Přepis telefonátu na text  
Firmy Phonexia a OptimSys dnes uvedly na trh technologii přepisu telefonní řeči na psaný text. Systém dokáže zpracovat i nekvalitní signál, umí eliminovat okolní ruchy, šumy, i špatnou výslovnost. To doposud žádný software pro češtinu neumožňoval.

 


 

 
Minulost a ...

Současné komerčně nasazené systémy přepisu řeči jsou vyvinuty především jako diktovací systémy omezené na konkrétní obor. Vyžadují kvalitní zvuk, mikrofon, minimum okolních ruchů při nahrávání, důslednou artikulaci atd. Přepis nekvalitních nahrávek telefonních hovorů na text s jejich pomocí je realizován s velmi nízkou úspěšností. Technologie vyvinutá společností Phonexia oproti tomu dosahuje 85 % úspěšnosti. To stačí pro pochopení obsahu. S psanými informacemi lze dále pracovat např. indexovat. Se zápisy lze pracovat podle klíčových slov,... Úspěšnost systému se stále zvyšuje zejména přidáváním slov do slovníku, základní verze obsahuje přes jeden milion slov.

 

 

 
...přítomnost.

Nabízený systém nevyžaduje nové telefonní přístroje ani telefonní ústřednu. Zájem se očekává z řad firem kladoucích důraz na péči o zákazníky, provozovatelů call-center či jiných subjektů s potřebou monitorovat a zpracovávat telefonní provoz.  Až doposud bylo možné archivovat spontánní telefonní konverzaci pouze v podobě zvukových nahrávek, jež neumožňovaly další zpracování. Systém vyvinutý ve spolupráci s VUT v Brně dovoluje telefonní hovory nahrávat, automaticky je přepsat a v podobě textu uložit a archivovat. Lze tak získat záznam z externích i interních jednání a vizuálně si záznam rychle procházet a nabýt představu např. o směru a vývoji obchodního jednání. Systém může být pomocníkem pro obchodní zástupce, kteří nemají čas mezi schůzkami pořizovat zápisy z jednání. Nově budou moci nadiktovat poznámky zavoláním na telefonní číslo, zvukovou nahrávku i přepis textu pak najdou v CRM systému pro další zpracování. Systém umí také detekovat monitorovaná slova např. název konkurence.
 
Ať se nám to líbí nebo ne, v oblasti péče o zákazníky se ve světě začíná prosazovat nový trend dolování informací z řeči, především z telefonních hovorů, tzv. speech analytics. Identifikace mluvčího, jeho pohlaví, detekce (vyhledávání) klíčových slov a frází v nahrávkách mluvené řeči přestal být pro techniku problém. Dokonce i v případě „češtiny“.

 


Komentář Osla: Nebude na škodu vzít na vědomí, že náš zaměstnavatel tyto pozoruhodné funkce může zabudovat do informačního systému firmy bez nutnosti nákupu nových telefonních přístrojů či nové telefonní ústředny...
Vyzkoušet si jak to funguje (za cenu jednoho hovoru) můžete na stránce 
www.PrepisReci.cz.
Jakmile se nám podaří získat více informací, článek doplníme.


Prameny: http://www.phonexia.com , http://www.optimsys.cz

Autor:
Datum: 08.06.2010 20:06
Tisk článku

Související články:

Bamboo Bike     Autor: Jaroslav Petr (29.02.2008)



Diskuze:

Jak to funguje..

Igor Szoke,2010-06-14 10:12:21

Zdravím všechny,
hlásím se dobrovolně, jako jeden z autorů systému (té rozpoznávací části).
Rozpoznávání řeči (převod řeči na text) je velmi komplikovaná věc, a přiznejme si, že i sám člověk má někdy problémy 100% porozumět mateřskému jazyku, natož například jazyku cizímu. Jen pro příklad, tento systém byl trénován asi na 200h řeči. To není tak moc, když si uvědomíte jak dlouho se trénuje Váš mozek. A pokud jste se učili cizí jazyk, asi tušíte, kolik je třeba "naposlouchat dat" aby vaše úspěšnost byla alespoň 75%. Tím nechci obhajovat chybovost, jen dát pár informací pro zamyšlení. Dále, tento systém je primárně trénován na běžnou konverzační řeč. Pokud začnete číst nějaké novinové zprávy, pohádky nebo jiná nespontání data, úspěšnost půjde dolů. Schválne se zkuste někdy poslouchat, když hovoříte s kamarády po telefonu. Další věc jsou slova mimo slovník. Nyní je v systému cca 1 milion slov. V češtině se lze bez problému dostat k 3-4 milionům slov. Pokud řeknete slovo, které není ve slovníku, bude nutně rozpoznáno jako něco co ve slovníku je (a tedy špatně). Zkusím s kolegy co nejdříve napsat podrobnější náhled do nitra systému a dát to na Osla k publikování. Každopádně děkujeme za komentáře a otestování systému. S pozdravem Igor.

Odpovědět

Také jsem to vyzkoušel a opravdu nic moc

Adam Jaroš,2010-06-13 12:52:51

docela kreativní program:

b yl jednou jeden mlynář a ten měl na tomto světě tři syny, k tomu mlýn, osla a kocoura a bylo mu to k užitku. Synové pracovali ve mlýně,

Jedno jedem i nás a ten měl na tomto světě. K tomu mlýn osla a kocour. Bronxu to kůžičku. No já to kolik ve mlýně.

A pak
Monomerní g-proteiny, proteiny signálních kaskád
----
Vono melindě to tady proteiny finální zkazka.

Odpovědět

praktická ukázka

Lukas Mrazek,2010-06-11 22:38:59

Článek nastavil velká očekávání. Praktické vyzkoušení ovšem už moc nenadchlo. I když jsem se snažil mluvit poměrně srozumitelně, tak to dopadlo následovně. Do praktického využití to má myslím ještě docela daleko:

rozpoznaný text 1:
Lidi ska zdravého rozumu je neuvěřitelné čím neví a píší a ve zprávách mluví o poslední primitivní zemský voba nemaj nemyslela šinové občané transparenty. Není věří že pravý lokál teprve přijde a z naší zkaženou demokracie točí. Až budete rozumět drobivý. Jestliže do desek trémista tak je poslední skutečně evropský politiku vypučet šel _e podle by podle nich musel být kučumov zaprášený dostat měli být exhumovány a rozmetá já sem jí.

původní text 1:
Z hlediska zdravého rozumu je neuvěřitelné, že média píší a ve zprávách mluví o posílení extremistů v nizozemských volbách a nemají na mysli naše nové spoluobčany s transparenty, na nichž vyhrožují, že pravý holocaust teprve přijde a s naší zkaženou demokracií zatočí, až jich bude (rozuměj v Evropě) víc. Jestliže je Wilders extremista, tak jeden z posledních skutečně e v r o p s k ý c h politiků, Winston Churchill, by podle nich musel být učiněným satanášem, jehož ostatky by měly být exhumovány a rozmetány nad Temží.

rozpoznaný text 2:
Tebe lidé jsou slabí důsledku špatné výchovy ale dělnost. Nadkupy stanovy ohromnost nebo je mají za neuskuteční. _m ten přežitek. Když vlastně šestnáct prostor něko někoho machiavelli. No tempora vole. Které pojede sme moudrost a statečnost a uvidíme no a prozíravé zdravý rozum co v čem.

původní text 2:
„Moderní lidé jsou slabí v důsledku špatné výchovy a malé vzdělanosti. Nad skutky starověku ohrnují nos nebo je mají za neuskutečnitelný přežitek ...,“ stěžoval si v 16. století Niccolò Machiavelli. O tempora! O mores! Kéž by Evropané dnes měli moudrost a statečnost starověkých Římanů a prozíravost i zdravý rozum Churchillův.

Odpovědět

Lukas Mrazek,2010-06-11 22:37:08

Odpovědět

vyzkousel jsem to

Jiri Posker,2010-06-10 13:49:12

Moc jsem neveril, ze to muze pro cestinu fungovat, ale vysledek me docela prekvapil. Slo pochopit, co jsem rikal, i kdyz tam bylo dost chyb. Ocenuju i ten napad a odvahu dat to takhle verejne na vyzkouseni.

Jeste dotaz: Predevcirem tady byla v komentari otazka jestli je tohle PR clanek. Proc ten komentar zmizel?

Odpovědět


Diskuse

Josef Pazdera,2010-06-10 14:29:40

Diskusní příspěvky, které nesouvisí s článkem, jsou reklamního charakteru nebo urážlivé, jsou vymazány.
Redakci v příspěvku, který zmiňujete, bylo podsouváno, že za článek získala nějaké prostředky (PR). Nezakládá se to na pravdě a jako mylná informace byl vymazán. Tato problematika nás zaujala natolik, že se jí hodláme v budoucnu dál věnovat. I když článek si zasloužil více informací, v době jeho zpracování jsme více informací neměli k dispozici. Pátráme a uvítáme v tomto směru jakoukouliv pomocnou ruku (teda pero, nebo klavesnici). josef

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz