Řekni to TALKem  
Asi každý zná zařízení, které umožňuje Stephenu Hawkingovi mluvit. Stálo desítky tisíc dolarů a je naprosto jedinečné. Tedy bylo. V rámci Google's Global Science Fair vyvinul šestnáctiletý Ind podobné zařízení za pár dolarů.

TALK

 

Zvětšit obrázek
MEMS mikrofon

Stephen Hawking je nejznámější člověk s rozvinutou amyotrofickou laterální sklerózou. Ta napadá nervový systém a má za následek postupné ochrnutí celého těla. Ale zdaleka není jediný. Existují i jiné choroby, které mohou způsobit podobné ochrnutí, například Parkinsonova choroba. Celkově lze říci, že vážné problémy s řečí způsobené nemocí nebo úrazem má cca 1,4 % lidské populace. Pomoc v podobě mluvícího zařízení Stephena Hawkinga pro každého z nich je nemyslitelná ani v bohaté Evropě, natož v chudé zemi, jako je Indie.


 

Zvětšit obrázek
      Arsh Shah Dilbagi

 Šestnáctiletý Arsh Shah Dilbagi vyvinul zařízení, které je schopno převést dechové projevy na mluvenou řeč. A celé to stojí pouhých osmdesát dolarů, což je cena prototypu. Zařízení dal jméno TALK. Základem je MEMS mikrofon, velmi citlivé zařízení, kdy je membrána mikrofonu integrována přímo na křemíkový čip spolu s předzesilovačem. Tento citlivý přístroj dokáže rozeznat změny v dechu a tu převést na tečky a čárky morseovky. Oproti zařízení, kterým disponuje slavný astrofyzik je to tedy trakař ve srovnání se sporťákem Porsche, ale i tak může být užitečné. Je levné, nenáročné a díky ní mohou mluvit i ti nejchudší podobně postižení.


 

 Zařízení bylo testováno v nemocnici Sira Ganga Rama v Novém Díllí na pacientech ochrnulých díky encephalopathologii (SEM) za dohledu lékařů v kontrolovaném prostředí. Tečky a čárky, na které převádí mikrofon dech pacienta následně zpracovává procesor do slov a vět. K dispozici jsou hlasy mužské i ženské a různého věku. O samotném programu v procesoru toho příliš popsáno není, ale určitě nic nebrání tomu jisté sekvence čárek a teček převádět na ucelené fráze, jako je například:


 „Chtěl bych se najíst.“ Nebo: „Mám žízeň,“ a řadu dalších si vážený čtenář jistě sám domyslí. Jak už bylo napsáno, vývoj tohoto zařízení byl umožněn díky soutěži firmy Google, která podporuje mladé talentované lidi po celém světě.  Arsh se svým projektem postoupil do finále a můžeme mu přát hodně úspěchů v soutěži s podobně nadanými lidmi z celého světa. Ale i kdyby neuspěl, to že dal řeč bezpočtu němých lidí je samo o sobě dostatečně významný skutek.
 

 


 

Zdroje:
MEMS ,   SEM ,   TALK

 

Autor: Martin Tůma
Datum: 23.09.2014 02:05
Tisk článku


Diskuze:

Boží!

Pavel Riedl,2014-09-24 20:18:27

Jednoduché, ale sám bych na to nepřišel.

Odpovědět

Vďaka

Jana Packova,2014-09-23 08:54:38

autorovi za veľmi pozitívny a zaujímavý článok - je dobré vedieť o takýchto projektoch ktoré podporujú mladých talentovaných ľudí bez dostatočného finančného zázemia.

Bolo by super vidieť tu aj viac takýchto článkov o projektoch podporujúcich vedu (poprípade projektoch na záchranu rôznych ohrozených druhov či kútov našej planéty).

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz