Kdo nespí, ten tloustne  
Ačkoli to odporuje selskému rozumu, je to tak. Nespavci jsou tlustší – a to nemusejí probděné noci trávit „luxováním“ ledničky.

Výzkum amerických vědců z Columbia University odhalil nečekaný fenomén. Lidé, kteří málo spí, jsou podstatně náchylnější k obezitě. Pokud někdo spí čtyři či ještě méně hodin denně, má šanci na členství v klubu tlouštíků zvýšenu o 73% oproti běžné, normálně spící populaci. Pět hodin spánku nám dává o 50% vyšší šanci na ztloustnutí a i při šesti hodinách spánku je riziko obezity zvýšeno o 23%.

 

Zvětšit obrázek
Příklad naprosto nezodpovědného tlouštíka – sportuje, místo toho, aby si šel lehnout a prospal se. To mi řekněte, jak chce potom zhubnout.


Nespavci by přitom měli být hubenější, protože energetický výdej spícího člověka je o poznání nižší než u bdících lidí. Ve skutečnosti ale nespavci tloustnou, protože mají narušenou hormonální rovnováhu. Konkrétně mají snížené hladiny leptinu a zvýšené hladiny grelinu. Tyto hormony významně ovlivňují hospodaření s energií a mohou se výrazně podílet na výsledném nečekaném efektu.


Podle vedoucího týmu Stephena Heymsfielda může být tento fenomén pozůstatkem z dávné historie lidstva. Pravěcí lidé se dostávali do evoluční výhody, pokud dokázali během letních dlouhých dní nespat, lovit a sbírat potravu a nabírat sádlo na zimní měsíce, kdy se dalo spát po dlouhou dobu, ale často nebylo do čeho kousnout. Omezení spánku tak vedlo nejen ke zvýšení příjmu potravy, ale i k intenzivnímu budování tukové tkáně.

 

 
A takhle je to správně. Není nad šlofíka. To jdou kila hned dolů.


Jiný americký tým z Fred Hutchinson Cancer Research Center v Seattlu důkladně prozkoumal zdravotní rizika spojená s obezitou a našel souvislost mezi tloušťkou a 41 chorobnými stavy. Kromě „obezitních evergreenů“, jako jsou cukrovka nebo vysoký krevní tlak, figuruje na seznamu zdravotních poruch vyvolaných i nespavost. Že by se kruh uzavíral? Tlouštíci nemohou spát, a proto přibývají na váze?


Netroufám si výsledky prezentované v American Journal of Preventive Medicine podrobněji komentovat. Snad jen ryze osobní hledisko. Trvale spát méně než čtyři hodiny denně podle mé zkušenosti snad ani nejde. Ale možná jsem na to ještě málo tlustý.

Datum: 23.11.2004 22:59
Tisk článku


Diskuze:

???

Dejla,2005-01-30 18:45:47

No a mate to vyreseno vemte si volno a misto cviceni se jdete vyspat:´)

Odpovědět

A není to obráceně?

Pepa,2004-11-24 11:45:32

Není to náhodou tak, že tlouštíci trpí nespavostí více než hubeňouři?

PePa

Odpovědět


Fred Hutchinson Cancer Research Center

jarda petr,2004-11-24 17:34:38

No, to si teď právě můžeme vybrat. Pokud se postavíme na stranu vědců z Fred Hutchinson Cancer Research Center, tak je tloušťka prvotní a nespavost je její následek. Pokud ale máme raději vědce z Columbia Univerity, tak to bude naopak - nespavci tloustnou. Já se jdu vycpat - pardon, vyspat.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz