Bude extra panenský olivový olej lékem proti rakovině?  
Kvalitní extra panenský olivový olej obsahuje chemické sloučeniny, které mohou spouštět likvidaci rakovinných buněk. Účinnou látkou by měly být polyfenoly a jejich účinek na expresi genu HER2.ˇ


 

 

Zvětšit obrázek
Doktor Antonio Segura-Carretero

Španělští vědci Javier Mendez z Katalánskéko onkologického institutu a Antonio Segura-Carretero z University of Granada vedli tým výzkumníků, kteří se rozhodli zjistit, která součást olivového oleje je nejúčinnější při ochraně proti rakovině. Mendez řekl: „Naše výsledky poprvé odhalují, že všechny hlavní složité fenoly, přítomné v extra panenském olivovém oleji, velmi výrazně potlačují nadměrnou expresi „rakovinného“ genu HER2 v buňkách nádoru při rakovině prsu.“

 

Extra panenský olivový olej je takový, který vzniká při lisování oliv za studena a díky tomu obsahuje sloučeniny, které se v případě zahřátí nebo použití chemického činidla v průběhu rafinačního procesu ztrácí. Mendez a kolegové separovali tento olej do jednotlivých frakcí a testovali účinky jednotlivých frakcí na buňky rakoviny prsu v laboratorních podmínkách.

Zvětšit obrázek
Pinoresinol je jednou z látek obsažených v extra panenském olivovém oleji, zodpovědných za protirakovinné účinky této významné součásti stravy obyvatel Středomoří.

U všech frakcí, které obsahovaly významný obsah polyfenolů (lignany a secoiridoidy) extra panenského olivového oleje, byla objevena účinná inhibice genu HER2.

 
 

Ačkoliv výsledky studie poskytují nový pohled na mechanismy, kterými by kvalitní olej, tedy přesněji na polyfenoly bohatý extra panenský olivový olej, mohl přispívat ke snižování rizika rakoviny prsu, a to prostřednictvím svého účinku na potlačení vlivu genu HER2, musí být samozřejmě věnována mimořádná opatrnost tomu, až budou tyto laboratorní výsledky aplikovány na reálné situace. Jak autoři zdůrazňují: „Tyto aktivní fytochemické látky (tedy lignany a secoiridoidy) vykazují účinky ničící buňky, kultivované z rakovinných nádorů prsu při koncentracích, kterých pravděpodobně není možné dosáhnout běžnou konzumací olivového oleje.“

 

Nicméně, jak autoři tvrdí: „Tyto výsledky, společně s faktem, že lidé bezpečně přijímají významné množství lignanů a secoiridoidů tak dlouho, jak dlouho se konzumují olivy a extra panenský olivový olej, naznačuje, že tyto polyfenoly by mohly poskytnout vynikající a navíc farmakologicky bezpečnou základnu pro vytvoření nových léků na rakovinu prsu.“

 

Otázkou pro další výzkum zůstává, nakolik se samotný kvalitní olivový olej projevuje na takzvaném středomořském syndromu a nakolik dokážou působit ostatní vlivy.ˇ

 

Zdroj: BMC Cancer, AlphaGalileo

Datum: 31.12.2008 22:29
Tisk článku

Související články:

Fotoakustický tomograf – perspektivní nástupce radiologického mamografu     Autor: Dagmar Gregorová (21.06.2018)
Hormonální léčba klimakteria přispívá k recidivě rakoviny     Autor: Anna Marcinková (29.03.2008)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz