Zhoršuje hysterektomie paměť?  
Odnětí dělohy je u žen převládající operací. V USA už ji má za sebou každá třetí seniorka. V názorech na hysterektomii se odborníci zatím neshodli. Jedni argumentují tím, že děložní krček a vaječníky představují riziko vzniku rakoviny a u žen, které již nechtějí mít děti, jde o „zbytečnost“, kterou je lepší preventivně vyšmiknout. Oponenti namítají, že hysterektomie s ovariektomií nejsou bez rizika, zvláště pokud se provádí před menopauzou. Jako příklad uvádí slepé střevo, u něhož jsme si také dlouho mysleli, že je zbytečné. Částečné rozuzlení sporu přichází ze směru, odkud ho nikdo nečekal.
Stephanie V Koebele, První autorka studie, Arizona State University, Tempe. Kredit: ASU.
Stephanie V Koebele, První autorka studie, Arizona State University, Tempe. Kredit: ASU.

Na počátku tentokrát nebylo slovo, ale podezření, že mezi ženami s hysterektomií je více těch dementních. A protože se jedná o vyloženě ženskou záležitost, ujaly se jí ženy. Stephanie V. Koebeleová dala se svými kolegyněmi dohromady výzkumný tým, který si dal za cíl zjistit, co je na jejich podezření pravdy. Nejspíš proto, že nositelky XX chromozomů jsou už z podstaty nestandardním výzkumným materiálem, rozhodly se provést výzkum na potkanech. Slovo potkan je tu míněno ve smyslu druh, neboť samci jsou na tom s vaječníky relativně špatně. Pokusná zvířata si vědkyně rozdělily do čtyř skupin. Všechny ale podrobily stejnému chirurgickému postupu - přesně takovému, jaký se používá v humánní medicíně.

 

Samičkám z prví skupiny odstranily dělohy, ale vaječníky jim nechaly. Druhé skupině odstranily jen vaječníky. Těm z třetí skupiny vybraly všechno – dělohu i vaječníky. Čtvrté skupině neodstraňovaly nic a operovaly je jen proto, aby jim způsobily stejnou bolest a trauma. Po operacích daly svým pacientkám na čas pokoj, ale po šesti týdnech u nich začaly s drezúrou. Učily je pohybovat se v bludišti. Všechny svěřenkyně to zvládly hravě, tak říkajíc levou zadní. To hlavní ale mělo teprve přijít - test naučeného. Někdy se tomu říká posouzení paměťové kapacity.

 

Pokud se musí odstranit děloha, jsou na tom rozumově lépe ty potkaní samičky, kterým se spolu s dělohou, vyjmou i vaječníky.  (Kredit: ASU)
Pokud se musí odstranit děloha, jsou na tom rozumově lépe ty potkaní samičky, kterým se spolu s dělohou, vyjmou i vaječníky. (Kredit: ASU)

U zvířat, jako jsou myši a potkani, se paměť testuje ve vodním bludišti. Velká nádoba se naplní tmavě obarvenou vodou a v některých místech se pod hladinou skryjí plošinky. Na ty si zvíře může vylézt a odpočinout si. Plavkyně je ale kvůli obarvené tekutině nevidí. Na začátku experimentu zvířátkům  nastražily plošiny čtyři. Postupně jim je ale odstraňovaly a tehdy se začala paměťová kapacita projevovat. V testu jde o to, jaké trasy zvíře při hledání  platformy volí. Zda si pamatuje, kde byly v předchozím kole odpočinková místa odstraněna. Nebo zda si pamatuje, kde je zbytečné hledat v místech, která   vždy byla prázdná,....

 

Jak to dopadlo?

S. Kobele: „Děloha má více funkcí, než jen reprodukci a její preventivní odstraňování není bez rizika. Může zhoršit paměť a nejspíš i stárnutí.“ Kredit: ASU.
S. Kobele: „Děloha má více funkcí, než jen reprodukci a její preventivní odstraňování není bez rizika. Může zhoršit paměť a nejspíš i stárnutí.“ Kredit: ASU.

Potkaní dámy s odstraněnou dělohou na tom byly s pamětí na štíru. V bludišti se motaly a hledaly platformy v místech, kde nikdy žádné nebyly,... Paměť odstraněním dělohy u nich značně utrpěla. Ostatní účastnice testu na tom byly podstatně lépe a všechny zhruba stejně. Zákroky jim paměť výrazně nezhoršily.  Ať už šlo  o odstranění vaječníků  nebo hysterektomii spojenou s ovariektomií (při níž zvířata přišla jak o dělohu, tak i vaječníky). Je poněkud překvapující, že v obou těchto případech na tom byly samičky hodně podobně jako ty, kterým provedly falešnou operaci. Tyto výsledky podpořily i endokrinologické testy. Největší hormonální rozháranost postihla samičky, kterým odebraly jen dělohu. Ty, kterým vzaly dělohu i s vaječníky, na tom byly i v tomto případě lépe.  Výsledek je do jisté míry překvapením. Také proto, že se dá předpokládat, že podobně na odstranění dělohy budou reagovat i tělesné schránky příslušnic rodu Homo. Jedno je jisté už nyní, že to, co se uvádí v učebnicích pro postgraduální vzdělávání lékařů, a kde se děloha prezentuje jen jako orgán s jedinou funkcí - umístit a podporovat plod, se musí doplnit. Děloha nejen komunikuje s vaječníky ohledně záležitostí reprodukce, má ale i „přímé spojení s mozkem“ -  prostřednictvím hormonálního profilu se podepisuje na výkonu mozku.

 

Závěr

To málo, co z výsledků pokusů Američanek v tuto chvíli víme, se asi nejlépe dá popsat mluvou programátorů: Na pozadí nám běží program „děloha“, který se nějak plete do kognitivních funkcí. A protože se plete pozitivně, bylo by škodou ho bezdůvodně smazat. Podle Koebeleové už  v Tempe rozběhli další pokus, měl by dát odpověď,  zda pozorovaná potkaní hloupnutí nejsou jen dočasná.

 

Literatura

Stephanie V Koebele, et al.:  "Hysterectomy Uniquely Impacts Spatial Memory in a Rat Model: A Role for the Nonpregnant Uterus in Cognitive Processes," Endocrinology (2018). https://doi.org/10.1210/en.2018-00709

 


Poznámka: Transplantační chirurgie jde mílovými kroky vpřed. Porody dcer, kterým věnovala svou dělohu matka, i porody žen, které mají dělohu od zemřelé dárkyně, jsou již skutečností. Pokud se potvrdí, že děloha brání demenci, nemusí být daleko doba, kdy v pořadníku na transplantaci se vedle Mrs a Miss,  začne objevovat i Mr.

Datum: 12.12.2018
Tisk článku

Související články:

Podraz na embryo průhlednou „dělohou“     Autor: Josef Pazdera (17.02.2014)
Sháníme dělohu pro naše dítě. Zn.: cena dohodou     Autor: Josef Pazdera (06.10.2014)
3D tištěné vaječníky daly vznik zdravým potomkům     Autor: Josef Pazdera (17.05.2017)



Diskuze:

Vaječníky nebo děloha?

Lukáš Fireš,2018-12-13 09:34:40

Výsledky říkají, že vaječníky bez dělohy dělají problém, ne odstraněná děloha sama o sobě. Já osobně bych tedy závěr napsal spíše: když se progam vaječníky nemá s kým bavit (program děloha si neodebírá data), tak začne dělat bordel v ostatních programech, možná v nějakém řídícím (hormony), nakonec to ale rozhodí paměť.

Odpovědět


Re: Vaječníky nebo děloha?

Vít Vejmělek,2018-12-13 10:29:13

Já bych zase poopravil tvrzení, že "bloncky myslí dělohou" na "bloncky nemyslí dělohou".

Odpovědět


Re: Vaječníky nebo děloha?

Radovan R,2018-12-13 13:04:04

Lukáš Fireš: Předběhl jste mě. Přesně tohle jsem chtěl po přečtení článku napsat.

Odpovědět

Odvážna extrapolácia

Palo Fifunčík,2018-12-13 07:57:04

Amerika - krajina neobmedzených možností a zdá sa že špeciálne tam sa fantázii medze nekladú ...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz