Britské pobřeží lákalo k procházkám už před milionem let  
Po rozbahněném ústí řeky v okolí dnešního Happisburghu ve Velké Británii se procházeli lidé. Takhle to zní celkem banálně, nicméně tato procházka se odehrála někdy před 780 000 lety až jedním milionem let. Starší otisky bytostí rodu Homo jsou známy už jen z Afriky.


 

Zvětšit
Skupina směřovala k jihu. (Kredit:  British Museum, PlosONE)

Silná zimní bouře odkryla v květnu 2013 na pláži poblíž Happisburghu (vyslovuj [hejzborou]) vrstvu bahnitých usazenín typickou pro ústí řek. V této vrstvě byly nalezeny značně netypické prohlubně, které nemohly vzniknout jinak než otiskem lidských nohou.


Během následujících dvou týdnů tyto vrstvy odneslo rozbouřené moře, takže za tento objev vděčíme skutečně rychlé dokumentační práci týmu vědců z British Museum, Natural History Museum a Queen Mary University of London. Oblast zadokumentovali pomocí fotogrammetrie a vytvořili její precizní 3D model. Následná analýza  pomohla identifikovat celkem 49 stop, které zanechalo  přibližně pět osob. Největší stopy patřily pravděpodobně muži jehož následovalo několik menší ch jedinců - nejspíše žen, a dvě až tři děti.

 

Na stopě č.8 jsou patrné i otisky prstů. (Kredit: British Museum, PlosONE)

Tento objev navazuje na další nálezy z okolí Happisburghu ze stejného období. Mezi roky 2004 a 2010 zde bylo nalezeno přibližně 80 pazourkových nástrojů, které sem byly dopraveny z jiné lokality a mohly sloužit k porcování zvěřiny, zpracování kůží nebo opracování dřeva. Nálezy byly učiněny ve více vrstvách, což naznačuje opakované nebo trvalé osídlení po delší dobu.

Geologicky se jedná o konec spodního peistocénu, kdy se střídala jedna doba ledová za druhou, hladiny oceánů stoupaly a zase klesaly o desítky metrů a Evropou se proháněli mamuti, losi nebo srstnatí nosorožci. Z lokality Happisburghu bohužel nejsou doložené lidské kosterní pozůstatky, takže se můžeme pouze dohadovat, který z lidských předků tam otiskl své nohy. Pravděpodbně jde o příslušníky druhu Homo antecessor přezdívaného „člověk pionýrský“ (ve smyslu „průkopník“), jehož kosti jsou ze stejného období doloženy ze španělské jeskyně Atapuerca.

Lidské fosilní nálezy z této doby jsou velmi sporadické, takže se můžeme pouze domnívat, že byl Homo antecessor v Evropě nahrazen někdy před 600 000 lety druhem Homo Heidelbergensis, který je považován za přímého předka Neandrtálců a moderních lidí. Neandrtálci přišli na scénu někdy před 400 000 lety, aby je před 40 000 lety převálcoval náš vlastní druh.


Zdroj:
PlosONE
The British Museum

Autor: Jan Zikmund
Datum: 11.02.2014 11:37
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz