Androidem záplatované díry na silnici  
Amerika je plná chytrých telefonů – smartphone – a taky chytrých lidí. Když to dáte dohromady, vznikne zajímavý projekt na automatické hlášení děr v silnicích - The Street Bump Challenge v Bostonu.

 

Princip The Street Bump Challenge je přímo geniálně jednoduchý. Většina telefonů s Androidem má akcelerometr a GPS modul a to stačí. Dobrovolníci, kteří se zapojí do projektu si stáhnou aplikaci, kterou zapnou pokaždé, když usednou za volant. Potom jezdí po městě a pomocí akcelerometru mobil registruje podezřelé otřesy a posílá on-line jejich souřadnice na server, kde probíhá vyhodnocení. Záznam jízdy vypadá nějak takto:

Kredit: New Urban Mechanics

Kredit: New Urban Mechanics

 

Z jednotlivých hlášení potom software zpracovává podrobnou mapu děr na bostonských silnicích, výsledek vypadá nějak takto:

Kredit: New Urban Mechanics

Kredit: New Urban Mechanics

 

Ale Boston má problém. Původně použitý algoritmus pro vyhodnocování dat generuje velké množství falešných děr. Proto ve spolupráci s InnoCentive vypsal soutěž na dodávku vylepšeného algoritmu, který podstatně omezí falešné poplachy. Přihlásit se může kdokoliv, termín dodání je 29. července tohoto roku a v případě úspěchu můžete získat 25 000 $USD.
Přihlášky je možné podávat zde:
https://www.innocentive.com/ar/challenge/9932752
Aplikaci je možné stáhnout na domovských stránkách projektu:
http://www.newurbanmechanics.org/bump/

Nezbývá dodat, že podobný software by se hodil i na našich silnicích. I když s ohledem na finance dostupných pro opravy by jej bylo možné podstatně zjednodušit. Účastník projektu by manuálně odeslal hlášení o každé díře, ve které si zlomil nápravu u vozu, překousl jazyk nebo do ní zapadnul a už nemůže vyjet. Jiné díry se u nás nespravují. Určitě se vbrzku najde firma, která to na ministerstvo dopravy za pár miliónů dodá.

 

Zdroje:  New Urban Mechanics Boston

Autor: Martin Tůma
Datum: 16.05.2011 11:05
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz