Násilí v televizi a agrese mladých diváků  
Bylo provedeno mnoho studií testujících spojitost mezi násilím v televizních programech a agresivním chováním mládeže, avšak většina těchto studií přehlížela několik dalších potenciálně významných činitelů, včetně pozoruhodných souvislostí mezi násilným chováním a zobrazovaným typem násilí, ale i rasové a etnické příslušnosti diváků.ˇ


 

 

Zvětšit obrázek
June Tangney

Vliv násilí ve sdělovacích prostředcích na chování je nejenom zajímavou psychologickou otázkou, ale také důležitým problémem týkajícím se zásad slušnosti a společného soužití i veřejného zdraví. V nové studii, objevující se v Perspecitves on Psychological Science, časopise Association for Psychological Science, zkoumali psychologové Seymour Feshbach z University of California v Los Angeles a June Tangney z George Mason University, jaký byl vliv násilnických televizních programů na závadné chování u dětí z odlišných etnických skupin.

 

K prozkoumání této spojitosti vedli psychologové studii, která hodnotila zvyklosti při sledování televize, inteligenci a chování u dětí ve 4., 5. a 6. třídě. K odhadu těchto ukazatelů vyplnili rodiče a učitelé těchto dětí dotazník o chování dětí, kde byla detailně rozebírána dětská agresivita, trestné jednání a krutost. Děti podstoupily IQ testy a vyplnily dotazníky určující jejich sledování televizních programů (které byly později výzkumníky rozčleněny na násilnické nebo nenásilnické), které sledovaly v průběhu sedmidenního období.

 

Výsledky ukázaly kladnou korelaci mezi množstvím sledovaných násilnických pořadů v televizi a špatným chováním u bělošských chlapců i dívek a afroamerických dívek. Je zajímavé, že i když byla objevena korelace mezi sledováním násilnických pořadů v televizi a horšími školními výsledky u afroamerických chlapců, přesto tito chlapci nevykazovali zvýšenou agresivitu nebo nižší IQ.
 

 

Seymour Feshbach

Autoři spekulují o tom, že by pro afroamerické chlapce mohlo sledování televize (včetně násilnických programů) hrát odlišnou roli než pro bělošské děti a afroamerické dívky. Výzkumníci k tomu poznamenali: „Data ukazují na možnost, že účinek sledování zápasů,  fyzických útoků a agrese v televizi může být podobný i na afroamerické chlapce. Ale třeba sledování televizního pořadu, kde je násilné chování potrestáno, může potlačovat agresi do větší míry právě u afroamerických chlapců. Ale ať už je to jak chce, vyžaduje to další pokračování výzkumu, aby se dokonale prověřil vliv a účinky sledování agrese v televizi na afroamerické chlapce.“

 

Autoři také naznačují, že když studují účinek televizního násilí na agresi diváků, tak si výzkumníci a politici musí uvědomit, že „je potřeba více obecného povědomí o účincích působení televizního násilí, toho povědomí, které bere do úvahy osobní rozdíly, etnické rozdíly, sociální kontext, ve kterém je televize sledována, odlišnost v dramatických souvislostech a dalších potenciálně významných faktorů.“ˇ

 

Zdroj: Association for Psychological Science

Datum: 07.10.2008 02:11
Tisk článku

Související články:

Prozradí technické vzdělání teroristu?     Autor: Jaroslav Petr (26.06.2009)



Diskuze:

Porovnavaji

Pavel Pelc,2008-10-08 14:46:52

neprovnatelne. Afroamericane obsahuji desitky takovych rasovych/genetickych podskupin, jako jsou belosi. To je totez jako kdyby studovali, pozorovali a prokazali rodily mezi obyvatelema Klatov a Svedska...

Odpovědět


Porovnávají porovnatelné!

Tomáš Marný,2008-10-09 18:50:40

Dle mého soudu jste nepochopil, o co šlo. Předně jste v jiném vědeckém oboru, tady totiž nešlo o genetiku, jak se možná mylně domníváte, jako spíše o vědy sociální.

Pokud jde o vaše "genetické" tvrzení a přirovnání: "Afroamericane obsahuji desitky takovych rasovych/genetickych podskupin, jako jsou belosi. To je totez jako kdyby studovali, pozorovali a prokazali rodily mezi obyvatelema Klatov a Svedska...", tak jestli jsem ho po mém amatérském překladu do češtiny správně pochopil jako, že se domníváte, že afroameričané jsou geneticky variabilnější než Američané bílé pleti, pak by mne zajímalo, na základě čeho tak soudíte.

Odpovědět

Nabídka jiného vysvětlení

Vojta Hruška,2008-10-07 14:31:25

Výsledek studie nevylučuje následující tvrzení :
Afroameričtí chlapci jsou všeobecně tak vysoce agresívní, že sledování brutálních televizních pořadů nemělo na jejich agresivitu žádný měřitelný vliv.

Odpovědět

bila a afroamericka populace....

Zdena Galajdova1,2008-10-07 12:11:40

domnivam se, ze velky vliv tu hraje jednak spolecenske kllima a tak se muze stat, ze zatimco nasilne sceny pusobi na belochy povzbudive, na afroamericke chlapce muze pusobit atmosferou strachu. Ano, vim, ze rasismus je oficialne potlacen, ale jen do urcite miry, realita je az prilis casto odlisna od psanych narizeni. Dalsi vliv podle mne muze mit fakt, ze zatimco bili chlapci jsou doma casto rozmazlovani (syndrom zbozsteni ditete v soucasne bile populaci - a to i v Evrope), afroamericka populace ma deti vetsinou povice a zije v rozsahlych komunitach, kde pusobi neustale verejna kontrola (videl jsem te a reknu to tatovi...). , protoze se vsichni navzajem znaji.To je velmi vyznamny faktor. Naproti tomu nevsimavost v belosske populaci zavadnemu chovani napomaha.

Odpovědět

Násilí vs. Sex

Aleš Metzmacher,2008-10-07 12:05:40

Ale jak vsichni vedi, sex je prece mnohem horsi nez naky nasili
Ad se klidne utopi v krvi, hlavne kdyz nebudou videt prsa naky zensky

Odpovědět


Vidět prsa některých ženských

Duke,2008-10-12 09:12:24

je mnohem horší než nějaké nevinné násilí. V tom máte svatou pravdu.

Odpovědět

Kdy tohle skončí?

Jiří Vyhnalík,2008-10-07 09:52:16

Další "vědecký" důkaz a jistě úspěšný výzkum.
Ptal se někdo, jestli to není obráceně? Tedy, že ti agresivní se častěji dívají na pořady obsahující násilí, to je přeci nasnadě.
Jak dopadlo porovnání bílých a černých dětí se nikde neobjevuje, ach ta "korektnost".
Není nízká korelace obou faktorů u černošských žáků způsobena nižší variabilitou sledovaného chování ve vzorku? To by vyplynulo ze srovnání bílých a černých žáků multifaktorovou analýzou, ale opět nic.
Vybrat z komplexního výzkumu, parciální výsledky a prezentovat je pro podporu apriorního zadání (tj. omezení pořadů zobrazujících násilné chování v TV) je jedním z nejhrubších faulů, kterých se může výzkumník dopustit!!!!

Odpovědět


Četl jste aspoň ten článek?

Karel Malý,2008-10-11 20:42:35

Z čeho jste usoudil, že se výzkumníci dopustili nějakého faulu, nebo že dostali nějaké apriorní zadání? Jak jste přišel na to že nebylo provedeno porovnání bílých a afroamerických dětí? Na základě čeho soudíte, že agresivní jedinci se častěji dívají na pořady obsahující násilí. Kdo to prokázal? Kde to bylo publikováno?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz