Synergy & INAP 2014 - relativistická astrofyzikální premiéra v Olomouci  
Na sklonku letošního listopadu se v Olomouci konala vůbec první mezinárodní astrofyzikální konference Olomouc Synergy 2014, na kterou navazoval studentský workshop Olomouc INAP 2014.


 

Zvětšit obrázek
Prof. Yasafumi Kojima (Hiroshima University).

Konferenční astrofyzikální maratón Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzitě v Opavě měl svou další zastávku v Olomouci. Přestože je Olomouc sídlem druhé nejstarší české univerzity a na jeho půdě rokovala první učená společnost na území někdejšího Rakouska-Uherska, první mezinárodní astrofyzikální konference se v Olomouci odehrála až dnech 22.-30. listopadu 2014. Relativističtí astrofyzici se setkali na akci Olomouc Synergy 2014, na kterou navazoval studentský workshop. Olomouc INAP 2014.

 

Zvětšit obrázek
Dr. René Goosmann (Observatoire Astronomique de Strassbourg).

Kromě zástupců pořádající Slezské univerzity, odborníků Astronomického ústavu AV ČR v Praze a Univerzity Palackého v Olomouci zde svůj příspěvek přednesla i více než desítka předních astrofyziků ze zahraničí. Za zmínku jistě stojí příspěvky prof. Johna Millera (University of Oxford) týkající se primordiálních černých děr a neutronových hvězd, prof. Yasafumi Kojimy (Hiroshima University) o elektromagnetické struktuře dvojsložkového plazmatu akreujícího na černou díru, prof. Nareshe Dadhiche (Inter-University Center for Astronomy & Astrophysics, Pune) o základních otázkách relativistické gravitace, prof. Vladimíra Karase (Astronomický ústav AV ČR) o elektrodynamice černých děr, Dr. Anrei Taracchiniho (Albert Einstein Institute, Potsdam) na téma gravitačních vln i Dr. Martina Kološe (Slezská univerzita v Opavě) věnující oscilačnímu pohybu v relativistických magnetických polích.

 

Zvětšit obrázek
Marcel Klimeš (Slezská univerzitě v Opavě).

Program konference byl tradičně a v souladu s primárním vědeckým programem Ústavu fyziky Slezské Univerzity v Opavě zaměřen na relativistickou astrofyziku a procesy v silných gravitačních a elektromagnetických polích v okolí černých děr a neutronových hvězd. Klasičtější fyzikální disciplíny zastupoval prof. Massimo Tessarotto (Universita degli Studi di Trieste), který referoval o možnostech klasické kinetické teorie, která hraje velmi významnou roli v popisu astrofyzikálního plazmatu v gravitačních a elektromagnetických polích. Observační rentgenové astronomii a polarimetrii byl věnována přednáška Dr. René Goosmanna (Observatoire Astronomique de Strassbourg).

 

Zvětšit obrázek
Dr. Jiří Kovář (Slezská univerzitě v Opavě) uvádí prof. Vladimíra Karase (Astronomický ústav AV ČR).

Navazující studentský workshop INAP 2014 byl jedinečnou příležitostí pro opavské i pražské studenty bakalářského i magisterského studia astrofyziky a teoretické fyziky prezentovat výsledky vlastního výzkumu před reprezentativním mezinárodním auditoriem. Taková zkušenost je pro vědecký dorost k nezaplacení. Program studentské části akce byl však také věnován vědecko - popularizačním aktivitám.

Zvětšit obrázek
Pozorné auditorium Synergy 2014.

 Unavené mozkové buňky měly na závěrečném konferenčním večeru možnost relaxovat při přednášce o známých i neznámých krásách Afriky Pavlíny Fulnečkové, CEO společnosti Grand Afrika a při filmové projekci studentů oboru Multimediální techniky Slezské univerzitě v Opavě.

Akce byla financována projekty MŠMT OP VK projektů „Podpora zapojení do mezinárodních sítí teoretického a observačního výzkumu v oblasti relativistické astrofyziky kompaktních objektů, reg. č. CZ.1.07/2.3.00/20.0071“ a „Intenzifikace internacionálních, mezioborových a intersektorálních přístupů při studiu“, reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0271.
Webovou stránku konference s dalšími informacemi, úplným seznamem účastníků a tématy jejich přednášek lze najít na adrese: http://www.synergy2014.physics.cz/

 

Autor: Redakce
Datum: 26.12.2014 18:11
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz