Já Atlas  
Vypadá jako prapradědeček Terminátora, pohybuje se jako bázlivé malé dítě a přesto je to horký favorit na vítězství v soutěži DARPA. Řeč je o posledním produktu dílny Boston Dynamics, humanoidním (myšleno hodně přeneseně) robotovi Atlas

Save the day

 

 

Na rozdíl od filmového prapotomka není tento roboto prozatím vybaven takovou autonomií a ani není určen k boji. Právě naopak, má to být záchranář, kterého hned tak něco nerozhodí, tedy pokud se bavíme o okolní teplotě nebo radiaci. Tento roboto by měl hrdě nakráčet tam, kde je to pro člověka příliš nebezpečné a zachránit den, jak říkají Američané.

 


 DARPA Robotic Challenge před soutěžící v listopadu letošního roku postavila nelehké úkoly. Jejich roboti by měli nejenom být schopni překonávat sutiny a prolézat různé trosky, ale také třeba nasednout do vozidla, to řídit, poté dojít na určené místo a tam vykonat uzavření ventilu nebo jinou podobnou činnost. Vše je vidět na tomto videu, kde se kromě Atlasu představují i další soutěžící, kterými jsou:


Carnegie Mellon University, National Robotics Engineering Center se čtyřnohým robotem CHIMP. Dále Drexel University a jejich velmi lidksy vypadající Hubo, NASA má v ohni hned dvě želízka:  Z NASA Jet Propulsion Laboratory je to pavoukovitě vypadající RoboSimian a z NASA Johnson Space Center sci-fi kráska Valkyrie (zatím jenom v počítačové simulaci). SCHAFT Inc. z Japonska kupodivu nepřihlásil do soutěže žádného Transformera, jejich robot nejvíce kvůli dlouhým pažím a obráceným kolenům připomíná orangutana. Poslední soutěžící je Virginia Tech s humanoidním robotem T.H.O.R. – na videu prozatím testují nohy a trup odděleně.

 

 

 Ze všech účastníků je Atlas zřejmě nejdále, z videa plyne, že větší část z nich je spíše ve stavu zrodu, zatímco Atlas je už plně funkční a připraven soutěžit. Možná to bude tím, že Boston Dynamics má za sebou již dlouhou cestu vývoje, kterou na poli humanoidních robotů začal PETMAN:

 


Podrobnosti zde.

 


Na tomto videu uvidíte nelehké kroky vývoje od PETMANa k Atlasu a také jeho základní specifikace:

 

 

Jedná se o humanoidního robota, který má dvě nohy, dvě ruce, tělo, krk a hlavu. Na rozdíl od lidí má pár zajímavých kloubů navíc. V prostředí se orientuje pomocí LIDARu, což je laserová obdoba radaru. Má v sobě zabudovaný počítač, který jednak reaguje na povely lidského operátora a druhak je schopen autonomně pokračovat v zadaném úkolu, pokud dojde k výpadku spojení. A to je velmi důležitá věc, protože DARPA se chystá ztížit komunikaci s roboty, omezit datové toky a nastolit výpadky, podobně, jakoby tomu bylo při reálné záchranné akci. Je potřeba brát v potaz, že Atlas a jeho konkurenti nemají sloužit k boji, ale výhradně k záchranným účelům v případech katastrof.

 

Zdroje: http://www.bostondynamics.com/robot_Atlas.html
 http://www.hngn.com/articles/7565/20130712/darpa-atlas-virtual-robotics-challenge-unveils-agile-anthropomorphic-robot-video.htm

 

Autor: Martin Tůma
Datum: 16.07.2013 22:32
Tisk článku



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz