Elowan – první kybernetická rostlina  
Výzkumní pracovníci Harpreet Sareen a Pattie Maes z MIT Media Lab vytvořili rostlinného kyborga. Říkají mu "rostlina v přímém dialogu se strojem".
Svítící potočnice – předzvěst samonabíjecího veřejného osvětlení. Foto: Seon-Yeong Kwak, MIT
Svítící potočnice – předzvěst samonabíjecího veřejného osvětlení. Foto: Seon-Yeong Kwak, MIT

MIT (Massachusettský technologický institut) je soukromá univerzita ve městě Cambridge ve státě Massachusetts. Je specifická tím, že je hodně zaměřena na výzkum. Honosí se 76 laureáty Nobelovy ceny a  jejími zdmi prošli takoví velikáni jako třeba Richard Feynman, Noam Chomsky, Benjamin Netanjahu, Buzz Aldrin (a dalších 14 astronautů),...

 

Na MIT je futuristický i Campus. Na obrázku je Ray a Maria Stata centrum. Za prohlídku stojí i další obrázky – zde. Foto: Tjeerd Wiersma
Na MIT je futuristický i Campus. Na obrázku je Ray a Maria Stata centrum. Za prohlídku stojí i další obrázky – zde. Foto: Tjeerd Wiersma

Kdyby se daly na jednu hromadu výnosy společností založených lidmi z prostředí s MIT, dalo by to 24. největší ekonomiku světa. Proto o MITu  píšeme na Oslovi často, převážně ale v souvislosti s výzkumem vesmíru a moře. Absolventi MIT ale neoplývají jen bystrostí, často i nedostatkem konformity. Blízký jim je antiautoritářský hacking a také výtvory, u nichž je těžké rozlišit, nakolik jsou míněny jako provokace, žert, nebo vizí budoucnosti.

 

Fyto-kyborg z dílny MIT Media Lab
Fyto-kyborg z dílny MIT Media Lab

Z převážně technicky a technologicky zaměřené instituce tu a tam vypadnou i ryze biologické produkty. Příkladem je svítící potočnice lékařská, která tři a půl  hodiny denně ozařuje své okolí tlumeným světlem. K tvorbě ekologicky svítících rostlin využili vědci enzym luciferázu. Ten si vypůjčili od živočichů, kteří s jeho pomocí „bioluminiscencují“. Je tu ale jeden podstatný rozdíl. Ve všech předchozích studiích byl svit organismů dosahován genetickými modifikacemi a rostlina si potřebné substance syntetizovala sama.

 

Harpreet Sareen, Assistant Professor, MIT Media Lab
Harpreet Sareen, Assistant Professor, MIT Media Lab

Tentokrát nejde o zásah do genomu, ale o vystavení rostlin vysokému tlaku v prostředí roztoku, v němž jsou enzym luciferáza, pigment luciferin a koenzym A (odbourávač metabolických produktů). Nejsou tam volně, ale zabalené do nanočástic. Výběr substancí k jejich tvorbě volili vědci tak, aby byly rostlinou nejen tolerované, ale aby si je zabudovala na správná místa a nestaly se pro ní toxické. Tlakem zajistí, že se nanočástice do rostliny dostanou póry, které má v listech a kterými dýchá.

 

Pattie Maes, professor, MIT Media Lab
Pattie Maes, professor, MIT Media Lab

Za zmínku stojí, že všechny použité materiály byly již  dříve schváleny FDA (americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv) jako bezpečné. Jak už se u „miťáků“ stalo téměř zvykem, ani v tomto případě si vedoucí projektu Michael Strano na adresu Greenpeace a zelených aktivistů neodpustil poznámku: Vedle potočnice se nám osvědčila rukola, kapusta a špenát“.

 

Do palety rostlin svítících, detekujících výbušniny, varujících před suchem prostřednictvím chytrého telefonu, nyní přibyl jezdící fyto-kyborg. Vytvořili ho Harpreet Sareen a Pattie Maes. Vyšli z poznatku, že i rostliny mají obvody, kterými si mezi tkáněmi přenášejí bioelektrochemické signály. Umožňuje jim to reagovat, když je napadnou škůdci, ale nejen to. Elektrochemickými signály rostliny reagují i na teplotu, změny v půdě, a také na sluneční svit. Stačilo tedy zavést na několik míst do rostliny (včetně kořene) stříbrné elektrody a signály vysílané rostlinnými pletivy zesílit a přenést do hardware, kterému říkají robotická platforma. Místo dlouhého textu, jak to celé funguje, je lepší shlédnout připojené video:

 



Závěr

Podle tvůrců se kybernetické rostliny v budoucnu nejprve uplatní při napájení elektronických systémů, později se stanou součástí  zařízení, která se budou sama obsluhovat, léčit a optimalizovat svůj „sebe-růst“.

Datum: 07.12.2018
Tisk článku

Související články:

Nositelé Nobelových cen příkře odsoudili protigenetické tažení Greenpeace     Autor: Stanislav Mihulka (07.07.2016)
Co kdyby celý svět vyslyšel aktivisty a zakázal GMO plodiny     Autor: Josef Pazdera (08.11.2016)
První stabilní polosyntetický organismus     Autor: Josef Pazdera (29.01.2017)
Film zapsaný do bakterií - k čemu to je?     Autor: Josef Pazdera (17.07.2017)



Diskuze:

velikani?

Libor Supcik,2018-12-07 23:10:10

Myslim ze vyska nad 180 cm nepostacuje k zarazeni sileneho nacionalistu a korupcnika [Netanyahu] mezi velikany. Letos jsem v Oxfordu ucil skvele Izraelce a snad 90% z nich by ho neoznacilo za osobnost hodnou nasledovani....

Odpovědět


Re: velikani?

Josef Pazdera,2018-12-08 01:10:33

Nejspíš máte pravdu, ale problém je v tom, že MIT se jeho jménem sám honosí. Navíc ve své zemi nebyl nikdy obžalován ani souzen. Být předsedou strany Likud, ministrem financí a dvakrát ministerským předsedou, když nic jiného, tak svědčí o tom, že v oblasti politiky a diplomacie velikánem je. Něco jiného je povaha a charakter. Jak říká profesor Koukolík: "politika si sama selektuje určitý typ lidí". Na potvrzení nemusíme chodit daleko.
Nad výběrem jmen jsem se dlouho zamýšlel. Každé v něm hraje svou roli. Záměrem bylo ukázat šíři záběru Institutu. Na Oslovi jsme ho zatím vždy presentovali jen jako "technologický". Feynman je fyzik, Chomsky filozof, Aldrin muž bez nervů, Netanjahu obratný politik. Ať se nám to líbí, nebo ne, svým způsobem velikány své doby, jsou všichni. Podstatná je i další moje věta: "Kdyby se daly na jednu hromadu výnosy společností založených lidmi z prostředí s MIT, dalo by to 24. největší ekonomiku světa." Jinak řečeno, MITu se již delší dobu daří své absolventy připravit i co se "loktů" týče aby uspěli ekonomicky. A daří se mu to víc, než kterékoliv jiné univerzitě v USA.

Odpovědět


Re: Re: velikani?

Josef Hrncirik,2018-12-08 07:52:09

A nesvítí ta potočnice i ve dne na Slunce?
Otáčí se ta marjánka za potočnicí?

Odpovědět


Re: Re: Re: velikani?

Josef Pazdera,2018-12-08 08:52:11

Ad 1: Ano (palivem pro chemickou reakci je D-glukóza, tu dodává fotosyntéza)
Ad 2: Ne (svit je slabý i na čtení, natož aby navodil u sousedky fotosyntézu). Ale v budoucnu, až vyberou dvoudomou rostlinu, kdo ví :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: velikani?

Josef Hrncirik,2018-12-08 11:42:53

V době teroru by u obr.1 byla uvedena citlivost filmu, clona a doba expozice.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: velikani?

Jan Novák9,2018-12-08 15:58:55

V době teroru by Strana rozhodla že se tím nikdo nebude zabývat protože se tím nedá ani pořádně svítit, tak jako se to stalo u vynálezu LED diody který byl poté prodán za pár dolarů do USA.
Aneb: "Nebudeme se zabývat výzkumem polovodičů, počkáme až soudruzi vědci vynaleznou celé vodiče".

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: velikani?

Josef Hrncirik,2018-12-08 19:50:48

Mao řekl: "Počkáme na supravodiče od imperialistů".

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: velikani?

Radovan R,2018-12-11 00:47:42

Věta o LED mne zaujala a hledal jsem tedy v historii LED, ale nic o prodaném patentu z východního bloku jsem nenašel. Můžete uvést nějaký relevantní zdroj? Nepletete si to s kontaktníma čočkama?

Odpovědět


Re: Re: velikani?

Alexandr Kostka,2018-12-08 18:16:24

Není zdaleka první zločinec, který nebyl ve své zemi obžalován. NApříklad nedávno zesnulý Georghe Bush starší. Na základě vyplahné záminky, že Iráčané vybíjejí v Kuvajtu nemocnice nehcal zavraždit něco kolem 100 tisíc lidí. A nic, není zván hromadným vrahem, měl státní pohřeb. Nebo co u nás? Venca havel, který proti vůli občanů protiústavně rozdělil zem? Restituce pro kolaboranty? Nic, phoodička, velký člověk.. Nebo co venca Klaus? Rozkrádačka několika majetku v hodnotě několika bilionů tehdejších korun Československých. Podotýkám, že bilion je 1000 miliard, a že dnešní hodnota koruny je cca 10x nižší. Tudíž to co rozkradli na dnešní dobu vychází na pár desítek tisíc miliard kč! Jen zahraničním zločincům míří z českých otroků ročně do kapsy 500 miliard kč!

PS: jen tak mimochodem: Německo za druhé světové je bráno jako nejhorší zločinecký stát. USA ne, ovšem podívejte se, kolik milionů lidí zabili oni. Navíc Německo alespoň dobývalo území vedle svého, které opravdu mohlo a chtělo přisvojit říši, USA prvoplánově přepadají země na jiných kontinentech a pořádají tam genocidu. A NIC.

Odpovědět


Re: Re: Re: velikani?

Ivo Hlavůněk,2018-12-09 11:59:17

Tvl, nebát se takhle veřejně prezentovat vlastní demenci, máte můj obdiv.
Nemám sílu to komentovat celé, ale smlouvu o rozdělení Československa dohodli a podepsali jistí VM a VK, Venca havel ani Václav Havel to nebyli.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Velikani!

Josef Hrncirik,2018-12-09 14:06:32

Pokud bych si nalil luciferazu, luciferin a koenzym A do oslazeného čaje, svítilo by to taky a nemusel bych to hnát do roztoku cukru pod tlakem póry v průduších listů čaje.
Proč však potočnice svítí jen 3,5 hod denně?
Při životních pochodech v rostlinách nutně dochází k tvorbě redukujících a oxidujících látek i změně jejich koncentrací i solí (vodivosti) a proudění v kapilárách i difuzi přes membrány. To má pochopitelně za následek vznik snadno měřitelných především napětí (a slabých proudů) (u mikroelektrod ani ne uA) (, méně než kdyby napíchli výzkumníka) mezi různými místy během fotosyntézy (ale i jen odparu či naopak zalití či vlivem místních rozdílů teplot či osvětlení).
Má konopí nějaké buńky reagující výrazně na proud či napětí a orgán konající akci na takto vyvolaný podnět (tj. lehce a jasně ovladatelný vodiči)?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: velikani?

Marek Zelenka,2018-12-14 13:33:33

Ivo Hlavůněk: To asi nejste moc dobře informován :-)

"Národnostní spory se v Československu znovu vyhrotily v roce 1990 například ve formě tzv. Pomlčkové války o název federace. Václav Klaus přičítá vyhrocení národnostních vztahů též lidem z okolí Václava Havla, kteří se podle Klause po roce 1989 zasadili o významnou redukci zbrojního průmyslu na Slovensku."

"Rozdělení České a Slovenské Federativní republiky je spojeno s jednáními, která vedl předseda české vlády Václav Klaus a předseda slovenské vlády Vladimír Mečiar."

"Ve svém projevu na prvním zasedání Federálního shromáždění 23. ledna 1990, prezident Václav Havel předložil návrh o změně státních symbolů, jména armády a názvu státu. Havlův záměr byl přejmenovat Československou socialistickou republiku na Československou republiku a předpokládal, že toto bude okamžitě a bezvýhradně schváleno. Nedošlo k žádně předchozí poradě a poslanci nebyli předem s návrhy seznámeni. Prezidentovi bylo sděleno, že jeho návrh musí projít konvenční parlamentní procedurou.

Ve chvíli, kdy bylo toto rozhodnutí oddáleno, se v médiích rozběhla vzrušená debata, jak by měl nový název vypadat. Václav Havel se po poradě s nejvyššími představiteli Parlamentu rozhodl postavit za název Česko-Slovenská republika, zatímco skupina českých ale i slovenských poslanců podala návrh na název Československá federativní republika. Česká veřejnost z většiny podporovala název Československá federativní republika, Slovákům se více zalíbila Česko-Slovenská federativní republika."

Tedy stručně řečeno agent Havel inicioval spory o změnu názvu ČSSR, což vedlo k ČSFR, a dále k naplánovanému rozpadu Česka a Slovenska, což bez referenda bylo mimo jiné protiústavní.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: velikani?

Ivo Hlavůněk,2018-12-17 20:59:52

No, můžete si s Alexandrem Kostkou směle podat ruce.

Jo, on Havel vlastně zradikalizoval Čarnogurského a další nacionalisty, kteří obdivovali Slovenský štát a ČR nenáviděli. Ale může za to Havel. Kdybyste chudinku Wiki aspoň ocitoval celou, nejen to, co se vám hodí.

Likvidace vojenské výroby začala už za komančů v roce nebo 1988, je na to oficiální usnesení ÚV KSČ (bolševici prostě zjistili, že mohou buď zbrojit nebo jíst, ale ne oboje současně), pokračovala po 1989 razantním zmenšením armád všech bývalých socstátů a výprodejem obrovských nesmyslných skladů. S tím taky Havel nemá nic společného.

Co tam máte ještě za další fantasmagorie?

Odpovědět

počátek?

Pavel Foltán,2018-12-07 19:07:13

Já jsem Groot.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz