Abstraktní představy AI  
To, jestli sní androidi o elektrických ovečkách, stále nevíme, ale můžeme se podívat na výplody fantazie neurálních sítí vytvořených v Google Reaserch Lab.

Umělé neurální sítě se neustále zlepšují v rozpoznávání řeči a interpretaci obsahu obrázků. Počítače se nyní s celkem dobrou úspěšností dokáží popsat nejen co na obrázku je, ale taky co se na něm „děje“:

 


Počítačem popsaný obrázek „Skupina mladých lidí hraje frisbee“. Více na stránkách io9.com


Neurální sítě schopné rozpoznávat obrázky programátoři nevytvoří de-novo. Neurální sítě využívají strojové učení, kdy na milionech příkladů zjišťují, co zadaný objekt znamená. Když počítač uvidí milionkrát kočku ze všech možných úhlů, tak si ji se psem splete jen málokdy. Dělá to tak, že si sám vytváří hypotézy, které znaky jsou nezbytné, aby daný obrázek byl označen jako kočka.

Nyní softwaroví inženýři zkusili postup obrátit a místo toho, aby počítač rozpoznal, co je na obrázku mu zadali, aby z hypotéz, které si vytvořil strojovým učením, ukázal například banán. Jako podklad pro tvoření počítač dostal náhodný šum. Z něj počítač finální obrázek vygeneroval opakovanou amplifikací znaků, které podle jeho „představ“ odpovídají banánu.

 


Ukázalo se, že neurální síť, která je naučená rozpoznávat obrázky, dokáže i obrázky vytvářet.

V některých případech se ukázalo, že program špatně pochopil pojmy. Například činku si neurální síť představuje jako činku spojenou s rukou, protože zřejmě naprostá většina obrázků obsahuje činku drženou svalnatou rukou.


Další použitý přístup, který v Google Lab použili, byl, že místo náhodného šumu počítači ukázali arbitrární obrázek a nechali ho opakovaně amplifikovat znaky, které v něm zachytil. Výběr finálního objektu tedy byl nyní na počítači. 


Počítač, kterému se zadá amplifikace znaků, kterých si všimne v „prvním nástřelu“, by se dal přirovnat k fantazii člověka.

Počítač má díky tomu, z jaké databáze obrázků čerpal, tendenci  například v kamenech a stromech budovy, nebo v obrázcích listí vidět ptáky. 


Pokud předchozí postup opakovaně použijeme na obrázky, které vznikly amplifikací daného znaku, tak neurální síť začne generovat fantaskní krajiny obsahující objekty, které můžeme rozpoznat.

 

 

 

Pochopení fungování umělých neurálních sítí nám pootevírá dveře k poznání našich, evolucí vytvořených, neurálních sítí.Galerie obrázků ve vysokém rozlišení vzniklou různou úrovní zvýrazňování znaků, pro které se rozhodla umělá neurální síť, si můžete prohlédnout zde.  

Originální zdroje: googleresearch.blogspot ,  photos.google.com


Autor: Jan Špaček
Datum: 20.06.2015
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz