Gama teleskopy by mohly vystopovat kosmické lodě na černoděrový pohon  
Jestli kolem nás fungují pokročilé civilizace, které pálí extrémně výkonnými gama lasery a v jejich výhni tvoří umělé černé díry, s nimiž pohánějí kosmické lodě, tak možná takovými lasery občas bliknou vedle. Naše gama observatoře by si toho mohly všimnout. Nějaké podezřelé zdroje gama záření jsme už ostatně našli.
Vyšleme jednou kosmické lodě na černoděrový pohon? Kredit: ESA/Hubble, ESO, M. Kornmesse.
Vyšleme jednou kosmické lodě na černoděrový pohon? Kredit: ESA/Hubble, ESO, M. Kornmesse.

Velmi rádi bychom věděli, zda jsme ve vesmíru nebo alespoň ve vesmírném sousedství sami. Zatím to vypadá, že asi ano, protože navzdory nemalému úsilí jsme doposud neobjevili vůbec nic seriózního, co by nasvědčovalo existenci nějaké mimozemské civilizace. Odborníci z institutu SETI, kteří mají hledání mimozemšťanů v popisu práce, nicméně předpokládají, že to bude chtít nějaký hodně odvázaný postup. Pokud existují nějaké cizí civilizace, tak nejspíš budou starší než my, a zároveň spíše technologicky vyspělejší. I když, jak by mohl dosvědčit nejeden poražený národ v pozemské historii, stáří není všechno. Jestli takové civilizace chceme najít, tak bychom nejspíš měli pátrat po stopách velmi pokročilých technologií.

 

Louis Crane. Kredit: Kansas State University (KSU).
Louis Crane. Kredit: Kansas State University (KSU).

Matematik Louis Crane z Kansaské státní univerzity se nedávno zasnil a sepsal studii tom, že by bylo možné pomocí našich gama teleskopů stopovat kosmické lodě pokročilých civilizací, které by poháněly malé umělé černé díry. Je to samozřejmě šílenost, ale proč to alespoň nezkusit? Pro případné zájemce je studie k dispozici na preprintovém serveru arXiv. Crane tím navazuje na studii z roku 2009, ve které se zabýval právě možnost konstrukce kosmické lodi poháněné umělou černou dírou.


V roce 2009 Crane a jeho kolega Shawn Westmoreland dospěli k závěru, že kosmické lodě poháněné černou dírou jsou na samotném okraji možných a proveditelných technologií. Záleží prý na tom, jestli jak bude fungovat kvantová gravitace. Tu ovšem bohužel stále ještě nikdo nevymyslel. Crane na své myšlence ale pracuje dál a ve své nové studii analyzoval možnost, že by gama záření produkované kosmickými loděmi s černými děrami, pokud by takové technologie mohla existovat, pomohly v pátrání po cizích civilizacích.

 

Gama teleskop VERITAS, Arizona. Kredit: VERITAS.
Gama teleskop VERITAS, Arizona. Kredit: VERITAS.

Nejspíš nepřekvapí, že nápad s černoděrovým pohonem kosmických lodí pochází ze science-fiction. Podle dostupných informací se poprvé objevil v novele Arthura C. Clarka „Imperial Earth“ v roce 1975 a podobný nápad měl v roce 1978 Charles Sheffield ve své krátké povídce „Killing vector“. V obou případech šlo o to, že pokročilé civilizace těžily energii z rotujících černých děr.


Nápad je to samozřejmě pěkný. Bylo by super mít mikroskopickou černou díru, kterou bychom krmili hmotou, a ona by z ní dělala energii. Byl by to ultimátní pohon, který by rozpohyboval kosmické lodě relativistickou rychlostí. NASA dokonce studovala koncepty takových pohonů, žádný z nich ale nevyhodnotila jako realistický.

 

Gama teleskop High Energy Stereoscopic System v Namibii. Kredit: Klepser, DESY, H.E.S.S. collaboration.
Gama teleskop High Energy Stereoscopic System v Namibii. Kredit: Klepser, DESY, H.E.S.S. collaboration.

Podle Cranea by konstrukce takového černoděrového pohonu vyžadovala výrazně pokročilejší civilizaci, než je ta naše. Podle dosavadních znalostí by k vytvoření potřebné černé díry bylo nutné soustředit paprsek extrémního gama laseru do prostoru jediného atomu. Pokud jsou naše představy v tomto směru správné. Tohle by zvládla civilizace, která už kompletně využívá celý svůj planetární systém, tedy přinejmenším civilizace typu II Kardaševovy škály. A to my zatím, bohužel, rozhodně nejsme, ani omylem.

 

Pokud by někde ve vesmírném sousedství fungovala civilizace, která si pohání kosmické lodě miniaturními černými děrami a provozuje ultimátní gama lasery, tak bychom ji mohli objevit pomocí „šplouchanců“. Těm se v angličtině říká spillover a jsou to nečekané vedlejší projevy určité aktivity, ať už jde o ekonomiku, večírek anebo vojenskou operaci. Jako když nesete mísu s vodou a vyšplouchnete z ní na zem.


Hledání „šplouchanců“ ve vesmíru vymyslel v roce 2016 Philip Lubin z Kalifornské univerzity v Santa Barbaře, podle nehož bychom mohli hledat vyspělé civilizace díky neúmyslným zábleskům směrované energie z jejich technologií. Crane tvrdí, že bychom tímto stylem mohli pátrat po „šplouchancích“ gama laserů. Už naše dnešní gama teleskopy by prý takový záblesk detekovaly do vzdálenosti 100 až 1000 světelných let. Zároveň bychom podle Cranea měli z fyzikálních vlastností takového zdroje gama záření rozpoznat, že jde o záležitost umělého původu.


Nejzábavnější na této věci je, že jak říká Crane, ve skutečnosti jsme už možná cizí ultimátní gama lasery vystopovali. Na obloze totiž máme několik bodových zdrojů gama záření, které prý vzdorují pokusům astrofyziků o vysvětlení nějakým přírodním mechanismem. V budoucnu by po záhadných zdrojích gama záření mohly pátrat vesmírné gama teleskopy, jako je Fermi, anebo pozemní gama teleskopy, jako třeba H.E.S.S. v Namibii nebo VERITAS v Arizoně. Pokud kolem nás jedou nějaké megaprojekty pokročilých civilizací a nejsou zamaskované, tak je třeba jednou tímhle způsobem najdeme.

Video:  Black Hole Starships


Video: Black Hole Powered Warp Drive – Starship


Literatura
Universe Today 6. 3. 2019, arXiv:1902.09985.

Datum: 09.03.2019
Tisk článku


Diskuze:

úplné nesmysly

Jiří Kolumberský,2019-03-11 10:38:07

....představa vesmírných "korábů" je jen zažitý stereotyp z objevitelských cest minulých staletí, kdy často nebyla jiná možnost, než k cestování použít loď. Vědeckotechnická literatura a filmy tento stereotyp jen soustavně posilují. Lidstvo jako mravenci osidlují Vesmír. Vyspělá civilizace určitě nemá potřebu se plahočit v kovových rakvích se spoustou krámů širým Vesmírem, navíc s obrovskou spotřebou energie. Relativistické, kvantové a multiuniverzalistické jevy zcela určitě umožňují získávat informace, případně teleportovat atd. bez obvyklých filmových rekvizit a gigajoulových energií.

Odpovědět

gama ziarenie?

Martin Sulhanek,2019-03-10 23:35:01

Ta celá predstava mi príde trocha mimo, ak by používali ako zdroj energie čiernu dieru ktorá by produkovala gama žiarenie, neznamenalo by to že by dané žiarenie pohlcovali na tvorenie energie? A nieje náhodou gama žiarenie pre všetky živé organizmy dosť nebezpečné? Pochybujem že by si mohli taký "šplouchanec" dovoliť. Pokiaľ by úplnou náhodou neboli odolný čo asi dosť pochybujem.
A tiež si nemyslím že by zrovna chceli na seba upozorňovať skrz celú galaxiu :D

Odpovědět

Michal Kytka,2019-03-10 17:24:25

Aj keby detekovali neznami zdroj gama ziarenia ktory nebudeme vediet vysvetlit nedokazjue to ze musi pochadzat z mimozemskej technologie. Vedci su vzdy opatrny ked sa jedna o nezname javy. Pokial ta lod nepristane na Zemi vzdy to bude len dohad co to moze byt. Navise nasa predstava pokrocilej technologie vychadza len z toho co pozname. To ze sme zatial neobjavili ine civilizacie moze znamenat to ze su tak pokrocily ze nezanechavaju ziadne emisie. Alebo to ze vyvoj znamena odputanie sa od fyzickej podstaty. Na Zemi tiez smerujeme do virtualneho sveta cize pokial nase vedomie bude nahrate vo virtualnom svete moze cela nasa civilizacia existovat v jednom superpocitaci ktory moze ako mala sonda kruzit okolo slnka aby mala dostatok energie. Co som tym chcel povedat je tazke odhadnut ako bude vyzerat pokrocila civilizacia ktora zvladne medzihviezdne cestovanie.

Odpovědět


Re:

Daniel Konečný,2019-03-11 01:14:14

Prakticky všechny pokusy o nalezení ET předpokládají, že mají z nějakého důvodu potřebu mrhat absurdní množství energie na záření do okolí. Nic jiného bychom samozřejmě nedokázali detekovat. Není od věci zkoušet alespoň to, co umíme, ale moc bych si od toho nesliboval. Žádné to slavné "kde jsou všichni?" není na místě, protože jsme prakticky slepí.
Tento za vlasy přitažený pohon (popřípadě i jiný typ) by alespoň dával smysl proč by na nás někdo něčím tak výrazným svítil, hold cestovat vesmírem je energeticky náročné a kdyby nás něčím takovým náhodou strefili, snad bychom to mohli i poznat. Opět ale extrémně malá šance, že bychom měli to štěstí, i pokud takové věci po galaxii létají běžně po tisících.

Odpovědět


Re: Re:

Jiří Pospíšil,2019-03-12 14:49:17

Energie koná práci mrháním. Vždy jen část se využije.

Odpovědět

:)

Alexandr Kostka,2019-03-10 09:29:46

Rozdíl vyspělosti vědy a techniky je docela propastný. Pokud "oni" mají nadsvětelný pohon využívající umělou černou díru, zatímco my doufáme, že za pár let pošleme prvního člověka na Mars raketou na chemické palivo.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz