Pozemní meteorologické stanice v USA jsou nespolehlivé  
Americký meteorolog Anthony Watts dokumentuje řadu let kvalitu meteorologických stanic v USA. Po vyhodnocení 865 stanic z 1221 (70 %) dospěl k závěru, že jsou nespolehlivé. 11 % měří s chybou větší jak 5 °C, 58 % s chybou mezi 2 a 5 °C. Otřesný výsledek.

 

Zvětšit obrázek
Anthony Watts. Jeho webová stránka získala v roce 2008 ocenění nejlepší vědecký blog.

Před rokem byl na Oslu uveřejněn článek  V jakém stavu jsou pozemní meteorologické stanice v USA ?, kde jsme se dozvěděli v jakém stavu bylo 40 % meteorologických stanic. Anthony s sebou poslední rok hodil a má již zjištěný stav u 70 % meteorologických stanic. Projekt hodlá ukončit na podzim 2009.

Nebyl na to sám. Přihlásilo se 650 dobrovolníků, kteří spolu s ním prozatím zdokumentovali na 865 stanic z 1221 v celých USA. V 68 případech je našli vedle čistíren odpadních vod, kde vyhnívání odpadních vod zvyšuje teplotu v porovnání s okolní. Našli je poblíž větráků, klimatizačních zařízení, za výfuky aut nebo vedle startovních dráh letadel, na střechách, kde bývá jako ve výhni, vedle asfltových cest nebo přímo na nich, na parkovištích vedle aut atd. 89 % z 865 stanic se nachází blíže umělým zdrojům tepla než povoluje standard, který stanovuje minimální vzdálenost na 30 metrů. Jinými slovy, 9 stanic z 10 snímá údaje vyšší nebo narůstající teplotu jenom proto, že jsou chybně umístěny.

 

Zvětšit obrázek
Jen 11 % měří s chybou menší jak 1 °C. Zbytek stanic poskytuje nespolehlivá data

Situace je ale ještě horší. Změna nátěru meteorologických stanic z vápenatého na latexový, proveděná v USA globálně od roku 1979, vedla k pozitivní systematické chybě. Dále, do budek byly zavedeny elektronické přístroje, aby se údaje snímaly dálkově. Jenže do budek se také zamontovaly zdroje elektřiny, které budky vytápějí zevnitř. Nalezly se transformátory nebo žárovky (!) na osvětlení vnitřku budky. Zjistilo se, že údaje z budky byly nahrazovány údaji ze sousedních budek, což rozmnožuje a skládá chyby. Zjistilo se přizpůsobování dat jak organizací NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), tak NASA (National Aeronautics and Space Administration), které tak dokonce vyšší teploty vytvářely. Trapné, že!
Anthony Watts tvrdí, že záznamy amerických pozemních meteorologických stanic by se neměly nikdy citovat v souvislosti s jakýmikoli trendy za posledních 100 let. Na konci zprávy je přehled více jak 100 fotografii stanic, které obrazně ukazují nekontrolovatelné prostorové uspořádání. Fotografie a popisy dosud prověřených stanic lze nalézt na www.surfacestations.org.


 

Meteorologické budky

Zvětšit obrázek
Vlevo dřevěná budka, uprostřed natřená latexem,vpravo natřena vápnatou směsí podle receptu z počátku 20, století. V popředí je infračervený teploměr jako referenční přístroj.

 

Data z meteorologických stanic z celých Spojených států posloužila také k formulování a podpoře teorie o lidmi způsobeném oteplování. Test ukázal, že druh pláště budky systematicky zkresluje naměřenou teplotu. Při horních hranicích teplot byl zjištěn rozdíl 0,3 oF, při dolních naměřených teplotách byl rozdíl 0,8 oF. V porovnání s oznámeným zvýšením planetární teploty ve 20. století o 1.2 oF v důsledku údajného vlivu průmyslové činnosti člověka je to hodně.

 

 

Zvětšit obrázek
Budka Univerzity Chico.

 

 



Který univerzitně vzdělaný člověk umístil teploměr vedle elektroniky, která produkuje teplo? Watts zřejmě ještě neslyšel o www.osel.cz, protože by se tak neptal.

 

 

 

 

 





 
Dopad na data změnou umístění stanice může být dramatický. Na obrázku vidíme teplotní stanici v Lampasasu, Texas. Umístěna je na parkovišti rozhlasové stanice uprostřed města asi 10 metrů od hlavní ulice. Původně stále v zadním dvorku domu a na trávě. Stanice byla přemístěna 1.října 2000. Na obrázku vidíme obrovský skok v teplotě, který se shoduje s datem přesunu.

 

Příklady chybného umístění stanic 

   
Stanice u čističek odpadních vod ovlivňuje teplota z hnijících zbytků.               

 
 Další příklady lze nalézt v originální zprávě.


Zdroj:
http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2009/05/surfacestationsreport_spring09.pdf

Datum: 19.05.2009 20:03
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz