Symbol vánoc k vám možná přijel z Dánska  
Možná se v některé domácnosti sejde vánoční stromek, pod ním pohádky Hanse Christiana Andersena a také (připusťme i tuto přece jen vzácnější možnost) norkový kožich.
Co mají tyto předměty společného, to by mohla být zapeklitá kvízová otázka.

 

 

Zvětšit obrázek
Pro kultivaci, ošetřování i sklizeň vánočních stromků mají farmáři speciální stroje

Správná odpověď by zněla – zemi původu, kterou je ve všech případech Dánsko.  Pro většinu jistě velmi překvapivá odpověď. Zatímco o původu věhlasného pohádkáře přece jen jistá povědomost  v Česku je, tak to, že Dánsko je i velmocí a světovým exportérem kožešin norků i vánočních stromků číslo jedna, je asi informace velmi překvapivá. Těch norkových kožichů (buďme realisty) přece jen tolik asi nebude, pohádek od Andersena i vánočních stromků vypěstovaných v Dánsku bude jistě mnohem víc.

 

Zvětšit obrázek
Plantáž vánočních stromků po sklizni…

 Vánoční stromky na sobě zpravidla nemají vyznačenou zemi původu. A že Dánsko, země s pouhým pětiprocentním zastoupením lesů na svém území je každoročně vývozcem milionů vánočních stromků, je jistě pro většinu velmi překvapivá informace. Dánské vánoční stromky nejsou vytěženy z lesů při probírkách, ale jsou  produktem farmářů, kteří je pěstují na svých plantážích se stovkami i desetitisíci stromků. Z jejich produkce najde v dánských domácnostech snad jen čtvrtina  či pětina, zbytek se ze země H. Ch. Andersena rozjede na korbách kamionů do Evropy. K tradičním odběratelům, například Rakousku, se v posledních letech připojilo i Česko. 

 

 Typickým a nejčastějším stromkem dánských plantáží je  kavkazská jedle, i když se podle zažitých pouček z hodin přírodopisu více svým tvarem i uspořádáním jehličí na větvičkách podobá smrku.  Dánští farmáři stromky na svých plantážích doslova hýčkají. Sazeničky nakupují u specializovaných firem, na plantážích udržují porosty bez plevelů, mezi řádky půdu kypří, stromky přihnojují, chrání je proti škůdcům a starají se i o to, aby měly co nejpravidelnější tvar a pochopitelně – aby za takovou kvalitu i co nejvíce utržili. Farmář dostává za stromek v průměru kolem 15 €. U stromků, které mají  jen malou vadu na kráse v podobě některé neposlušné a nepravidelně narostlé větvičky se vyplatí nasadit stromku ocelová „rovnátka“, jimiž větvičku během růstu usměrní. Nerostou-li stromky podle představ farmáře, může se obrátit na specializované poradce, případně laboratoře, které  podle vzorků větviček a jehličí určí co stromku chybí a naordinují příslušné přihnojení.

 

Zvětšit obrázek
… a zabalené stromky, připravené k expedici. Možná i do Česka.

 Pro pěstování stromků vyrábí v Dánsku několik malých firem i speciální mechanizaci, případně přizpůsobuje klasické stroje pro použití v plantážích. Perlou mezi těmito stroji jsou i portálové nosiče různého nářadí pro kultivaci, postřiky, ale i tvarování, řez a dokonce i sklizeň stromků. Při ní za sebou nechává stroj stromky zabalené v síťovině. A co se nehodí k prodeji jako kvalitní stromek, to farmář sklidí jako vánoční chvojí – a i toho jsou z Dánska každoročně vyvezeny tisíce tun.

 

 Až tedy zazáří i u vás vánoční stromek, vzpomeňte i na to, že může být právě z Dánska, že je výsledkem péče neznámého farmáře někde  tisíc kilometrů severněji, ze země hanse Christiana Andersena. No a o těch norcích zase někdy příště.

 

   

Datum: 23.12.2008 14:06
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz