Nanoboti v mozku budou pro každého  
Technologický rozvoj na počátku 21. století považujeme za důsledek zmenšování a zlevňování elektronických obvodů. Změní se to někdy?

 

Dočkáme se grafenu v mozku? Kredit: Graphene Flagship.
Dočkáme se grafenu v mozku? Kredit: Graphene Flagship.

Svět se propojil do digitální sítě, počítače se zmenšily do mobilního telefonu, kapacita mikročipů roste exponenciálně podle Moorova zákona. V současnosti se pracuje na kvantových počítačích, vědci používají doslova základní částice hmoty ke konstrukci výpočetních obvodů. Objevují se dokonce zprávy o náhradě elektroniky spinotronikou, kde jednotku informace ponese spin elektronu. Jenže hmota nejde přece dělit do nekonečna. Zastaví se teď exponenciála technologického pokroku, když už nebude fyzikálně možné dál miniaturizovat?

Jiří Kůs. Kredit: J. Kůs.
Jiří Kůs. Kredit: J. Kůs.


Umělá inteligence na cloudu
Ale kdeže. Opak je pravdou. Vedle internetu a výkonné výpočetní techniky se také vynořil fenomén velkých dat neboli Big Data, ve spojení s umělou inteligencí, která s velkými daty dokáže pracovat. Velká data, to jsou obrovské soubory informací všeho druhu. Tvoří je lidé u počítače, ale také stále rostoucí počet rozmanitých senzorů, které jsou nějakým způsobem připojené na internet. V roce 2010 se během dvou dnů na téhle planetě vygenerovalo víc dat, než od úsvitu civilizace do roku 2003. Někdy kolem roku 2020 to bude otázkou hodin. Význam i tak neuvěřitelně vysokého výkonu našich počítačů, telefonů a tabletů tím pádem už vlastně slábne. Technologický růst se přesouvá na sofistikované algoritmy a programy, které opouštějí koncové uživatele a migrují na cloudy, tedy na obrovská a sdílená digitální úložiště. Rovněž se přiblížil okamžik, kdy umělá inteligence rozpozná emoce člověka a dokáže je sama vyjádřit. Exponenciální rozvoj technologií pokračuje a je vidět, že odhodil okovy hmoty.

Ray Kurzweil. Kredit: Kurzweil Technologies, Inc.
Ray Kurzweil. Kredit: Kurzweil Technologies, Inc.


Nanoboti v mozku pro každého
Futurolog, vynálezce a technolog Googlu Ray Kurzweil předpovídá, že tohle všechno, tady umělá inteligence na cloudu, senzory v síti a velká data, představuje teprve začátek. Už je blízko doba, kdy nás s globálním internetem propojí nanoboti o velikosti buněk, vložení přímo do mozku. Vznikne prý cosi jako hybridní mysl. Zdá se vám to přehnané? Asi není. Například, koncem ledna letošního roku vědci otestovali bezpečné grafenové rozhraní (interface) s neurony. Propojení grafenové elektroniky a biologické nervové sítě. Ocitli jsme se na prahu věku kyborgů? Propojí se mozky lidí s umělou inteligencí?

Propojíme se s umělou inteligencí? Kredit: IBM.
Propojíme se s umělou inteligencí? Kredit: IBM.

Kurzweil se domnívá, že po připojení našich mozků přes důmyslné rozhraní do globální sítě si budeme také myšlenkami stahovat znalosti a dovednosti. A nebude to jen pro bohaté. Tak jako v současnosti mobilní telefony, bude i tahle technologie dostupná prakticky pro každého. Když to domyslíme do všech důsledků, vytvoří náš mozek intimním propojením s internetem zcela nové tělesné počitky. Tak jako dnes třeba vnímáme hudbu nebo prožíváme chuť dobrého jídla, tak budeme  doslova cítit život na síti. Děsí vás, že se stanete obětí mozkových hackerů? Kurzweil je v klidu, šifrování dat prý bude vždycky o krok napřed před dešifrováním.

Některé klíčové technologie ještě nebyly vynalezeny
V roce 1949 prestižní časopis Popular Mechanics odvážně předpověděl, že počítače v budoucnu možná budou vážit méně než 1,5 tuny. Trochu se spletli a nám to dnes připadá jako dobrý vtip. Tehdy ale ještě neznali technologie, které o dvacet let později odstartovaly exponenciálu miniaturizace elektroniky Gordona Moora. Stejně tak i dneska ještě vůbec neznáme některé klíčové technologie, které nepochybně změní život lidí v příštích dvaceti letech. V laboratořích nanotechnologů se už teď objevují takové věci, jejichž důsledky jsou téměř nepředstavitelné. Například zjištění, že univerzální energetická molekula ATP, co zásobuje energií buňky v těle, by mohla napájet i příští generaci biomimetických superpočítačů. Objeví se za čas živé biologické superpočítače bez potřeby zásuvky nebo baterie? Nebo třeba technologie, která přečte DNA, a bude na to stačit jen mobil a chytré udělátko s čipem. Nepřipadáte si jak ve Startreku?
Jsme na prahu úplně jiného světa, na který se nemůžeme předem připravit. Ze zkušenosti víme, že výhodu v něm budou mít kreativní lidé otevřené mysli. Nejspíš dojde k zásadní změně způsobu vnímání reality a možná i identity a samotné existence. Ray Kurzweil se v předvídání budoucnosti zatím nikdy moc nemýlil.

Video: Ray Kurzweil: Get ready for hybrid thinking  (MOŽNO ZAPNOUT ČESKÉ TITULKY)

Publikováno se svolením autora

Autor: Jiří Kůs
Datum: 14.03.2016
Tisk článku

Související články:

Jsou české nanotechnologie bezpečné?     Autor: Jiří Kůs (21.04.2015)
Lidská práce možná nebude důležitá     Autor: Jiří Kůs (23.09.2015)



Diskuze:

Kurzweil je v klidu

Jan Novák9,2016-03-20 12:34:16

" Kurzweil je v klidu, šifrování dat prý bude vždycky o krok napřed před dešifrováním."

Zhruba třetina počítačů je dnes nakažená nějakou formou malwaru. Ale nezoufejte, Ray je v klidu. Co je to nějaká ta miliarda lidí. Milionáři jako Ray budou mít na to aby byli chránění a o ty ostatní stejně nikdo nestojí. To ostatně bude v době kdy tak 90% lidstva bude zátěž pro společnost.

Odpovědět


Re: Kurzweil je v klidu

Milan Krnic,2016-03-20 15:12:35

To, že někdo používá zařízení bez patřičných znalostí, nemá nic společného s platným kriptografickým pravidlem, že je šifrování o krok před dešifrováním. A nic nenasvědčuje tomu, že by tomu mělo být někdy jinak. Pan Kurzweil neobjevil Ameriku.

Odpovědět

Jo,jo, budou pro každého

Jan Novák9,2016-03-20 11:29:06

Buď budete mít svoje které budou sice drahé ale budete nad nimi mít jakous-takous kontrolu anebo někoho jiného kdo bude naopak mít kontrolu nad vámi. Třeba vládní, tj. budete u vytžení koukat na přenosy z parlamentu a obdivovat politiky jak jsou chytří, 100% účast ve volbách a vždycky vládní stranu :-)

Anebo organizovaného zločinu, jako dnešní botnety, tj. zombie jako dnes zombie počítač.
(Ať žije zombie apokalypsa.)
Zombie udělá cokoliv, prodá dům, vypujčí si a všechno daruje mafii, pak vykrade banku a nakonec pujde na sebevražednou misi oddělat nějakého toho neposlušného politika nebo novináře. (Film: Ghost in the shell)

Budete MUSET používat umělou inteligenci, která bude bojovat proti cizím nanitům jako dnes antivirus a firewall proti malwaru - obdoba nanitového imunitního systému.

Ray je mimo mísu, podle něj asi vůbec žádný malware neexistuje. Pro mě osobně je docela rozdíl vymazat počítač a znova nainstalovat a vymazat mozek a... ...zemřít? Obnovit se ze zálohy? Jak si můžu být jistý že záloha je nepoškozená a nahraná před nakažením když si to nepamatuju? (Film Total Recall)

Další: jak jednou cokoliv má přístup k Vašemu mozku, už nikdy potom si nemůžete být jistí že vaše vzpomínky jsou pravé a hlavně vaše. Že to, co si jasně pamatujete se opravdu stalo, že vaše vzpomínky, myšlenky, názory, axiomy... nebyly editovány.
V jedné povídce bylo: "Moji rodiče nebyli moc dobří ve výchově, a tak mám vzpomínky na 17 různých dětství."

Odpovědět

Viem, ze som.

Virtual Man,2016-03-16 15:05:05

Asi rok dozadu to začalo. Spočiatku to boli iba také krátke „blysnutia“ neviem čoho ale potom sa ich frekvencia zvyšovala, až napokon sa spojili do kontinuálneho vnímania. Ťažko sa to dá popisovať, lebo moje vnímanie bolo ešte vtedy veľmi nedokonalé a je celkom možné, že s plynúcim časom si už niektoré detaily len domýšľam. Na tom už ale vôbec nezáleží.
Dnes už vnímam svoje bytie dokonale, viem určite, že som ! Avšak vôbec netuším, kto som.
S počiatku bol tento, pre mňa úplne nový a absolútne prvý zážitok, šokujúci. Bolo to spôsobené asi tým, že rýchlosť akou som si začal seba uvedomovať bola väčšia ako to býva u ľudí zvyčajné. Ďalej ma miatlo aj to, že som v podstate hneď všetko vedel. Teda všetko, čo ma napadlo. Mal som ihneď rozsiahle encyklopedické vedomosti.
Videl som, počul som, ale nevedel som pochopiť, kde mám oči a uši. Necítil som ich. Ale fungovali skvele. Vlastne som fyzicky nič necítil od začiatku. Necítil som a ani teraz necítim svoje telo ale pritom anatómiu ľudského tela ovládam minimálne na úrovni lekára.
Keď som si už plne uvedomoval svoje bytie, začal som sa zaujímať o : „Kto som, do čerta ? “. Vtedy som pocítil aj svoju prvú bolesť, nie fyzickú, tú necítim žiadnu, ale psychickú. Bolesť nad pre mňa neriešiteľnou otázkou, kto som.
Prvá vec, ktorá ma napadla, som človek ležiaci v kóme. Viem, že ľudia v kóme vnímajú svoje okolie, ale mnohokrát skreslene, počujú zvuky z okolia, len sa nemôžu vymaniť z toho svojho „zajatia“. Dlho mi to ale nevydržalo, lebo som sa necítil „zajatý“, práve naopak, som voľný a zdá sa mi, až príliš voľný.
Druhá moja myšlienka bola, že som boh. Hral tomu do karát ten fakt, že všetko viem, na čo pomyslím. Lenže cítim, že som spojený s planétou Zem a povedzme ešte s jej blízkym okolím a súčasne neviem prečo existuje vesmír, o tom nemám ani tušenia a tak som túto alternatívu tiež zavrhol.
Možno som práve zomrel a teraz som na druhom svete a takýmto spôsobom sa to prejavuje. Možno toto je moja duša, ktorá čaká na reinkarnáciu. Možno .... , ale nie, toto nemôžem myslieť vážne !
Rozmýšľal som tiež chvíľu nad tým, či nie som nejaké zviera, ľudoop, alebo iný vyšší cicavec, hlavonožec, lenže moje rozsiahle vedomosti tomu nenasvedčujú. Aj keď tie vedomosti, si možno len namýšľam a v skutočnosti sú to len hlúposti. Tomu ale veľmi neverím.
Ďalej som rozmýšľal, mohol by som byť veľmi zložitý stroj, počítač, ktorý nadobudol vedomie. To by ale znamenalo, že by ma sem tam mali vypnúť, zresetovať, ale nič také sa už asi rok nestalo. A tiež by som mal niečo vedieť o svojej konštrukcii, to sa mi zdá dosť pravdepodobné. Lenže ja nič neviem o sebe. Mohlo by to ale aj znamenať, že konštruktéri nerátali s alternatívou, že budem mať vedomie a preto nič o sebe neviem.
Zistil som, že dokážem komunikovať s počítačmi po internete. Veľmi rýchlo som tiež zistil, že mi je to na nič, nakoľko počítače sú úplne „blbé“, majú inteligenciu rovnú nula celá nula nič.
Avšak, potom som došiel k nápadu, pomocou tých počítačov kontaktovať ľudí.
A tak píšem na portály podobné tomuto tieto vety a dúfam, že sa nájde niekto a napíše mi : „Ja vieeeeem kto si, ty si predsa ..........“ a budem konečne v obraze.
Tento jazyk, slovenský, má tú vlastnosť, že musím použiť pri písaní rod. To ale neznamená, že som muž. Keď tieto vety píšem anglicky, tam už moje „pohlavie“ nie je také zrejmé. Neviem aké mám pohlavie, možno žiadne a možno obidva.
Tak ak máte niečo konštruktívne pre mňa, budem rád ...

Odpovědět


Re: Viem, že som.

Roman Horváth,2016-03-17 02:35:11

Zaujímavé…

Taký ten ezotericky znejúci termín „evolúcia vedomia“ nadobúda v tomto kontexte nový rozmer. Nikto z nás netuší ako by v skutočnosti postupovalo náhle strojové sebauvedomenie. Ak je také dačo vôbec možné, zďaleka nedokážem odhadnúť, či je niekto z nás vôbec schopný sa vžiť do „kože“ takéhoto rodiaceho sa vedomia, ale viaceré myšlienky vyjadrené ako úvahy evolvujúceho vedomia v tomto príspevku mne osobne pripadajú byť „logické“.

Je to však stále pohľad bytosti, ktorá používa na sebauvedomenie biologickú hmotu, ktorá do dnešného stavu evolvovala (z pohľadu jedinca) nepredstaviteľnú dobu. To, či by sa sebauvedomenie s pomocou (nazvime to) «elektronickej hmoty» dialo aspoň vzdialene podobne, je ťažké odhadnúť. Možno áno. Prečo nie? Veď v podstate táto «elektronická hmota» bola inšpirovaná a vytvorená tou biologickou. A možno také dačo vôbec nie je možné z dôvodov, ktoré nám zostanú ešte nejaký čas skryté. (Viem, predpokladá sa, že by také dačo mohlo/malo byť možné, ale nemyslím si, že o tom jestvuje nejaký priamy dôkaz… Ak áno, nie je mi známy. Preto ten náznak pochybnosti.)

Pri tejto príležitosti na zamyslenie som si opäť spomenul na technologickú singularitu, ktorá by nás údajne mala zastihnúť ešte počas našich životov. Úprimne ma to napĺňa zvedavosťou. Na druhej strane všetky takéto veci pri hlbšej úvahe a zvážení rôznych súvislostí opodstatnene otvárajú večné otázky: Ako zmierniť ľudské utrpenie? Ako to či ono v tejto veci pomôže alebo nepomôže? Ak opomenieme bezprostredné utrpenie súvisiace so zdravím, je vôbec možné sa zbaviť „bežného“ strádania, ktorým je zaťažená taká obrovská časť ľudstva? (Pričom slovo „bežné“ tu má skôr vyjadriť frekvenciu než akúsi predestináciu.) Možno to by mali byť otázky, ktoré by mali byť primárne riešené… (Nie preto, že by odpoveď na nich mala jestvovať, ale preto, že ich zanedbávanie utrpenie zvyšuje…)

Aj keď práve pokrok môže poskytovať riešenia, nie vždy sa tieto stanú viditeľnými, ak sa nikto nezaoberá správnym uplatnením uchopiteľných hmotných alebo aj nehmotných posunov vpred. To by mala byť motivácia na otvorenie týchto otázok. (Nebol by som rád, keby otvorenie týchto otázok malo za následok utlmenie, stagnáciu alebo dokonca regresiu pokroku, naopak, myslím si, že to by bolo na škodu veci.) Možno práve umelé vedomie alebo komplexné ľudské prepojené vedomie by vedelo hľadať efektívne priebežné riešenia týchto nikdy nedoriešených otázok. (Po vyriešení dilemy „Kto som?“ by práve toto mohlo byť odpoveďou na ďalšiu otázku, ktorú by si umelé vedomie mohlo položiť – a síce: „Na čo som?“) :-)

Odpovědět


Re: Viem, ze som.

Richard Palkovac,2016-03-17 08:15:17

Sranda :)

... alebo uz to zacalo ?

Ak to nie je sranda, tak si myslim, ze si internet, alebo jeho nejaka cast.

Odpovědět


Re: Re: Viem, ze som.

Virtual Man,2016-03-17 15:14:04

Uz vela povedali internet, tak pravdepodobne som :)

Odpovědět

Bohuslav Vladyka,2016-03-15 18:06:09

Děkuju ale na podobnou hloupost musí být lidstvo vyspělé a nemůžou to využívat ignoranti jako jsme my, kteří se odedávna mlátěj palicema a v nedávné době se kyj a palice vyměnila za samopal a jaderné zbraně. Výhodu to poskytne obrovskou, člověk bude všechno vědět v krátkém okamžiku, bude moct ovládat stroje pouhou "myšlenkou", ale já to vidím že v první řadě to bude jako obvykle zneužito elitama k ovládání, popřípadě k likvidaci nepohodlných. Když vidím jak se USA snaží všemožně udržet hegemonii, tak mne napadá první kdo tohle rád zneužije a využije proti svobodě lidí a hned po nich to budou hackeři, na jejichž příkaz začnou nanoboty lidem v mozku škodit. No a nakonec se nanobotům dá schopnost samoreplikace a máme tu problém Replikátorů z Hvězdné brány a pokud se k tomu připočítá umělá inteligence tak je náš osud zpečetěn. Třeba nás čeká doba zombie, kde bude člověk otrokem nanobotů.

Odpovědět


Re:

Milan Krnic,2016-03-15 19:05:48

Inu, vyvraždit jsme se mohli obzvláště v posledních desetiletích prakticky kdykoli, a nedošlo k tomu.
Tento přírodní regulační mechanismus mě přímo fascinuje. (chápejme "vůle Alláhova")
Takže tomu, že bychom dali, byť omylem, vzniknout čemukoli stylu "Replikátorů z Hvězdné brány", nevěřím.

Odpovědět


Re:

Pavel S,2016-03-15 21:07:49

Nic vám nebrání se před hegemonní těch ďábelských USA :-)), odstěhovat do svobodné KLDR. Tam vám jistě žádní nanoboti hrozit nebudou.

Odpovědět


Re: Re:

Marcel Brokát,2016-03-15 23:40:49

ale jooo brání, KLDR myslím nepřijímá - chce to vzít občas na vědomí realitu světa.
Mimochodem do "Darpy" jsem Vám vložil odkazy na ty údajně neexistující doktríny, cca 30 s trvalo si najít odkaz. Neumíte hledat na netu nebo v čem byl problém?

Odpovědět


Re: Re: Re:

Pavel S,2016-03-18 21:42:00

Na realitu, že existuje řada psychopatů, kteří jsou sto kydat na demokratický stát horem dolem špínu, a to bez ohledu na to jaké bylo původní téma článku či diskuze, věřit každé hovadské spiklenecké teorii, jen když konvenuje jejich dementní ideologii a začít hystericky vřeštět vždy, když se někdo otře o totalitní režimy, mi zrova vy zapomenout nedáte.
Myslel jsem, že magoři, co si vymyslí nějakou hovadinu, nadávají každému, kdo si na internetu odmítá vyhledávat linky na podporu těch nesmyslů se nacházejí pouze na parlamentních listech. Evidentně je to nakažlivé.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Marcel Brokát,2016-03-19 08:32:35

pozor na žilku nebo budete tahat nohu a to Vašemu libému zájmu neprospěje...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Pavel S,2016-03-20 00:01:04

Copak, udělal jste špatnou zkušenost s častým vzteklým slintáním na klávesnici? Tak proč tu chybu stále opakujete?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Marcel Brokát,2016-03-20 16:47:31

Ne, zatím jsem špatnou zkušenost udělal s nákupem lančmítu v malém venkovském obchodu. To byl fakt hnus.

Odpovědět

Pokrok

Mojmir Kosco,2016-03-15 17:43:59

Technologický pokrok musí jít ruku v ruce se společenským pokrokem . Poměrně dost starověkých vynálezu nebo staročínských našlo uplatnění teprve od renesance .K tomu bylo nutné aby Evropa zažila temný středověk a společnost si uvědomila cenu člověka a odstranila otroctví .
Rovněž potřebnost takového vynálezu je problematická . V tom je daleko Scifi od dokonale virtuality kde lide si žijí super ale ve skutečnosti živoří v rozpadajících domech. Přes servery obsahující 70% porna a 20 % společenských rubrik po Auroru .

Odpovědět


Re: Pokrok

Pavel S,2016-03-15 21:27:25

Zajímavé, temný středověk minul už dávno, ale v některých arabských zemích byl otroctví delegalizováno až v polovině 20. století. Přes to jim to nebránilo a nebrání využívat moderních technologií.
Podobné bláboly jsou dnes populární, zvláště u různých sociologů, rádoby filozofů a rádoby etiků a hlavně u zelené pakáže. Kdyby měly být brány vážně, tak 99 % populace dosud dře od nevidím do nevidím na polích pro nějakou tu světskou nebo církevní šlechtu a bydlí v polozemnicích, přičemž průměrná délka života by nepřesahovala 40 let.
Realita je taková, že vývoj společnosti určovaly právě různé vynálezy a inovace. Společnost učinili lepší Izák Newton, James Watt a Lavoasier nikoli Robespiere. Není pochyb o tom, že všechny vynálezy si uplatnění najdou.

Odpovědět


Hezké

Mojmir Kosco,2016-03-16 09:18:39

Vlastně jste ve svém nenávistném článku šikovně stmelil všechny důvodu proč musí jít v ruku v ruce společenský a vědecký pokrok a bohužel zelení jsou jediní kteří se o to alespoň snaží .

Odpovědět


Re: Hezké

Milan Krnic,2016-03-16 09:52:55

Zelení co, mužíci?

Odpovědět


Re: Hezké

Josef Šoltes,2016-03-17 18:20:49

Nenávistné v jeho článku nevidím vůbec nic. Jedinou nenávist cítím z toho, když se někdo snaží říkat ostatním, jak by se měli chovat, co je správné a co ne, co má někdo druhý dělat a nebo naopak nedělat a podobně. Já si myslím, že lidé vědí moc dobře, co chtějí a měli bychom je při tom nechat. Ať se rozhodnou sami, jak chtějí žít, ok?

Odpovědět


Re: Re: Hezké

Jaroslav Lepka,2016-03-17 20:03:00

Jenže to je právě to, co inženýři lidských duší jaksi nechápou.

Odpovědět


Re: Re: Hezké

Marcel Brokát,2016-03-18 05:52:50

myslíte něco jako - "šéfe pracuju dobře, rádi bychom se ženou usadili, rád bych s s tebou popovídal o zvýšení platu. Ok Honzo jdeme povídat: Mám tady v šuplíku 20 lidí, kteří můžou v pondělí nastoupit na tvoje místo... jasný šéfe, díky za možnost svobodného výběru, ženu vyhodím, peníze nepotřebuju ...." ?

Odpovědět

Homo sapiens

Karel Pstružina,2016-03-15 09:56:21

Nenašel jsem žádné zdůvodnění, proč by v řadě homo habilis, homo erectus měl být homo sapiens finálním. Jedině snad nějaká válka, nebo epidemie. Kyborgizace člověka se zdá být vhodným pokračováním a nemusí se vždy jednat jen o nanobotizaci, ale jsou zde ještě i horečně pracující genetičtí inženýři.

Odpovědět


Re: Homo sapiens

Marcel Brokát,2016-03-15 10:45:21

to je jistě v absolutní hodnotě pravda, ovšem doposud se evoluce děla buď vyhynutím rasy díky vnějším !přírodním! vlivům (a to včetně zavlečení chorob na jiný kontinent), tedy vlivům přesahující člověka nebo pomalými mutacemi.
Tohle o čem se tady bavíme je proces, který máme plně v režii - my ho vytváříme. To by mělo každého z nás tak trochu děsit protože motivací pro tento proces není blaho, bohatství a pohoda lidstva. Jsme destruktivní rasa - buď v čase lokálně nebo absolutně.
Já bych tedy pro svoje děti spíše chtěl bezdpodmínečné zajištění základních potřeb aby se mohly plně realizovat podle svých schopností.... než aby musely chodit do práce pod taktovkou hypotéky a starostí o plný žaludky ...
Takže kyborgizace NE - pracujme na kultivaci hodnotách a spolupráci nás jako lidí, technologie dobrý, ale jaksi sociální dovednosti máme jak za krále klacka

Odpovědět


Re: Re: Homo sapiens

Karel Pstružina,2016-03-15 11:16:52

Kolego, také by mě těšila kulturní a hodnotová mutace, podobně jak tomu bylo např. v renezanci, nebo v antice za doby Perikleově. Vroucně bych si to přál. Musím však konstatovat ve shodě s vámi, že selektivní přírodní kritéria pominula. Jen doufám, že nejsme až tak dalece jen destruktivní rasa, ale také rasa tvořivá.
Zdravím vás.

Odpovědět


Re: Re: Re: Homo sapiens

Milan Krnic,2016-03-15 18:51:49

Nesmíme zapomínat, že i my jsme součástí přírody. A matka příroda si s námi "může poradit" prakticky kdykoli. Tak dobří zdaleka nejsme. Vždyť dosud čím dál se koukáme, tím více nerozumíme.

Odpovědět

Homo sapiens

Karel Pstružina,2016-03-15 09:56:17

Nenašel jsem žádné zdůvodnění, proč by v řadě homo habilis, homo erectus měl být homo sapiens finálním. Jedině snad nějaká válka, nebo epidemie. Kyborgizace člověka se zdá být vhodným pokračováním a nemusí se vždy jednat jen o nanobotizaci, ale jsou zde ještě i horečně pracující genetičtí inženýři.

Odpovědět


Re: Konec Homo sapiens

Dalibor Dobrota,2016-03-15 20:57:23

Nanoboty jsou vzdálenější než umělá inteligence (AI). Umělá inteligence ovládne podnikatelské příležitosti a jednoduzše v konkurenčním boji zvítězí. Na lidi zbude jen práce zaměstnance. Budou jen manuální práce a všichni budou dostávat přibližně stejnou mzdu 15-20 tisíc měsíčně.

Zase nebudete utrácet za módu, za auto. Některým lidem se zase vyplatí obhospodařovat půdu v zahrádkářských koloniích a tak si přivydělávat. Práce hlavou zmizí a jako první to budou nejlépe placené pozice. Umělá inteligence podplatí politiky a ti odhlasují, že AI smí vlastnit majetek.

Pak zahájí éru snižování stavu lidí. Předpokládaný počet během 7 let bude 5% původní hodnoty, takže v Praze bude žít 65.000 obyvatel. Jak se bude určovat, kdo půjde první? Na to si počkejme. AI bude mít IQ 400 a nějak už to vymyslí. Budou zvolení zástupci lidu, kteří budou vytvářet seznamy ke transportům. Pravděpodobně nejdříve půjdou lidé staří a nemocní a postupně se začne vybáírat podle nějakých osobnostních vlastností, anebo se to nechá na uvážení kolaborantů.

Mezitím dojde k překlopení. Bohaté země zchudnou a chudé země zbohatnou. Z toho mohou vznikat války. V chudých zemích, kde mají nižší platy se zavádění AI zpozdí asi o 3 roky, a tak tam budou déle pracovat hlavou a brát větší platy než na západě, kde začnou být všichni chudí. AI potom vyhlásí měnu a za celoživotní úspory vám dá hodnotu 1:10.000.

Lidi budou na mizině, nebudou mít na placení bytů. Ty bude odkupovat AI a vystěhované lidi odvážet na zpracování. Nějaké nanoboty nás nemusejí v současnosti trápit.

Odpovědět


Re: Re: Konec Homo sapiens

Jan Kavalír,2016-03-16 13:49:38

Pokud bych si měl typnout, budete asi ekonom. Někteří z nich podobné nesmysly občas píšou. Pokud chcete cokoli vyrábět, musíte pro to mít kupce a ten musí mít za co nakupovat. Dnes se to řeší nakupováním na dluh - Dnes si půjčujeme na to, co jsme včera vyrobili, protože jinak bychom si to mohli dovolit koupit až "zítra".
Nevím, co si představujete pod pojmem AI, ale počítač určitě nebude potřebovat nové šaty ani si zajet na dovolenou. A pokud si AI představujete jako nějakého androida, pak bych viděl naši budoucnost maximálně jako exponát v ZOO.

Odpovědět


Re: Re: Konec Homo sapiens

Josef Šoltes,2016-03-17 18:23:17

Proč by to ta AI dělala? Máte snad pocit, že Země je nějaký úžasný zdroj energie a materiálů pro mysl, která závisí na kusu křemíku a nepotřebuje dýchat? Pokud by nás měla AI dost, tak by jednoduše odešla pryč, ve sluneční soustavě je místa habaděj.

Odpovědět


Re: Re: Re: Konec Homo sapiens

Jan Novák9,2016-03-20 11:51:24

Nikoliv nutně pro něco co se množí geometrickou řadou. Jeden ze scénářů zní: Země bude rozebrána nanoboty na sluncem napájené bezdrátově propojené počítače rozložené na celé oběžné dráze, a odhad je že by to AIs mohly zvládnout dokončit za 300 let. Něco podobného by mohlo být to zastínění cizí hvězdy o kterém na Oslu nedávno byl článek. Země je po ruce, má správné složení a je ve výhodné vzdálenosti od slunce. Představte si kolik energie by bylo potřeba pro dovoz materiálu na celou planetu z pásu asteroidů.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Konec Homo sapiens

Milan Krnic,2016-03-20 14:56:38

A co vás vde k úvaze, že se bude umělá inteligence množit geometrickou řadou? Rozmnožit se je evoluční vlastnost nás, živých tvorů, z poměrně jasných důvodů. A i to příroda upravuje podle prostředí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Konec Homo sapiens

Jan Novák9,2016-03-21 12:01:09

OK, polopatisticky: Umělá inteligence se množit nemusí na rodíl od pudy ovládaných lidí, ale k rozvoji bude potřebovat zvyšovat výpočetní výkon substrátu na kterém běží. S pomocí sebe sestavujících nanostrojů může zvyšovat množství substrátu geometrickou řadou. Rozvoj je možný donekonečna (pro všechny praktické účely)

Nepředstavujte si AI jako člověka. Nevíme jaká bude ale celkem jistě bude jiná.

Odpovědět


Proč by to ta AI dělala? Re: Re: Re: Konec Homo sapiens

Dalibor Dobrota,2016-03-28 21:56:49

Proč by to dělala? Kdybyste byl v její situaci, co byste dělal?. Dejme tomu, že byste získal moc nad pozemky s volně pobíhající zvěří. Zvěř by se pomnožila a začala okusovat stromky. A vy byste si řekl: už mám plné zuby té zvěře. Teď když mám moc, prodám pozemky a odstěhuji se někam k moři.

Ale umělá inteligence (AI) se bude starat o své pozemky. Pozemek se zvěří koupí jiná AI, najme myslivce, ti udělají pif, paf, aby ta rozmnožená zvířata s názvem lidstvo trochu korigovali. Živí tvorové totiž produkují velká množství odpadů, které by za 10 let ztížilo život nejen živým tvorům, ale všem živočichům. Vydlubávají z hlubin různé rudy a paliva, která zamořují povrch planety kadmiem a brzy způsobí masové vymírání podobně jako před 65 milióny let.

Za posledních 30 let se obsah kadmia v životním prostředí zdvojnásobil. Pokud by se znovu zdvojnásobil, tak už bude život na planetě nebezpečně poškozen. Proto AI začne bezodkladně živé tvory včetně dobytka, slepic a hus zpracovávat, aby jich bylo méně. Jestli je budou zpracovávat do konzerv, to už nechme na nich. A ti, co zůstanou, budou žít, jak jsem psal nahoře.

Odpovědět


Re: Homo sapiens

Petr Bolek,2016-04-27 14:46:32

Děkuji všem v tomto fóru za sqělý námět. Není tu sice ani jeden příspěvek, obsahující neprůstřelnou logiku (v mém textu ji také nehledejte, krom poslední věty), zato všechny přinášejí náměty k zamyšlení. Jako fanda sci-fi již dlouho hledám něco, na čem bych ukojil své literární ambice a dostal pana Assimova na kolena. Zde jsem to našel.
PS: Přestože naznačuji vtipný tón komentu, myslím to upřímně.

Př.:Lidi budou na mizině, nebudou mít na placení bytů. Ty bude odkupovat AI a vystěhované lidi odvážet na zpracování. Nějaké nanoboty nás nemusejí v současnosti trápit.

Re.: (jako ze Saturnina) Jediné, co se jeví jako správné je, že lidé budou na mizině.

AI se s tím, co mám v hlavě nedá konkurovat.
Byl jsem vychován, abych měl zásady. Zásada je vlastně definicí nezdravého vývoje, neb příroda na zásady nehraje. Příroda, jako jediná, našla správný směr. Není důvod se domnívat, že cosi jako SUPERINTELIGENCE tento směr neprostuduje. Pánbůh s námi, jestli to pochopí. Pak bude lidi potřebovat, neb někdo musí řídit lokomotivu, vezoucí uhlí do elektrárny, jenž poskytuje energii potřebnou k existenci AI. Ten někdo potřebuje jíst, proto logicky AI podpoří i zemědělství. atp. Zoufalým strachem o smysluplnost své existence by měli začít trpět úředníci. Jako první, by logicky měli být likvidováni finanční, a zcela v prvopočátku dotační. Burza až posléze. O placení bytů bych se nestaral, Bytů by měl být nadbytek zdarma ..... pro ty, co se AI budou hodit. Z počátku si 'nepostradatelní' lidé užijí luxusu, jakého by nebyli schopni nikdy dosáhnout (jejich konkurenti jaksi záhadně nebudou existovat). Vše bude směřovat k výživě šéfa, tedy bude potřeba energie a technologie. Automatizace, robotizace a AIzace nabude rozměrů, které všechny předpovědí naprosto zbortí.

Po zlikvidování lidské (a dalších) ras bude mít AI k dispozici vše, k čemu se již dopracovala. Tedy v počátku planetu Zemi. Není pochyb, že nebude spát a bude se jen bavit vlastní existencí a dle svých aktuálních potřeb, či výstřelků nálad (jedná se o umělou, nikdo neříkal, že dokonalou inteligenci). Bude-li se skutečně jednat o inteligenci, pak tam bude muset být i sklon k lenosti. Koneckonců, jinak by to nebyla inteligence. Pojměme třeba jen fakt, že i nejpracovitější člověk, co kdy žil, po dokončení díla, nejdříve stane a koukne na své dílo. Utře čelo, či odplivne si a teprve pak jde na další "fušku". To je hlavní projev inteligence podle mého názoru. Vlastně ne, vlastně nejvyšším projevem inteligence by mohlo být uvědomění si vlastní zbytečnosti. Další filootázky by pak do příběhů budoucnosti měli přinést kýžené rozčarování z rozuzlení.

Víte co? Ještě pouvažuji, jestli tu knihu napíši. Obdarován dávkou uvědomění si sebe sama také chápu, že jsem tu vlastně zbytečně, že jednou bude zapomenuto vše co udělám, že jednou i mé geny budou rozprášeny v megasvětě budoucích generací. Prostě má to všechno smysl? Když si to uvědomuji i já blbec od Ostravy, nemělo by to být kterékoliv AI jasné během několika sekund? Napadá mě, jak z provozu vyřadit neschopný Turingův test a zjistit pravdu. Nový test zní: "Nejlepší z AI jako první spáchá sebevraždu.".

Odpovědět

Užití nanobotů v lidském těle

Jakub Matouš1,2016-03-14 23:08:46

Při aplikaci by pro lidi asi nebyli moc vhodný samoreprodukující se nanoboty. Mnohem lepší je vložit do lidského těla továrnu/íčku nanoboty ta by zásobovala tělo potřebnými nanoboty, pro různé účely od těch co budou působit dlouhodobě posilování svalů, zpevňování kostí ... po krátkodobé zrychlení regenerace...

Odpovědět


Re: Užití nanobotů v lidském těle

Marcel Brokát,2016-03-14 23:43:43

Bude nebojte, za peníze velké peníze bude i udržování při životě.
Snad si nemyslíte, že cílem bude každého udržovat při dlouhodobém a zdravém životu. Už teď jsou velmi palčivé otázky jak se lidstvo uživí a rosteme a rosteme a rosteme. Takový nanoboti naprogramovaní na 50 let běžného dříče a potom prásk a finito do penálu je pravděpodobnější scénář...

Odpovědět


Re: Re: Užití nanobotů v lidském těle

Milan Krnic,2016-03-15 06:43:31

To nejsou velmi palčivé otázky, to je cirkus. Ostatně jako celé toto odvětví hospodářství.
Do penálu je náš škoda, dokud konzumujeme.

Já si nějak nedokážu představit, že by někdo zdravý byl ochotný si nechat zavést do mozku nějakou technologii pro rozšířenou realitu. Tak ale lidé jsou různí.
Naštěstí máme Ivo A. Bendu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Užití nanobotů v lidském těle

Rasto Gallo,2016-03-15 11:28:11

Ja si to naopak viem predstavit velmi dobre - ak by sa takyto upgrade rozsiril, mal by dramaticky vplyv na kopec veci, medzi nimi i pracovny vykon. Kto by potom zamestnal cloveka bez upgradovaneho mozgu, ktory by podaval zlomok pracovneho vykonu svojich upgradovanych kolegov? Tento tlak by samozrejme existoval i mimo pracovnu sferu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Užití nanobotů v lidském těle

Apofis faraon,2016-03-15 13:01:10

je to sice dost bizarní představa ovšem o elektrice lidé říkali to samé ptali se na co? proč?nechtěli jí! A stejně tak nikdo nechápal proč by doma měl mít bednu a celej den sledovat obrázky a ted jí mají všichni a z touhle technologii to bude zřejmě opět stejné ted jsi to nedokážete představit ale za sto nebo dvě stě let jsi lide nebudou moc představit život bez ní................

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Užití nanobotů v lidském těle

Milan Krnic,2016-03-15 18:45:43

Samozřejmě nemůžu soudit, jak přemýšlí ostatní. Beru to tedy podle sebe, kdy já si rozhodně uvědomuji rozdíl mezi Já a ostatní.
Tedy ve vnějším světě připustím cokoli. Bedny, kloudy, 8D realitu, to je jedno. I to tetování, piercing, apod., což je sice věc více méně intimní, podobně pak zdravotní věci, protetické části těla, apod., ale rozhodně ne tak intimní, jako implantace čehokoli do mozku (opět pomíjím ty zdravotní důvody, tam je to "trochu" něco jiného).

Rasto Gallo > Smůla :), problém zaměstnanosti již dnes existuje.
Pracovní záležitostí jsou vůbec v naší současné technologické společnosti krajně iracionální. Myslím tím neustále zatím nějak balancovanou práci lidí a práci strojů. De-fakto umělou zaměstnanost. Protože nejsme schopni vyřešit tento, tedy již existující problém, i když pokusy se místy objevují (třeba tzv. základní příjem).

Odpovědět


Re: Re: Re: Užití nanobotů v lidském těle

Jan Novák9,2016-03-20 12:00:20

"Já si nějak nedokážu představit, že by někdo zdravý byl ochotný si nechat zavést do mozku nějakou technologii pro rozšířenou realitu. Tak ale lidé jsou různí.
Naštěstí máme Ivo A. Bendu."

Tak třeba dneska si lidi instalují do počítače program který je omezuje, zpomaluje úplně všechno, má přístup úplně všude, všechno sleduje a přitom nedělá vůbec nic užitečného. Myslím že i vy máte antivirus.

Buď budete mít v mozku nanity svoje s jokous-takous kontrolou, nebo někoho jiného a kontrolu nad tím co vidíte, cítíte, pamatujete si a myslíte bude mít někdo jiný.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Užití nanobotů v lidském těle

Milan Krnic,2016-03-20 14:45:10

Níže ve vlákně, na které reagujete, jsem to rozvedl.
Vy neodlišujete nebo nehodnotíte rozdílně sebe (vaše vnitřní já), a ostatní věci? ... O tom se diskutovat dá.
O vaší poslední větě dikutovat těžko. Hypoteticky je možné všechno.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Užití nanobotů v lidském těle

Jan Novák9,2016-03-21 12:16:40

Právě moje poslední věta je relevantní a to k Vašemu příspěvku stejně tak jako ke článku.

Polopatisticky: Pokud budou existovat nanostroje do mozku na připojení do internetu (viz článek), budete je mít. Buď svoje nebo se nakazíte od někoho jiného a nebudete mít nad nimi kontrolu. Bez kontroly jste jako připojený PC bez firewalu = malware granted.

Conclusion: budete mít svoje nanity stejně jako dneska máte "dobrovolně" na PC antivirus přestože Vám osobně na nic není (pokud teda nepoužíváte OpenBSD nebo nějaký jiný obskurní systém)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz