Na ISS šlo o život  
Ne, titulek opravdu nepřehání. Včera nechybělo mnoho a výstup do volného kosmu mohl skončit tragicky.

 
Skoro se tomu ani nechce věřit. Lidstvo má přece za sebou stovky hodin strávených ve volném kosmu. Pro někoho to může vypadat jako běžná rutina rutina. Nad slovy, že výstup do volného prostoru patří mezi nejnebezpečnější úkony vůbec, leckdo mávne rukou. Ano, může to vypadat jako brnkačka. Ale pak přijde mimořádná situace a rázem je tu drama – přesně tak, jako se to stalo včera. Stačí jen drobnost a z výstupu do volného kosmu může být hodně nebezpečný podnik.

 


Všechno začalo docela normálně. Luca Parmitano a Chris Cassidy přepnuli ve 13:57 SELČ své skafandry na vnitřní baterie. Čekal na ně šest a půl hodiny dlouhý výstup do otevřeného kosmu. Během něj měli pokračovat v úkolech, které načali již při výstupu minulý týden (bližší info zde).  Na seznamu úkolů byla třeba instalace kabelové propojky na nosníku Z1, nebo pokračování v instalaci kabelů pro modul Nauka. Všechny plány ale vzaly za své, když Luca Parmitano zjistil, že má ve své helmě vodu.Tedy, on si nejprve myslel, že se hodně potí, ale skutečnost byla jiná. V té době byl zrovna u modulu Unity, kde chystal nové kabely pro chystaný modul Nauka.


Astronaut neváhal a okamžitě o nečekané situaci informoval pozemní středisko. Bylo jasné, že tohle bude velký problém. To se ostatně potvrdilo, když Luca oznámil, že vody postupně přibývá. Nedalo se na nic čekat, naplánovaný výstup byl stornován a oba astronauti dostali za úkol se okamžitě vrátit do přechodové komory Quest. Jenže to nebylo tak snadné, jak by se mohlo zdát – voda se ve stavu beztíže chová jinak, než jak jsme zvyklí a vlivem povrchového napětí se začala rozlévat po vnitřních stěnách Lucovy helmy. Vrstva vody tím pádem překryla i hledí, takže astronaut neviděl ven. S návratem do přechodové komory mu musel pomáhat Chris Cassidy.

 

Zvětšit obrázek
Posádka se zatím shromáždila u hermetického krytu, který odděluje přechodovou komoru od zbytku stanice. Zdroj: NASA TV


V tuhle chvíli už šlo do tuhého, protože voda začala pokrývat i Lucův obličej, přičemž se dostala i do očí a uší. I když to zní jako paradox, tak italský astronaut nebyl daleko od toho, aby se ve vesmíru utopil! Ono se může zdát, že přeháním, ale musíme si uvědomit, co by se stalo, kdyby Luca nedopatřením vodu vdechnul. Zbývající 4 členové 36. dlouhodobé expedice na stanici se zatím přesunuli k hermetickému krytu, který odděloval stanici od přechodové komory. Řídící středisko mezitím posílalo instrukce Karen Nyberg. Bylo totiž potřeba upustit od tradičního postupu při svlékání skafandru a zajistit, aby se Luca co nejdřív zbavil své helmy.


Všem, kdo sledovali NASA TV jistě zatrnulo, když se řídící středisko opakovaně ptalo italského astronauta, jestli je v pořádku a odpověď stále nepřicházela. Nejistotu ukončil až Chris Cassidy, který všechny ubezpečil, že Luca Parmitano je v pořádku. Můžeme jen spekulovat nad tím, proč Luca neodpovídal. Buďto voda způsobila zkrat jeho komunikátoru, nebo mu vrstva vody na obličeji neumožnila mluvit. Bylo by to ale logické, protože Chris Cassidy uvedl, že Luca měl vodou pokrytou i pusu. Sám Cassidy odhadnul, že do helmy mohlo uniknout zhruba půl litru vody. (Pozn. – po výstupu se ukázalo, že vody bylo jeden až jeden a půl litru).

 

Zvětšit obrázek
Už je dobře, posádka právě odepnula helmu plnou vody. Zdroj: NASA TV


Čekání na chvíli, kdy bude konečně možné zahájit napouštění vzduchu do přechodové komory bylo nekonečné. Jakmile se tlaky vyrovnaly, nabraly věci hodně rychlý spád. Pavel Vinogradov a Fjodor Jurčichin se okamžitě chopili těžkých dveří, které vedly do modulu Quest a odstrčili je stranou. Následně zachytili Luca Parmitana za rukávy a vtáhli ho k sobě. Okamžitě se vrhli na jeho helmu a odepnuli ji.


Všichni si mohli oddechnout, protože během chvíle měl Luca na svém obličeji několik savých ručníků, které okamžitě odstranily veškerou vlhkost. Celý výstup trval jen 92 minut a byl tak druhým nejkratším v celé historii ISS. Teď je na řadě důkladné vyšetřování, které bude mít za úkol odhalit, jak k takovému selhání mohlo dojít.


 

Zvětšit obrázek
Fjodor Jurčichin (v červeném tričku) právě podává savé ručníky. Zdroj: NASA TV

Každého jistě napadlo, kde se mohla voda ve skafandru vzít. Možnosti jsou dvě. Voda slouží ve skafandru buďto na pití, nebo na ochlazování. Kosmický oblek je protkán spoustou drobných hadiček, kterými cirkuluje voda. Ta se stará o udržování správné teploty během výstupu. Buďto tedy praskla některá z těchto hadiček, nebo se proděravěla nádoba s pitím, kterým se astronaut během výstupu osvěžuje. Poškozený skafandr projde důkladnou kontrolou. Osobně bych se nedivil, kdyby se musel vrátit na Zemi na palubě lodi Dragon pro důkladnější zkoumání, nebo alespoň na opravu. To, že se výstup neuskutečnil v plném rozsahu nevadí. Jeho součástí nebyly žádné životně důležité opravy, bez kterých by byla stanice v ohrožení. Celý výstup včetně nečekaného závěru zachycuje následující video.

 

 


 

Zkusme se teď zamyslet nad tím, co nám aktuální výstup ukázal. Od nahlášení problému do chvíle, kdy byl Luca bezpečně v péči zbytku posádky uplynulo skoro půl hodiny! Co by se stalo kdyby k podobné závadě došlo někde dál od přechodové komory? Nebo kdyby byla závada vážnější? Budiž tahle událost jasnou připomínkou všem, kdo by do budoucna chtěli zlehčovat nebezpečnost výstupů do volného prostoru. Znovu se ukázalo, jak umí být tahle činnost nebezpečná a jak je důležité, aby astronauti stanici opouštěli jen pokud je to nezbytně nutné. Ukázalo se, jak snadno může nastat problém. Jak i drobné selhání může mít fatální následky.


Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/station/exp36/16eva/#.UeWv2I3JR1c
 http://www.kosmo.cz/modules.php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&tid=488
http://www.kosmonautix.cz/viewtopic.php?f=24&t=955
http://technet.idnes.cz/voda-ve-skafandru-iss-058-/tec_vesmir.aspx?c=A130716_192214_tec_vesmir_vse
http://www.exoplanety.cz/2013/07/16/drama-v-kosmu-vystup-predcasne-skoncil/
Zdroje obrázků:
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/…_1951899269_n.jpg
NASA TV


Psáno pro Kosmonautix a Osel.cz

Autor: Dušan Majer
Datum: 17.07.2013 16:35
Tisk článku

Související články:

Nakoukněte do interiéru nové ruské lodi     Autor: Dušan Majer (09.10.2013)
V kosmonautice neexistují nevýznamné drobnosti     Autor: Dušan Majer (30.09.2013)
i-Ball nechce shořet v atmosféře     Autor: Tomáš Kohout (02.08.2013)
Kritické momenty kosmonautiky díly 21 a 22     Autor: Ondřej Šamárek (14.02.2013)
Kosmonautika v roce 2012     Autor: Dušan Majer (02.01.2013)



Diskuze:

náročná situace

Lukáš Píše,2013-07-18 14:40:04

No měl štěstí ,že vody neuniklo více ...být na jeho místě tak bych pustil do textilií od nasa ještě o litr navíc.

Odpovědět

Myslíte?

Jan Tomáštík,2013-07-18 13:00:54

Tak si dejte dlaně na obličej, posuňte si je 10 cm před něj a představte si že v takové vzdálenosti máte dokola kolem hlavy "akvárko" helmy. Teď si tam představte nalité 3 půllitry piva. Voda poletuje v helmě a lepí se na obličej, jste ve skafandru ve vesmíru, takže se nemůžete dotknout obličeje, otřít si ho. A víte že než se dostanete k záchraně, uběhne dalších 30 minut. Pro netrénovaného člověka ideální chvíle pro paniku.

Odpovědět

Proč tu vodu prostě nevypil?

Jan Turoň,2013-07-17 20:54:26

1 litr není zas tak mnoho.

Odpovědět


Josef Šoltes,2013-07-18 05:15:37

On ji vypil, tedy tu z nádržky na pitnou vodu. Ale nejsem si jistý, zda bych chtěl riskovat pití záhadné vody ze skafandru, který obsahuje rozličné, ne příliš pro tělo přívětivé, látky... Řekl bych, že by se jednalo o poslední možnost.

Odpovědět


V nouzi nejvyšší by mu nic jiného nezbylo.

Tomáš Kohout,2013-07-18 07:41:31

Zřejmě unikla demineralizovaná voda z hadiček. Čili téměř čistá H2O. Dlouhodobě se nedoporučuje pít vůbec, při takovémto množství by trvalé následky nezpůsobila. Drobné zdravotní potíže by se dostavil mohly. To není problémem na Zemi, ale ve vesmírné stanici to podle stupně závažnosti může vést až k ukončení mise dané posádky. Dalším nebezpečím je chování vody v prostředí mikrogravitace. Představte si, že vám voda vytvoří před obličejem několik centimetrů tlustý film, to se pak báječně dýchá.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz