CéDéčka čistí vodu  
Máte doma MP3 a přemýšlíte, co s haldou nepotřebných audio CD? Možná se budou hodit k čištění splaškových vod.

 

Zvětšit obrázek
Disk je potřeba potáhnout nanovlákny oxidem zinku. (Kredit: Din Ping Tsai, National Taiwan University)

Kdo by si pomyslel, že stačí vzít CD disk, roztočit ho a je z něj čistička vody? Je potřeba ho ale nejdříve trošku upravit. Vědci z Národní University na Taiwanu pod vedením Din Ping Tsaie, potáhli disky lesem nanovláken z oxidu zinku. Na opticky aktivní ploše disku mají tato vlákna dobrý základ pro svůj růst a celý proces je prý pouhou rutinou. Narostlé "štětinky" jsou tisíckrát tenčí než lidský vlas a mají velmi žádoucí fyzikální vlastnosti. Především jsou vhodné pro urychlení fotokatalytických reakcí, které rozkládají toxický a infekční organický odpad na neškodné prvočinitele.

Zvětšit obrázek
Nanovlákna oxidu zinečnatého v elektronovém mikroskopu. (Kredit: Din Ping Tsai, National Taiwan University)



Základem čističky je CD disk potažený nanovlákny oxidu zinku, který  se nechá rotovat. Na rychle rotující povrchu se vytváří pouze tenký film nečistot, kterým dobře pronikají ultrafialové světelné pulsy. Na rozhraní nanovláken a vody pak dochází k intenzivní degradaci organických sloučenin. Teoreticky by taková čistička měla dokázat vyčistit 150 ml vody za minutu. Test s roztokem metylénového oranžového barviva potvrdil, že čistička za hodinu provozu zlikviduje v půl litru kapaliny 95% všech molekul barviva.


Podle Tsaie je čistička s rotujícím diskem prozatím nejúčinnějším způsobem fotokatalytického čištění vody a měla by najít uplatnění jak v domácnostech, tak malých průmyslových provozech. Vědci již pracují na zvýšení účinnosti celého zařízení. Hodlají j tomu dospět vrstvením celé řady disků. Výsledky prý zveřejní 9. Října na výroční konferenci Optické společnosti v americkém Orlandu.



Literatura: The Optical Society

 

Autor: Martin Tůma
Datum: 24.09.2013 16:35
Tisk článku


Diskuze:

Skvělý objev!

Honza Toman,2013-09-25 00:12:58

Takovéto objevy zbožňuju: jednoduché, přesto účinné. Škoda jen, že bude asi ještě dlouho trvat, než se začne takováto čistička skutečně prakticky využívat.

Odpovědět

Jak se to potahuje

Alfonz Gryf,2013-09-24 23:26:00

Na povrch se nanese(nalepí) vrstva práškového kovu a následně se může provést galvanické pokovování?

Odpovědět

Rutijní záležitost?

Pavel Krajtl,2013-09-24 21:48:10

Tak to by se slušelo udělat tutorial a dát na YouTube né? Jak se to potahuje tím oxidem?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz