S křešinou k oltáři i na cukrovku  
Oblíbená květina omamné vůně vydala návod, jak ulehčit trápení diabetiků a poskytla k tomu své geny k veřejnému použití.
Montbrécie, mezidruhový kříženec Crocosmia x crocosmiiflora se pro svou vůni po šafránu staly vysoce ceněnou a oblíbenou květinou. Kredit: Seohyun (Jenny) Jo, University of British Columbia.
Montbrécie, mezidruhový kříženec Crocosmia x crocosmiiflora se pro svou vůni po šafránu staly vysoce ceněnou a oblíbenou květinou. Kredit: Seohyun (Jenny) Jo, University of British Columbia.

Zhruba polovině dnes používaných léků stály modelem látky obsažené v rostlinách. Mělo by jít již o více než dvě sta tisíc metabolitů. Přesto ale většina z látek, které by se možná mohly dát použít jako lék, na své prověření teprve čeká. Jednou z těch, které se v poslední době ukázaly být nadějnými, pochází z celosvětově rozšířené byliny. Měla by sloužit při léčbě diabetu druhého typu. Dostalo se jí pracovního názvu MbA.

 

Diabetes typu 2

Lidově cukrovka je onemocnění, při němž máme zvýšenou hladinu glukózy v krvi navzdory tomu, že si tělo produkuje inzulínu dost. Na vině je jeho neefektivní využívání. Podle Světové zdravotnické organizace již tato nemoc postihuje více než 320 milionů lidí a tento počet každoročně roste.


Sacharidy

Naše výživa je ze tří hlavních složek: sacharidů, lipidů a proteinů. První z této trojice tvoří až 60 % a většinu z tohoto množství je škrob. Je zdrojem glukózy, která je základním zdrojem energie našich buněk. Když je ale něčeho moc, bývá toho přespříliš a jsou potíže. To je i případ cukrovkářů.

 

Vytrvalá hlíznatá invazivní bylina dorůstající výšky až 1 m se ukázala být producentem slibné látky k léčbě diabetu. Křešiny se množí jak semeny, tak hlízami. Kredit: Anthony Appleyard.
Vytrvalá hlíznatá invazivní bylina dorůstající výšky až 1 m se ukázala být producentem slibné látky k léčbě diabetu. Křešiny se množí jak semeny, tak hlízami. Kredit: Anthony Appleyard.

 

Léky, které na cukrovku zabírají, snižují hladinu glukózy v krvi. Většinou toho dosahují  utlumením aktivity dvou enzymů. Prvním je pankreatická alfa-amyláza (HPA). Jak už název napovídá, tvoří se v  buňkách pankreatu. Odtud se do střeva dostává spolu s dalšími enzymy ve formě pankreatické šťávy. Mísí se s tím, co jsme snědli a vybírá si z toho škrob. Hydrolyzuje na něm α-1-4-glykosidovou vazbu, a „stříhá“ ho na kratší řetězce. Těm pak říkáme oligosacharidy. Druhým z enzymů je alfa-glukosidáza. Ta má svůj hlavní stan ve stěně střeva. Jakmile se jí oligosacharidy dostanou „pod ruku“, dále je zkracuje a mění v glukózu. Její malé molekuly nám pak snadno  přechází do krve. Za fyziologických podmínek si koncentraci glukózy v krvi udržujeme v úzkém rozmezí. U nemocných cukrovkou ale molekuly glukózy nejsou patřičně využity a hladina glukózy roste. Z glykemie je hyperglykemie a spolu s ní nám hrozí poškození cév, očí, ledvin, infarkt i mozková mrtvice.

 

Jistým uklidněním pro naše ekology může být hendikep montbrécií. Hlízy nejsou mrazuvzdorné. Kredit: Velela.
Jistým uklidněním pro naše ekology může být hendikep montbrécií. Hlízy nejsou mrazuvzdorné. Kredit: Velela.

 

Kde se vzaly léčivé vlastnosti rostlin?

Z jejich pohledu to není snaha nám být ku prospěchu, ba naopak. Evoluce je vybavila mechanizmy, kterými svým škůdcům znepříjemňují život. Dosahují toho syntézou sloučenin, jakými jsou antibiotika, terpeny, alkaloidy, glykosidy… Některé se ke své obraně naučily syntetizovat složité komplexy látek s inhibičním účinkem na trávicí enzymy. Právě takové nám jsou svým účinkem k užitku při cukrovce. Za tím účelem se již využívají  ibišek (Hibiscus sabdariff), moruše (Morus alba), ale i třeba výluh z jehličí borovic Pinus densiflora, Pinus thunbergii, či Pinus koraiensis. Bránit amylázám a glukosidázám v tom, k čemu jsou určeny, dovedou dokonce i antokyany. Proto nám při cukrovce druhého typu lékaři nezakazují jíst borůvky, černý rybíz, nebo třeba červené zelí,...

 

Jörg Bohlmann, profesor na University of British Columbia: "Je to fascinující případ  potenciálu specializovaného metabolismu rostlin, který může vést k novým léčebným postupům zlepšujících lidské zdraví."  (Kredit: UBC)
Jörg Bohlmann, profesor na University of British Columbia: "Je to fascinující případ potenciálu specializovaného metabolismu rostlin, který může vést k novým léčebným postupům zlepšujících lidské zdraví." (Kredit: UBC)

Najít v „zelené lékárně“ lék na diabetes se vědci intenzivně snaží již desetiletí. Prověřili už více než 30 000 výtažků z rostlinných pletiv. A hledají dál, protože najít  látku, která by specificky tlumila aktivitu enzymů zásobujících nás cukrem, neměla nežádoucí vedlejší účinky a ještě  k tomu byla dostatečně účinná, se jim zatím nepodařilo. Z informací uvedených v článku v nejnovějším čísle časopisu The Plant Cell se zdá, že nyní na něco velice slibného přece jen přišli. U letničky původem z jižní Afriky. Té, která si již pro své velké a hlavně voňavé květy podmanila většinu žen na celém světě. V  květinářstvích ji najdeme ve stovkách kultivarů. V těch našich u nich bývá cedulka se jménem křešina, nebo montbrécie“, případně kosatec. Botanici je řadí do rodu Crocosmia. Jméno dostaly podle řeckého krokos (šafrán) a osmé (vůně). Šafránová vůně byla vysoce ceněna už v antice a její obliba nepolevila ani po dvou tisících letech.

Něžná stvoření se nemusí obávat, že by o svou oblíbenou, jemnou a voňavou rostlinu mohla přijít. Pokud ovšem nejsou vyznavačkami vdechování kouře. Kredit: Wedding Flowers.
Něžná stvoření se nemusí obávat, že by o svou oblíbenou, jemnou a voňavou rostlinu mohla přijít. Pokud ovšem nejsou vyznavačkami vdechování kouře. Kredit: Wedding Flowers.

Omamná vůně s údajně s afrodiziakálními účinky a dekorativnost nejsou jediné přednosti rostliny. Ráda zplaňuje. V Americe, na Novém Zélandu, ale i v Irsku a Velké Británii utekly montbrécie svým pěstitelům ze zahrad a přivlastnily si vlhká stanoviště na okrajích lesů. Když jejich žluté a oranžové květy spatří ochranáři, vidí rudě. Nemilosrdně vytlačují původní vegetaci z luk a krajinou se podél potoků a cest šíří do stále nových lokalit, jako rakovina.
P
ro nás se zmíněné rostliny stávají zajímavé ještě něčím. V hlízách druhových kříženců montbrecií (Crocosmia x crocosmiiflora) se vyskytuje látka montbretin A. Většinou se o ní hovoří jen jako o „MbA“. Jde o mocného kandidáta na zahánění cukrovky, který ale syntetické výrobě pro svojí komplexnost žel odolává.

 

Kolektivu Jörga Bohlmanna, Evropana vystudovaného v německém Braunschweigu, se v Kanadě podařilo znalosti o MbA (acylovaném flavonolovém glykosidu) podstatně rozšířit. Nejdůležitějším a prakticky využitelným poznatkem je, že prekurzor MbA, nazvali ho mini-MbA, je rovněž silným inhibitorem pankreatické alfa-amylázy. Protože v jeho případě jde již o mnohem jednodušší molekulu, vědcům to dovolilo hlouběji proniknout do tajů metabolických drah a enzymů, které se na tvorbě účinné látky v mobréciích podílejí. Přeloženo do lidštiny: Dali základ velkovýrobě slibného léku pomocí inženýringu rostlin a mikrobů. Aby budoucím velkovýrobcům předvedli, že nemluví do větru, geny pro čtyři rozhodující enzymy si naklonovali a přenesli do tabáku. Jejich geneticky modifikovaná rostlina pak pomocí cizích genů poslušně  začala mini-MbA „vyrábět“. 

Literatura

Sandra Irmisch, et al.: Discovery of UDP-Glycosyltransferases and BAHD-Acyltransferases Involved in the Biosynthesis of the Anti-Diabetic Plant Metabolite Montbretin A, The Plant Cell, DOI: 10.1105/tpc.18.00406

Datum: 16.09.2018
Tisk článku

Související články:

Diabetici jsou ohroženi nízkou hladinou testosteronu     Autor: Josef Pazdera (04.07.2005)
Hormon proti sladkému pokušení     Autor: Josef Pazdera (28.12.2015)
Personalizovaná transplantace stolice tlouštíkům     Autor: Josef Pazdera (09.10.2017)
Diabetikom nestačí len liečba cukrovky     Autor: Matej Čiernik (22.12.2017)
Odhalena další příčina cukrovky     Autor: Dagmar Gregorová (07.06.2018)



Diskuze:

Zajímavé výsledky

Alexandr Kostka,2018-09-22 22:10:20

Pokud vím, tak nesmírně slibné čísla dává "léčba" transplantací zdravé stolice. uvozovky proto, že procedura neléčí, a stav lepší jen dočasně, cca na měsíc. Ovšem ve srovnání s dietou, nutností se šetřit, dodržovat životosprávu a píchat si inzulín je řízený klystýr jednou měsíčně mnohem příjemnější procedura. A z hlediska pojišťovny i mnohem levnější.

Odpovědět

hubnuti

Zdeno Janeček,2018-09-17 16:39:14

mam 190cm a 140 kg a mam diabetes II typu.
v momente, kdy si povim, jdem zhubnout, dostanem straslivy hlad.
Takovy, ze se to vyrovna bolesti zubu.
Takze hubnuti je otazkou psychiky a tam by se to melo nasmerovat.
Teda potlacit hryzavy a nikdy nekoncici hlad !! Typicky abstak.
Kdo nezazil, neuveri ;-)
---
Teda neco podobne, jako prestat kourit, jako nekurak nedokazu pochopit,
ze nekdio nedokaze prestat kourit.

Odpovědět


Re: hubnuti

,2018-09-17 16:44:24

Odpovědět


Re: hubnuti

Milan Krnic,2018-09-17 17:51:41

Bolest lze snadno překonat jinou bolestí (u závislostí je to podobné). Co takoví chilli, nezkoušel jste? Metod by bylo ...

Odpovědět


Re: hubnuti

Lenka Svobodová,2018-09-28 13:47:05

Máte pravdu. Jediná cesta, jak zhubnout je, snížit pocit hladu a chuť k jídlu. Když cvičíte, tak dostanete hlad.
Já si myslím, že farmaceutické firmy záměrně utajují určité informace. Kdyby se obezita dala léčit, tak by polovina léků, za které platí pojišťovny, nebyly potřeba.

Podobné je to i s antagonisty stressového hormonu. Za dobu 40 let, co jsem studovala biochemii, nebyl objeven jednoduše použitelný inhibitor stressového hormonu. I když podle informací z roku 1980 bylo zřejmé, že tím by se předešlo spoustě nemocí a patologických stavů i psychických.
Tím pádem ani na Cushingovou chorobu není léku, ačkoli byly snahy, je zjevné, že vývoj nijak nepokračuje. Je jasné, že to někdo úmyslně pozdržuje. A léky, které vzniknou pro kulturisty mají schopnost snižovat množství viscerálního tuku, jsou záměrně zakazovány.

Česko je v tomto směru na tom nejhůř, protože v SÚKLu sedí člověk, který povoluje dovoz potravinových doplňků, je asi podplacený farmaceutickou lobby. Jako důkaz si přečtete seznam zakázaných léků. Polovina z nich jsou doplňky na snižování hladu a stressového hormonu.

Odpovědět

Látku inhibující amylázy, která by prospívala u cukrovky

Lenka Svobodová,2018-09-16 13:16:16

A hledají dál, protože najít látku, která by specificky tlumila aktivitu enzymů zásobujících nás cukrem, neměla nežádoucí vedlejší účinky a ještě k tomu byla dostatečně účinná, se jim zatím nepodařilo.

A ani se jim to nepodaří.
1) to není kauzální léčba
2) Nedostatek amyláz a enzymů rozkládajících glykany, způsobuje problém, dráždivý tračník.

Rozumný člověk by v tomto směru přestal hledat, protože lék by byl kvůli negativním účinkům málo komerčně úspěšný, stejně jako ty, co už existují (akarbóza). Léky proti cukrovce se musejí hledat mezi léky na hubnutí.
Při zhubnutí se vyléčí víc jak 60% cukrovkářů.

Tloustnutí spouští řetězec dějů, které vedou k ještě většímu tloustnutí a mnoha chorobám.
V břichu, ve viscerálním tuku je aktivní enzym aromatáza, který snižuje hladinu testosteronu a zvyšuje hladinu ženského hormonu. To je pro muže jed i v titěrných dávkách, které jěště nezpůsobují gynekomastii. U žen se tímto mechanismem snižuje poměr progesteronu k estradiolu (estrogenová dominance), vede to také k tloustnutí.

Zároveň je tloušťka propojená s hyperkortizolismem (nadbytkem stressového hormonu).
Tak jako kortizol snižuje testosteron, tak nízký testosteron zvyšuje hladiny kortizolu.

Lék na snižování kortizolu by vedl ke zhubnutí a tím i k vyléčení cukrovky. Sportovci už používají kombinaci antiglukokortikoidu, antiestrogenu a inhibitoru aromatázy. Po něm se zmenšuje břicho a rostou svaly. Samozřejmě, že pro diabetiky by se musela vymyslet nějaká méně návyková a levnější varianta.

Konečně cukrovku i úbytek testosteronu vyvolává také kadmium. O tom se na Oslu již psalo. Já tedy nemám informace, jak moc u diabetiků II. typu je v inzulínu nahrazen zinek kadmiem a jak moc je takový inzulín neúčinný. Anebo ten kadmiový inzulín působí jen na některé receptory v těle a nějakým mechanismem způsobuje tu sníženou citlivost na inzulín.

To jsou pole, kde bude v budoucnu objeven lék proti cukrovce. Možná, že i něco jiného. Každopádně všichni diabetici II. typu jsou tlustí a mají zvýšenou chuť k jídlu.

Odpovědět


Re: Látku inhibující amylázy, která by prospívala u cukrovky

,2018-09-16 14:30:22

Možná, že je léčení tlustých, obézních, či jak to kulantně nazvat, diabetiků tak trochu lití vody do děravého vědra. 60% šance na vyléčení je skvělá prognóza a vše co je pro to třeba udělat, je přestat se přecpávat.

Odpovědět


Re: Re: Látku inhibující amylázy, která by prospívala u cukrovky

Zdeno Janeček,2018-09-17 16:46:03

zjednodusene videni sveta, odpoved na zacatku diskuze.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz