Cvičte nanoboty v boji proti rakovině  
Počítače jsou čím dále rychlejší, simulace na nich prováděné stále komplexnější. Ale jedno jim chybí a ani nejlepší programátoři dneška to svým výtvorům nedokáží předat – lidskou invenci, schopnost improvizovat a nacházet nečekaná řešení. To všechno vedlo vědce k založení crowdsourcingového projektu na léčbu rakoviny.

 

Samotný koncept využití nanočástic v boji s rakovinnými nádory není nový. Klasická chemoterapie by se dala přirovnat ke kobercovému náletu, ohromné množství účinné látky zaplaví celý organismus, aby zničilo nádor se všemi negativními vedlejšími účinky. Oproti tomu použití nanočástic je jako vypálení střely Tomahawk, která neochvějně najde svůj cíl a zničí jej s naprostým minimem vedlejších škod. Při tomto postupu léčení je obvykle nejtěžší správně určit cíl. Nanočástice, které jsou jenom o tročku větší než molekuly účinné látky (typický rozměr je 500nm) jsou potaženy molekuly proteinů, které zapadají do proteinů na straně buněk nádorů, jako klíč do zámku. Tak se mohou hromadit účinné látky přímo v nádoru, i když kolují po celém těle v krevním řečišti.

Otázkou je, jak to udělat co nejefektivněji. Jak z hromady nanočástici vytvořit účinný roj nanorobotů, jak je přimět najít si svůj cíl podobně jako si mravenci najdou cestu. Je spousta různých mutací buněk tumoru, které mohou odolávat útoku, spousta strategií, jak zaútočit. Vědci prozatím nepřišli na lepší metodu, než je pokus a omyl – tedy vyzkoušíme nějaký způsob a pokud to nebude fungovat, zkusíme něco jiného a budeme to zkoušet tak dlouho, dokud neuspějeme. Proto vzniknul počítačový program, simulátor NanoDoctor, který hledá dobrovolníky pro vytváření strategií boje nanočástic s buňkami nádoru. Zapojit se může naprosto každý, po nenáročném tutoriálu začnete řešit opravdové problémy, jako je například na tomto videu:

 


Formou zábavné hry, kdy konstruujete svoje vlastní nanočástice a vysíláte je do boje s tumory, tak hledáte úspěšné strategie, které potom v reálném světě mohou zachraňovat lidské životy. Zde se můžete připojithttp://nanodoc.org/


Zdroj: The Conversation 

 

Autor: Martin Tůma
Datum: 04.10.2013 13:07
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz