Jaká je současná rozloha arktického ledu?  
Hysterie politiků USA, Evropské Unie a Mezivládního panelu o změně klimatu (IPCC) pokračuje navzdory realitě. Možná nebude dlouho trvat a budou volat: „Zachraňme lední medvědy – mrznou.“


Jaká je tedy ta realita? Stručně: Rozloha arktického ledu se blíží normální standardní odchylce. Standardní odchylka je v následujícím grafu označena jako šedý pruh okolo průměrné měsíční hodnoty z let 1979-2007 (černá linka).

graf

Jak si možná někteří pamatují, kleslo loni zalednění Arktidy na takové minimum, že se mnozí domnívali, že led v Arktidě úplně roztaje. Samozřejmě za mocného působení všech masových medií a internetových bloggerů. Nejen bulvárních novin a plátků, ale také České televize a rozhlasu. Jedni z mála, kdo této hysterii nepodlehli, byli přispěvatelé a čtenáři Osla. Realita je nyní taková, že led v Arktidě neroztál, že se naopak opět rozšiřuje a že zalednění se blíží normálu. I pro mě laika je těžko představitelné, že by 7 metrů silný arktický led roztál během několika sezón.

Pokud někdo neví co je standardní odchylka – což lze u politiků (jsou mezi nimi i právníci a ti statistiku neznají) a novinářů předpokládat – pak vězte: standardní odchylka je vypočítané číslo, které vymezuje hranici normálnosti (vymezuje varianci). Je-li naměřená hodnota menší jak standardní odchylka, pohybuje se naměřená hodnota v rámci normality. Je-li větší, je mimo rámec normálnosti. Standardní odchylka (SO) se vypočítává ze všech získaných hodnot. Hranici „normálnosti“ lze uměle posouvat tak, že se uvažují jak její násobky, tak i záporné hodnoty. Poslední věta je napsána pro naprosté laiky a proto do komentářů prosím nepište, jak to má být správně. Pokud to někoho zajímá, nechť si najde důkladnější vysvětlení na wikipedii nebo v učebnici statistiky. Je-li například nějaká hodnota větší jak tři SO, pak je to velmi ojedinělá hodnota a usuzuje se, že není výsledkem nějaké náhody, ale nějakého „mechanismu“, nebo dokonce i zákona. Hodnoty nad tři SO se totiž stávají v 0,13 procentech případů. Stejně tak u záporných hodnot. Je-li naměřená záporná hodnota větší jak -3 SO, pak se takový jev stává také pouze v 0,13 % případů.

Abychom se ale nevytahovali a nejásali předčasně. Rozloha zalednění ještě není mezi ± 1 SO, tedy mezi 68,26 % případy, ale blíží se k této hodnotě. Na grafu tedy do oblasti šedě namalované. Všimněte si například hodnot z roku 2006. Tehdy zalednění od října do prosince také neproběhlo lineárně. A to znamená, že letošní hodnoty se nemusí vrátit k normálu.


Zdroje:
Nansen Environmental and Remote Sensing Center
IARC-JAXA Information System

Datum: 24.10.2008 04:07
Tisk článku

Související články:

Zalednění Antarktidy přivodil tektonický posun     Autor: Josef Pazdera (26.11.2021)
Zastaví lidstvo nadcházející dobu ledovou?     Autor: Stanislav Mihulka (19.01.2016)
Rozhýbe znečištěný vzduch život v oceánech a ochladí Zemi?     Autor: Josef Pazdera (07.10.2009)
Budú Afričania variť v Kjóto škatuliach?     Autor: Dagmar Gregorová (18.04.2009)
Klima je příliš složité na přesné předpovědi     Autor: Stanislav Mihulka (28.10.2007)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz