Fermiho první světlo  
Nejnovější kosmický dalekohled GLAST vypuštěný do vesmíru před více než dvěma měsíci má za sebou úspěšné období testování. Nyní vědci zveřejnili jeho první pozorování vesmíru v oboru gama záření. Dalekohled byl rovněž přejmenován na počest fyzika Enrica Fermiho.

 

 

Zvětšit obrázek
Ilustrace observatoře GLAST na oběžné dráze včetně vyobrazení některých typů objektů, které by měla zkoumat. Kredit – General Dynamics C4 Systems

Protože záření gama pohlcuje zemská atmosféra, je vesmír v tomto oboru elektromagnetického spektra možno pozorovat pouze z oběžné dráhy.

Zvětšit obrázek
Start observatoře GLAST na palubě rakety Delta II. Kredit – Carleton Bailie – ULA

Z hlediska existence života na Zemi můžeme jenom dodat „naštěstí“. Energie fotonů gama záření jsou totiž vůbec nejvyšší z celého rozsahu elektromagnetického spektra. Zatímco fotony viditelného záření, které je schopno zachytit lidské oko, mají energii kolem 2 až 3 elektronvoltů (eV), v případě gama záření se pohybuje v energiích od 10 GeV, tedy minimálně 10 miliardkrát vyšších. Díky této extrémní energii může i jednotlivý foton v případě zasažení živé buňky způsobit její
vážné poškození.

 

Během uplynulých desetiletí zkoumalo vesmír v oboru záření gama několik družic. Největší přínos zaznamenaly observatoř Compton či družice BeppSAX nebo dosud fungující Swift. Nicméně i nadále zůstává celá řada nevyjasněných otázek a vědci si slibují, že právě nová observatoř GLAST jim přinese na ně odpovědi.

 

GLAST (Gamma-ray Large Area Space Telescope) vynesla do vesmíru raketa Delta 11. června letošního roku. Observatoř o hodnotě 690 miliónů dolarů bude schopna zaznamenat záření v obrovském rozsahu energií – od 8 keV až po 300 GeV. V současné době má za sebou období intenzivního testování přístrojů a palubních systémů. A je na začátku „ostrého provozu“.

 

Pro tyto účely je vybavena dvojicí přístrojů. Large Area Telescope (LAT) bude v daný moment pokrývat 20% oblohy. V přehlídkovém režimu ji prohlédne celou každé tři hodiny. LAT je 30krát citlivější než jakýkoliv dříve na oběžné dráze provozovaný přístroj v oboru gama záření.

 

 

Zvětšit obrázek
Složený snímek celé oblohy pořízený během 95 hodin observatoří Fermi. Je na něm vidět několik velmi jasný zdrojů v naší galaxii i vzdáleném vesmíru. Kredit – NASA/DOE/International LAT Team

Zatímco LAT bude studovat celou řadu zdrojů gama záření, druhý přístroj GLAST Burst Monitor (GBM) je výlučně zaměřen na záblesky gama. GBM bude naráz monitorovat celou oblohu. Přepokládá se, že zaznamená na 200 záblesků za rok. Pokud některý z detekovaných GRB nebude zrovna v zorném poli LATu, celá observatoř se natočí tak, aby jej i „velký“ gama dalekohled mohl sledovat.

 

Zvětšit obrázek
Současně s přejmenováním observatoře bylo odhaleno i její nové logo. Kredit – NASA/Sonoma State University/Aurore Simonnet

NASA zároveň oznámil, že observatoř ponese dále jméno slavného fyzika Enrica Fermiho (1901 – 1954), který jako první navrhl způsob jak mohou být částice kosmického záření urychlovány na vysoké rychlosti. „Jeho teorie poskytla základ pro pochopení nových fenoménů, které bude jeho jmenovec nyní objevovat,“ doplňuje vysvětlení volby jména observatoře Paul Hertz z NASA.

 

Astronomové zároveň představili první data získaná novým dalekohledem. Přístroj LAT v průběhu 95 hodin pozorování pořídil složený snímek celé oblohy, který odhalil zářící plyn v naší Galaxii, „blikající“ pulsary i světlo galaxií vzdálených miliardy světelných roků.  Fermiho předchůdce, observatoř Compton GRO, potřebovala na získání podobného materiály celé roky pozorování.

Druhý z přístrojů během prvního měsíce pozorování spatřil 31 záblesků gama záření.

 

 

Enrico Fermi

Enrico Fermi byl italský fyzik, který před druhou světovou válkou emigroval do USA. V roce 1938 obdržel Nobelovu cenu za fyziku. Vyvinul první jaderný reaktor, zabýval se kvantovou teorií, jadernou fyzikou i statistickou mechanikou. Byl vynikajícím teoretikem i experimentátorem. Na jeho počet je pojmenovaný prvek fermium.

Zdroj: NASA


 

Autor: Pavel Koten
Datum: 27.08.2008 19:25
Tisk článku

Související články:

Radikální kosmologie: Je náš vesmír plný tachyonů?     Autor: Stanislav Mihulka (19.04.2024)
Americké vesmírné síly a Astroscale U.S. vyvíjejí orbitální tanker     Autor: Stanislav Mihulka (04.04.2024)
Baryonové akustické oscilace údajně podporují vesmír starý 26,7 miliard let     Autor: Stanislav Mihulka (19.03.2024)
Gigantická nadkupa galaxií Einasto váží jako 26 biliard Sluncí     Autor: Stanislav Mihulka (16.03.2024)
Nový hypotetický objekt nestar je jako cibule. Gravastar uvnitř gravastaru     Autor: Stanislav Mihulka (20.02.2024)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz