USDA zrušilo zákaz GM vojtěšky  
Americké Ministerstvo zemědělství (U.S. Department of Agriculture - USDA) zrušilo zákaz pěstování GM vojtěšky vydaný soudem před čtyřmi lety.

 

Zvětšit obrázek
GM vojtěška (Roundup Ready alfalfa).

Jedná se o vojtěšku s resistencí ke glyfosátu, takže za tím zřejmě již tušíte firmu Monsanto, tentokrát ve spojení s firmou Forage Genetics International. U této odrůdy lze jednoduše kontrolovat růst plevelů plošným postřikem bez ohrožení vojtěšky. Navíc za takové seno dostanou vyšší cenu, neboť neobsahuje jedovaté plevele, které by mohly otrávit zemědělská zvířata. Glyfosát (Roundup) je také relativně neškodný oproti jiným mnohem toxičtějším herbicidům.


Trocha historie

Zvětšit obrázek
Andrew Kimbrell, vedoucí Centra pro bezpečnost potravin, hodlá podat žalobu znovu.

USDA schválilo GM vojtěšku v červnu 2005. Američtí farmáři ji v následujících 2 letech vyseli na 100 000 hektarech.


Nicméně ne všichni s tímto souhlasili. Až 8 % pěstitelů vojtěšky ji prodává na trhy, kde GMO nechtějí, hlavně organickým farmářům a zahraničním importérům. V únoru 2006 proto několik farmářů a environmentálních skupin zažalovalo USDA kvůli nedostatečnému zhodnocení dopadu GM vojtěšky na organické farmáře. Kalifornský soud proto další rok zakázal pěstování transgenní vojtěšky, dokud USDA nedoplní zprávu o environmentálním dopadu (enviromental impact statement – EIS). Spor skončil až u Amerického vrchního soudu, který minulý červen zákaz zrušil pod podmínkou doplnění EIS.


USDA zveřejnilo kompletní EIS – 2 300stránkový dokument – v prosinci k veřejnému připomínkování. V dokumentu byly zmíněny dvě „stejně preferované“ varianty. První znamenala kompletní deregulaci transgenní vojtěšky, jako tomu bylo před zákazem. Druhá by přesně určovala kde a jak (zřejmě myšleno, zda GM, konvenční či organická) by se mohla vojtěška pěstovat. Zvláště jedna podmínka byla zvláště znepokojivá: Pokud by farmář pěstoval ne-GM vojtěšku pro semeno, nikdo jiný by v daném okresu nemohl pěstovat GM vojtěšku. To by mohlo v Kalifornii pro možnost pěstování GM vojtěšky vyloučit 57 % zemědělské půdy.


Současný stav a vyhlídky do budoucna

27. ledna oznámilo USDA, že nebude regulovat pěstování transgenní vojtěšky za předpokladu dohod na ochranu organických farmářů. Ty zahrnují „isolační“ vzdálenost mezi poli s různými plodinami. Podle studie z roku 2003 vzdálenost 5 km mezi poli opylovanými včelou medonosnou snižuje tok genů na méně než 0,03 %. Podle jiné studie stačí 1,6 km pro detekci nulového přenosu genů mezi poli opylovanými čalounicovitými (leafcutter bees). Nicméně někteří farmáři se stále obávají, že geny přeskáčou přes rostliny, které porostou někde v prostoru mezi jednotlivými poli.

Zvětšit obrázek
Zákaz pěstování GM vojtěšky v USA byl zrušen.

USDA dále plánuje utratit 1 milion dolarů na zajištění koexistence mezi transgenní a konvenční vojtěškou, například spolehlivějšími modely opylování. Hodlají také prozkoumat možnost vývoje variety vojtěšky, která nebude schopna se opylit transgenní pylem.*

 

Nicméně krátce po oznámení zrušení zákazu oznámil Andrew Kimbrell, vedoucí Centra pro potravinovou bezpečnost (Center for Food Safety) a žalobce z kauzy z roku 2006, že je připraven jít k soudu, poněvadž EIS není dostatečná.

 



* nejlepším způsobem, aby to netrvalo moc dlouho, by byla transgenoze :) Mimochodem již dnes existují způsoby, jak vytvořit GM plodinu, která není schopna produkovat pyl, příp. je v pylu vystřižen daný transgen.


Pramen: Stokstad E (2011) USDA Decides Against New Regulation of GM Crops. Science 331(6017):523

 

Datum: 09.02.2011 17:18
Tisk článku

Související články:

GOC rýže aneb jak Číňané vypálili Američanům rybník     Autor: Josef Pazdera (17.01.2019)
Zavlečená nákaza     Autor: Jaroslav Drobník (11.08.2011)
Evropská komise schválila pěstování GM bramboru     Autor: Jaroslav Petr (07.03.2010)
GM plodiny v roce 2007     Autor: Jaroslav Petr (20.02.2008)
Geneticky modifikovaná kukuřice a chrostíci     Autor: Stanislav Mihulka (16.10.2007)



Diskuze:

Ústup tmářství

Adolf Balík,2011-02-11 14:23:36

Takže i v tomto tmářství ustupuje jen zvolna. Luddisté tedy i v tomto zatím dosáhli jen stejného výsledku, jako když v rámci boje proti autům prosadili, že před každým automobilem musí běžet muž s praporkem a upozorňovat chodce. Sice svůj boj nevzdali a pokračují v něm i nyní třebas úspěšnou blokádou stavby dálnice přes České středohoří, ale přeci jen se jim zas tak moc nedaří.

Zajímalo by mě, zda tmáři i v době počátku neolitu, kdy přicházelo zemědělství bojovali tehdejší tmáři stejně zarputile proti zemědělsky vypěstovaným plodinám a chovaným zvířatům jako dnes proti těm geneticky modifikovaným?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz