Magický prst – nový způsob ovládání přístrojů  
Náprstkem přilepeným k prstu kouskem suchého zipu lze předávat pokyny telefonům, tabletům,... pomocí gest a to i bez dotykového displeje.

 

Zvětšit obrázek
Magický prst. (Credit: Xing-Dong Yang, Autodesk Research, Toronto)

Kanadští výzkumníci z univerzit Albertě a Torontu se svými kolegy z firmy Autodesk představili na symposiu ACM v Cambridge něco mezi prstýkem, kouskem rukavice. Jejich návlekem na prstu předvedli, jak lze gesty ovládat na dálku inteligentní přístroje, třeba i ty, které jsou ukryté v tašce. Jakýsi  „plastový náprstek“  je vybaven mikro kamerou a senzory, které snímají odražené světlo. Zařízení ochotně spolupracuje s mnoha typy povrchů a práce s ním připomíná ovládání dotykového displeje jedním prstem.


 

Zvětšit obrázek
Magic Finger (Kredit: Autodesk Research)

Předvedený kouzelný prstýnek byl kromě kamery vybaven snímačem pro optickou laserovou navigační jednotkou ADSN 2620, která je běžnou součástí optických myší a dalším prvkem jímž byla upravená čočka HDNS-2100 s laserovou  jednotkou, kterou rovněž dobře známe z běžných optických myší. S jejich pomocí prst detekuje pohyb prověřováním optického toku po povrchu věcí. Pro zvýšení citlivosti a rozlišovacích schopností slouží mikro kamera AWAIBA NanEye mikro RGB. Ta je umístěna na samém okraji náprstku. Díky jí magický prst umí posoudit od jakého materiálu se laserové paprsky odrážejí – zda jde o pevný mateiál, jakým je dřevo, nebo jde o měkkou tkaninu. Prst tedy interaguje s povrchem a pohybová gesta „spolupracují“ s povrchem věcí, aniž by se jich prst musel fyzicky dotýkat. Jako „dotykový displej“ tak může sloužit lecco a dokonce bez „dotyků“. Prototyp již rozpozná 22 ekologických textur. U deseti umělých povrchů je přesnost jejich určení  99 %. Ve všech případech posuzovaných dohromady prst chybuje jen v 1,1 % případů. Magický prst toho ale dokáže mnohem více, je schopen snímat zakódované informace. Může spolupracovat s mapami, tištěnými časopisy, fungovat jako externí "oko", dotykem dvěma magickými prsty si s přáteli lze vyměňit data,... ostatně ukázka je lepší, než mnoho slov:

 


 

Na ukázce je prototypové zařízení propojeno kabelem s počítačem, nicméně vědci již pracují na magickém prstu, který by měl mít vlastní napájení a byl schopen převodu dat do PC bezdrátově.

 

 Prameny: Xing-Dong Yang, Tovi Grossman, Daniel Wigdor and George Fitzmaurice. (2012).
Magic Finger: Always-Available Input through Finger Instrumentation
UIST 2012 Conference Proceedings:

http://www.autodeskresearch.com/pdf/MagicFinger_CRC%20-%20final%20-%20new.pdf

Autor:
Datum: 16.10.2012 16:12
Tisk článku

Související články:

Čínští geologové ulovili seismického Dračího krále     Autor: Stanislav Mihulka (01.03.2024)
Brainoware je hardware s připojeným živým organoidem mozku     Autor: Stanislav Mihulka (11.12.2023)
Americká armáda předvedla mobilní protidronový systém v kontejneru     Autor: Stanislav Mihulka (18.11.2023)
Neuromorfní mikročip NorthPole od IBM je novým tahem v čipové válce s Čínou     Autor: Stanislav Mihulka (25.10.2023)
Kvantové provázaní fotonů odlišných energií     Autor: Dagmar Gregorová (06.06.2023)



Diskuze:

Tok světla

Vojtěch Kocián,2012-10-17 07:28:56

Optical flow se nepřekládá jako tok světla, ale jako optický tok. Je to odborný termín v oboru zpracování obrazu. Pod pojmem tok světla si představím fotometrickou veličinu, optický tok je v podstatě vektor pohybu obrazu.

Jinak děkuji za článek. Zařízení je to zajímavé. Minimálně pro slabozraké by to mohla být užitečná pomůcka pro čtení a ovládání počítačů a určitě by se našlo i další praktické využití.

Odpovědět


jj

Jan Pazdera,2012-10-17 08:22:07

V článku opraveno, diky

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz