených arktických druhů a jejich přirozených společenství, potřebujeme vědět, kolik fosilních paliv se opravdu v arktické oblasti nachází. Tímto odhadem poskytujeme stejné informace všem na světě, takže globální společnost může připravit tato složitá rozhodnutí společně.“

Tato ložiska představují asi 22 procent dosud neobjevených technicky dostupných světových zdrojů. V severní polární oblasti se nachází asi 13 procent světových neobjevených zásob ropy a 30 procent zemního plynu. Očekává se, že asi 84 procent těchto odhadovaných zdrojů se vyskytuje pod mořským dnem.


 
Z celkového odhadovaného množství je u více než poloviny z těchto neobjevených ropných zdrojů očekáván výskyt pouze ve třech geologických oblastech – polární Aljašky, Americkoasijské pánve a Východogrónské pánve. Na základě převodu na ropný ekvivalent je množství dosud neobjeveného zemního plynu odhadováno na trojnásobek množství ropy v Arktidě.

Těžba ropy v arktické oblasti probíhá v tvrdých podmínkách. Je potřeba rozhodnout zda a jak rychle bude možné k ní přistoupit s ohledem na ochranu přírody v těchto civilizací nedotčených oblastech.

Více než 70 procent tohoto zemního plynu se podle odhadu vyskytuje ve třech oblastech – Západosibiřské pánve, Východní Barentsovy pánve a polární Aljašky.

 

 
USGS Circum-Arctic Resource Appraisal je součástí projektu na odhad globálních zásob ropy, při kterém je využíváno standardizované metodiky a jednotného protokolu. Tento přístup dovoluje, aby potenciální ropné oblasti mohly být porovnávány s ostatními ropnými nalezišti na světě. USGS při provádění geologických analýz těchto arktických oblastí spolupracoval s mnoha mezinárodními organizacemi.

 

Technicky dosažitelné zdroje jsou ty, které jsou dostupné s využitím v současnosti používaných technologií a průmyslových postupů. Pro účely této studie neuvažoval USGS ekonomické faktory, jakými jsou například účinky výskytu trvalého mořského zalednění nebo hloubky oceánu, a jejich vliv na efektivnost využití těchto ložisek ropy a zemního plynu.

 

Průzkum nalezišť k využití v ropném průmyslu již vedl k objevení více než 400 ropných a plynových polí severně od polárního kruhu. Tato pole obsahují zhruba 40 miliard barelů ropy a více než 33 biliónů kubických metrů (1 100 bilionů kubických stop) zemního plynu. Nicméně, Arktida, a zejména její podmořská část, je z hlediska nalezišť ropy a jejich průmyslové využitelnosti v podstatě naprosto neprobádaným územím.

Zdroj: U.S. Geological Survey.

 

Autor: Ota Beran
Datum: 25.07.2008 18:31
Tisk článku

Související články:

Obnovitelné zdroje a jejich spolehlivost.     Autor: Jan Kašinský (25.02.2019)
Co lze vyrobit z elektrické energie?     Autor: Jan Zikmund (09.04.2009)
Jaký je světový potenciál produkce bionafty?     Autor: Josef Pazdera (22.10.2007)
Energie budoucnosti - řasy nám možná vytrhnou trn z paty     Autor: Jan Zikmund (26.02.2006)
Palivo do dieselových motorů z obilí     Autor: Josef Pazdera (07.06.2005)



Diskuze:

Jen aby

Honza Honza2,2008-07-28 11:30:53

Jen aby na vytěžení litru ropy z nalezišť za polárním kruhem nebyly potřeba dva litry ropy ze Saudské arábie. :-)

Odpovědět


Optimista každým coulem.

Karel Malý,2008-07-29 12:59:28

Odpovědět

sprava o predpokladanom

Hypno Svk,2008-07-27 10:20:29

mnozstve ropy v Arktide je na prvy pohlad velmi optimisticka, uvadza sa "90 miliard barelů ropy ", co je obrovske mnozstvo vzhladom k sucasnej spotrebe. Ale nikto este nevie povedat, s akymi nakladmi sa bude dat tazba uskutocnit. Problem moze byt uz v tom, "že asi 84 procent těchto odhadovaných zdrojů se vyskytuje pod mořským dnem. " cim je tazba zlozitejsia, hlavne v pripade /mozneho/ nizsieho tlaku vo vrtoch. To znamena ze ropy sice moze byt dost, ale otazna bude jej cena.

Odpovědět

Virtuální útěcha

Jan Koucký,2008-07-26 22:18:33

To, že nějakých 20% zásob ropy dosud uniklo těžbě mě moc neuklidňuje, dokud nebudou vyřešeny územní nároky všech států, které si těžbu nárokují. Už jsme byli ostatně ohledně ropy svědky mnoha válek v době, kdy byly zásoby mnohem větší. Lidstvo se dokáže poprat i kvůli vidině bohatého zdroje jako opice nad hromadou banánů. To že ropy na Severním pólu ještě na dvacet let nám nepomůže, když nám Rusové zítra zavřou kohouty. A těžko si nemůžeme dovolit spálit všechny zásoby ropy v elektrárnách a autech - ani jaderné elektrárny nám totiž nenahradí surovinovou základnu pro výrobu mazadel, plastů apod. Čili náhradní zdroje musíme hledat i v případě, že nám nějaká ropa zbývá.

Odpovědět


Mám dojem, že článek nebyl napsán proto,

Karel Malý,2008-07-28 09:02:50

aby někoho uklidňoval, nebo mu poskytoval útěchu. Pro útěchu Zephire asi musíš chodit jinam než na Osla.

Ostatním přinesl informaci o tom, že existují další zásoby ropy a plynu, které dříve nebyly příliš dobře kvantifikovány. Upozornil na rozdílný přístup USA a Ruska ve vztahu k těmto zásobám. Zatímco Rusové jeli ponorkou "zapíchnout" na mořské dno na severním pólu svou vlajku, aby světu oznámili, pokud až je to jejich, Američané oznámili výsledky průzkumu zásob celému světu, aby se s nimi mohl seznámit.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz