Mexická Pyramida Slunce může spadnout jako hrad z písku  
Mionová tomografie odhalila vážné nebezpečí uvnitř třetí největší světové pyramidy. Pokud nezasáhneme, může se tato stavba zhroutit jako hrad z písku.

 

Zvětšit obrázek
Pyramida Slunce stojí na místě posvátné jeskyně s pramenem a byla postavena jako symbol plodnosti a úrody. Při základně má téměř 235 m. Kdysi bývala ještě vyšší, dnes se svými čtyřmi terasami zvedá do výše 65 m. Stavitelé změnili sklon bočních stěn, tím docílili dojem, že je ještě mohutnější, než ve skutečnosti je. Kredit: Goro, Wikipedia.

Pyramida Slunce v mexickém Teotihuacánu je po Cheopsově pyramidě a pyramidě v Cholule třetí největší stavbou svého druhu na světě. Na rozdíl od egyptských pyramid ale není celá z kamene. Její vnitřek je v podstatě z vepřovic, směsi bahna a slámy, kamenné jsou pouze vnější stěny. Její stavba se datuje do prvního století našeho letopočtu a patří spolu s Pyramidou měsíce k nejvyhledávanějším turistickým památkám v Mexiku.

 

Zvětšit obrázek
Pyramida Slunce byla postavena mezi lety 50 – 125 n. l. Povrch byl z kamenů a pokrytý vrstvou malty, pyramida sama však byla postavena z vepřovic. (Kredit: Wolfgang Sauber, Wikipedia)


 Od roku 2010 prováděli vědci z National Autonomous University of Mexico pod vedením Artura Mechaca mionový průzkum obou těchto pyramid. Jejich cílem bylo odhalit, zda nejsou uvnitř těchto pyramid nějaké skryté prostory. Mionová tomografie, jak se tomuto druhu výzkumu říká, dokáže poskytnout 3D obraz zkoumané stavy. Využívá kosmických mionů, které neustále dopadají na naší planetu. Miony jenom velmi slabě interagují s hmotou, takže bez problémů projdou  masou pyramidy až k detektorům, které vědci rozmístili v podzemích prostorách pod pyramidou. Z rozptylu mionů v detektorech potom mohou vědci na počítači sestavy prostorový model pyramidy.

Zvětšit obrázek
Vyspárování kamenů betonem vedlo k zadržování vody.

Vědci zjistili, že uvnitř Pyramidy Slunce se nenacházejí žádné vnitřní prostory, v pyramidě měsíce odhalily pohřební komoru. Ale to není to nejdůležitější. Z měření jasně vyplynula o 20 % rozdílná hustota mezi  jižní a severní stranou pyramidy. Podle profesora Mechaca je to způsobeno tím, že jedna strana stavby je suchá, zatímco druhá je plná vody. Hrozí tak, že tři milióny tun vulkanického kamene, které tvoří vnější stěny pyramidy, ztratí svoji oporu a celá stavba se hroutí. Podle pana profesora to ale nehrozí ani dnes, ani zítra, ale je nejvyšší čas začít jednat. Sám navrhuje napustit vodu do jižní části pyramidy, aby se tím srovnala hustota.


 Podle Alexandra Serigrafii, ředitele oblasti Teotihuacán, je spíše problém s vodou než se suchem. Před lety totiž byly provedeny stavební úpravy, v jejichž rámci byly spáry mezi kameny zality betonem. Mělo to vyztužit strukturu pyramidy a zabránit prorůstání vegetace. Vedlejším efektem ale je zadržování vody uvnitř jádra stavby. V současnosti archeologové provádějí nahrazování betonu vhodnějšími materiály, jako je například říční písek. Tak by mohlo být obnoveno přirozené vypařovaní vody z jádra pyramidy a tím i vyřešena hrozba jejího zřícení.

 

 

 

 

 

The Pyramids at Teotihuacán, Mexico in HD.


Amazing Places on our Planet
http://youtu.be/PibnTBi1rrQ 


Zdroj: http://www.invdes.com.mx/ciencia-mobil/4130-al-borde-del-colapso-el-costado-sur-de-la-piramide-del-sol
 http://cs.wikipedia.org/wiki/Pyramida_Slunce
 http://en.wikipedia.org/wiki/Muon_tomography

Autor: Martin Tůma
Datum: 06.03.2014 14:08
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz