Ibiškový čaj snižuje krevní tlak  
Zvýšený krevní tlak je jednou z typických civilizačních chorob, zvyšující riziko život ohrožujících stavů. Podle výsledků posledního výzkumu může ibiškový čaj napomoci při jeho snižování.


 

Zvětšit obrázek
Pití ibiškového čaje snižuje mírně zvýšený krevní tlak.


 
Vysoký krevní tlak je onemocnění, které postihuje jednu třetinu dospělých obyvatel Spojených států. Podle zprávy prezentované specialistkou na výživu Diane McKay na výroční konferenci American Heart Association v New Orleans, snižuje pití ibiškového čaje krevní tlak u osob, jejichž krevní tlak je buď mírně zvýšený, nebo se k tomuto hodnocení blíží.

 
V klinickém testu zkoumala McKayová 65 dobrovolníků ve věku od 30 do 70 let, jejichž systolický krevní tlak byl na počátku studie mezi 120 až 150 mm rtuťového sloupce (Hg) a diastolický se pohyboval pod hranicí 95 mm Hg. Přičemž hodnota krevního tlaku 120 na 80 nebo vyšší je považována za rizikový faktor pro vznik mrtvice, srdečních nebo ledvinových onemocnění.

 
Po dobu šesti týdnů byl skupině náhodně vybraných osob podáván ibiškový čaj v množství tří šálků denně. Zbytek účastníků dostával k pití nápoj obsahující placebo, tedy přesněji řečeno vodu obarvenou a aromatizovanou tak, aby vypadala jako ibiškový čaj. Všem účastníkům bylo doporučeno, aby dodržovali obvyklý stravovací režim i pohybovou aktivitu. Týden před začátkem studie jim byl změřen tlak a tato měření pak pokračovala v týdenních intervalech.

 

 
Diane L. McKay, Ph.D.

Výsledky ukazují, že dobrovolníci, kteří pili ibiškový čaj měli na konci testu o 7,2 mm Hg nižší systolický tlak, v porovnání s kontrolní skupinou dobrovolníků užívajících placebo, kterým klesl systolický tlak jen o 1,3 mm Hg.

Při analýze podskupiny třiceti dobrovolníků s nejvyšším systolickým krevním tlakem, vyjádřeným na počátku studie hodnotou 129 mm Hg a více, bylo zjištěno, že tato skupina vykazuje větší odezvu na ibiškový čaj, než kontrolní skupina. Jejich systolický krevní tlak klesl o 13,2 mm Hg, diastolický tlak klesl o 6,4 mm Hg a v průměru došlo k poklesu o 8,7 mm Hg.
Ačkoliv je potřeba provést ještě další výzkumy, tak již z této studie by se dalo usuzovat na to, že pravidelné zařazení ibiškového čaje do pitného režimu může hrát kladnou úlohu při řízení hladiny krevního tlaku.

Zdroj: USDA/Agricultural Research Service

Datum: 12.11.2008 01:04
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz