Budeme hledat výbušniny a zbraně pomocí WiFi?  
Detekční WiFi sítě využívají všudypřítomné WiFi signály, které ohmatávají všechno ve svém okolí. Jejich nasazení na veřejných místech by ušetřilo techniku, lidi i peníze.
Kdepak ta bomba asi je? Kredit: IDuke / Wikimedia Commons.
Kdepak ta bomba asi je? Kredit: IDuke / Wikimedia Commons.

Žijeme v době, která se zaobírá bezpečností. Než bychom se ale stále báli jako posedlí, všeho a všech, tak bychom mohli důmyslně zvyšovat bezpečí ve veřejném prostoru pomocí běžně dostupných technologií. Přesně tak to udělali vědci a inženýři americké Rutgersovy univerzity v New Brunswicku, kteří vymysleli technologii pro detekci zbraní a výbušnin v zavazadlech. S takovou technologií by bylo možné nenápadně a hlavně poměrně levně kontrolovat velký počet lidí v muzeích, zábavních parcích, ve školách, na stadionech a podobných veřejných místech.


Jennifer Chen a její kolegové postavili detekční systém, který vypátrá podezřelé předměty pomocí běžných WiFi signálů. Jejich systém je snadné postavit, jeho použití nevyžaduje průnik do soukromí a komfortní zóny kontrolovaných lidí se zavazadly. A hlavně, takový systém významně snižuje náklady, které jsou dnes na podobné kontroly nezbytné. Kontrolování lidí totiž vyžaduje vyškolený personál a drahé přístroje.

Yingying (Jennifer) Chen. Kredit: Rutgers University.
Yingying (Jennifer) Chen. Kredit: Rutgers University.

 

Podle Chenové by taková technologie mohla mít významný dopad na ochranu veřejnosti před nebezpečnými situacemi. Odborná studie jejich týmu získala ocenění za nejlepší publikaci v kyberbezpečnosti na konferenci 2018 IEEE Conference on Communications and Network Security, která proběhla na přelomu letošního května a června v čínském Pekingu.

Zárodek detekční WiFi sítě. Kredit: Data Analysis and Information Security (DAISY) Lab led by Professor Yingying Chen.
Zárodek detekční WiFi sítě. Kredit: Data Analysis and Information Security (DAISY) Lab led by Professor Yingying Chen.

 

Ultrakrátké rádiové vlny, které používají WiFi sítě, jsou dnes na veřejných místech prakticky všudypřítomné. Procházejí batohy, kufříky a kabelkami jako nůž máslem. Přitom sbírají informace o objektech, které na své cestě potkají. Mohou odhalit zbraně, nádobky, elektroniku nebo třeba baterie potřebné k odpálení nálože. Detekční WiFi síť může být dokonce využita k odhadnutí objemu detekovaných kapalin, jako je voda, kyselina, alkohol nebo další látky, z nichž lze udělat výbušninu.

 

Systém Chenové a spol. vyžaduje WiFi zařízení se dvěma až třemi anténami. Celý systém přitom může být snadno integrován do existujících WiFi sítí. Zařízení funguje tak, že sleduje, jak WiFi signály pronikají rozličnými objekty či materiály a odrážejí se od nich. Účinnost detekční WiFi sítě již prokázaly experimenty s 15 typy objektů a 6 typy zavazadel. Detekční WiFi síť uspěla v 99 procentech detekce nebezpečných objektů, 98 procentech detekce kovů a 95 procentech detekce kapalin. Když jsou takové objekty v batohu či tašce zabaleny, tak pravděpodobnost detekce klesá zhruba k 90 procentům. Badatelé teď budou novou technologii vylepšovat, aby byla ještě přesnější a spolehlivější.


Chenová uvádí, že v dnešní době je dost problematické pokrýt velká veřejná prostranství technikou, která by zajistila kontrolu lidí klasickými postupy. Je to technicky komplikované a hlavně hrozně drahé. Také to chce dost lidí. Přitom právě taková místa mohou přitáhnout pozornost útočníků. Detekční WiFi sítě by to teď mohly usnadnit.

Video: Yingying Chen (2016)


Literatura
Rutgers Today 20. 8. 2018.

Datum: 21.08.2018
Tisk článku

Související články:

Nakažlivý WiFi virus, co se šíří vzduchem     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2014)
3D tištěné objekty bez elektroniky se připojí k WiFi     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2017)



Diskuze:

Při nákupech určitě!

Josef Hrncirik,2018-08-21 12:40:31

Odpovědět

Zajímavé kolik toho jde s málem

Jiri Naxera,2018-08-21 10:17:08

Mi to nedalo a našel jsem si originální studii
http://www.winlab.rutgers.edu/~yychen/papers/Towards%20In%20baggage%20Suspicious%20Object%20Detection%20Using%20Commodity%20WiFi.pdf
Analyzuje to podle útlumu a interferencí, je to zhruba schopné i detekovat obrys.
Pro pány teroristy dobrá zpráva, že termoska plná čaje vypadá jako termoska plná nitroglycerínu.
Dost se bojím ale zneužití - představa světa, kde mě každejch 10 minut chce někdo kontrolovat tašku "v zájmu boje proti terorismu" nejen v letadle, ale i na ulici jen proto že mám žízeň, je dost hrozivá.

Odpovědět


Re: Zajímavé kolik toho jde s málem

Tom Přibyl,2018-08-24 14:20:51

Kolikrát v historii už se to stalo? To, že někdo začne přemýšlet o známé technologii v jiných souvislostech a výsledek je zajímavý a zase nás posune někam...
... blíže k velkému bratru, máte takovou obavu?
Sami jsme si zvolili cestu a (ne)musíme po ní kráčet. Naše společnost je chtě, nechtě globální a budou se objevovat stále nové hrozby. Myslím, že když někdo přijde s řešením, které nějakou tu hrozbu potlačí, je to pořád lepší, než nedělat nic. A chceme-li být normální součástí ohroženého stáda, musíme si buď zvyknout na elektrický ohradník, nebo riskujeme, že nás strhne vlk. Alternativy bytí samozřejmě existují, ale na to má koule málo kdo.

Odpovědět

wifi emotion reading

Bender Rodriquez,2018-08-21 09:03:23

No s tou wifinou sa dá už robiť barz čo ,napríklad čítať emócie , skúšali v MIT ... http://news.mit.edu/2016/detecting-emotions-with-wireless-signals-0920

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz