Čína postaví až 20 plovoucích jaderných elektráren  
Jestli vše poběží podle plánu, tak by Čína měla v roce 2021 spustit na vodu první plovoucí jadernou elektrárnu. Plovoucí reaktory by měly být k dispozici pro umělé ostrovy v Jihočínském moři, pro ropné plošiny u mořského pobřeží a také pro oblasti zasažené nějakou katastrofou.

Plovoucí jaderná elektrárna jako model pohání ropné plošiny. Kredit: Weibo.
Plovoucí jaderná elektrárna jako model pohání ropné plošiny. Kredit: Weibo.

Čína byla v posledních desetiletích jedním z nejhlasitějších příznivců jaderné energetiky. Ze čtyř jaderných reaktorů spuštěných ve světě v roce 2017 stojí tři v Číně a čtvrtý postavila čínská firma v Pákistánu. Podle odborníků je v možnostech Číny spustit 10 až 12 jaderných reaktorů ročně. Přesto ale v Číně zřejmě nezahájili stavbu nového reaktoru od sklonku roku 2016. Oficiálně Čína stále přísahá na jádro, neoficiálně je prý jádro v Číně jako běžná civilní energetika už prakticky odepsané. Hysterie po Fukušimě velmi znepřátelila jádro s veřejností, a co je ještě horší, velice zdražila stavby jaderných reaktorů. Ceny solárních a větrných technologií neustále klesají a investice do jádra se staly velmi riskantními.

 

Horké ostrovy v Jihočínském moři. Kredit: U.S. Central Intelligence Agency.
Horké ostrovy v Jihočínském moři. Kredit: U.S. Central Intelligence Agency.

Navzdory tomu ale, jak se zdá, jaderné technologie zůstávají v Číně ve hře, ve specifické podobě. Jak uvádějí Asia Times s dalšími médii, a spolu s nimi i čínští představitelé, Čína letos zahajuje stavbu plovoucích jaderných elektráren. Takové elektrárny by přitom mohly zařídit elektřinu pro vzdálené umělé ostrovy, s jejichž pomocí si Čína snaží přivlastnit Jihočínské moře.

 

Plovoucí jaderné reaktory nezní příliš bezpečně. Čínská společnost China National Nuclear Corp, a spolu s nimi i čínská administrativa, ale docela jistě nemají bezpečnost na prvním místě mezi prioritami. Potřebují zajistit elektřinu pro umělé ostrovy a plovoucí elektrárny budou podle všeho praktičtější, než vedení elektřiny z pevninské Číny. Nemluvě o výrobě elektřiny dieselovými generátory.

Čínská raketová jaderná ponorka typu 094 (v kódu NATO třída Jin). Kredit: United States Naval Institute News Blog.
Čínská raketová jaderná ponorka typu 094 (v kódu NATO třída Jin). Kredit: United States Naval Institute News Blog.

Představitelé Číny zároveň potvrdili, že prototyp plovoucího reaktoru právě testují u pobřeží čínské provincie Šan-tung. Čína již dlouhá desetiletí montuje malé jaderné reaktory do ponorek a v dnešní době pracuje na jaderné letadlové lodi, takže mají k dispozici jak nezbytné technologie, tak i odborníky.

 

Jestli vše poběží podle plánu, tak by Čína měla první plovoucí a plně funkční jaderný reaktor spustit na vodu v roce 2021. Tak jako v podobných případech, se i tato nová čínská technologie velmi podobá technologiím, na kterých pracuje Rusko. Jejich plovoucí elektrárny by zase měly v dohledné době vyrazit za severní polární kruh a podpořit ruské záměry ovládnout na severu co nejvíce území a zdrojů.


Asia Times uvádějí, že pokud by Čína chtěla dodávat elektřinu na všechny umělé ostrovy v Jihočínském moři z plovoucích jaderných elektráren, tak by jich potřebovali asi tak dvacet. Využití plovoucích jaderných elektráren by ale mohlo být podstatně širší. Posloužily by v případě krizových situací nebo katastrof v oblasti pobřeží a Čína by je také mohla využít pro provoz těžby a zpracování fosilních surovin v oceánu.

Video: South China Sea: 'Leave immediately and keep far off' - BBC News


Literatura

Asia Times 21. 3. 2019, MIT Technology Review 12. 12. 2018.

 


 

Připojujeme se k apelu české Wikipedie. Zamýšlená legislativa EU by se výrazně dotkla i těchto stránek.

Datum: 25.03.2019
Tisk článku

Související články:

Rusové staví plovoucí jadernou elektrárnu     Autor: Stanislav Mihulka (14.07.2013)
Plovoucí jaderné elektrárny     Autor: Vladimír Wagner (30.11.2016)
Americká armáda vyvíjí mobilní reaktory pro elektřinu do válečných zón     Autor: Stanislav Mihulka (22.09.2018)



Diskuze:

"Plovoucí jaderné reaktory nezní příliš bezpečně"

Jan Novák9,2019-03-25 12:58:43

Naopak, jde o zónu kde je možné očekávat problémy, a málokdo si dovolí ostřelovat děly ostrov u kterého kotví plovoucí atomová elektrárna. Určitě ne USA ani Japonci.

Odpovědět


Re: "Plovoucí jaderné reaktory nezní příliš bezpečně"

Vojtěch Kocián,2019-03-25 14:15:20

Děly asi ne, tedy oficiálně ne, ale přijde mi to jako ideální cíl pro nějakou diverzní akci. Výhody však určitě výrazně převažují nad riziky, jinak by se do toho Čína nepouštěla.

Odpovědět


Re: Re: "Plovoucí jaderné reaktory nezní příliš bezpečně"

Alexandr Kostka,2019-03-25 14:55:58

Oni tam po soběš tu a tam střílí i zcela klasicky a otevřeně. Což je mimochodem práve důvod, proč si Čína hodlá své území pojistit a vybudovat tam osídlení a vojenskou posádku.

PS: pro rýpaly bych podotkl, že Čína nic "neobsazuje", je to její území jitž pár tisíc let. Je v celé oblasti suveréně nejstarším státem, prostě zabírali s objeviteli. (Ostatně ona je suveréně nejstarším státem na planetě. Zatímco jiné státečky trvají 200-500 let a pak se rozpadnou, čínská říše má psanou historii kolik tisíc roků.) Celý problém začal až před druhou světovou, kdy oblast okupovali japonci.

Odpovědět


Re: Re: Re: "Plovoucí jaderné reaktory nezní příliš bezpečně"

Jaroslav Lepka,2019-03-25 20:05:34

Jen malé upozornění. Pane kolego, tohle je vědecký server a s politickou agitkou jděte laskavě jinam. A když už zde nutně musíte exhibovat s čínskou propagandou, nastudujte si aspoň něco z jejích dějin.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: "Plovoucí jaderné reaktory nezní příliš bezpečně"

Alexandr Kostka,2019-03-25 20:33:28

Ano, naprostý souhlas. Tak ať si tu agitku schová autor. Není článek, který by se jakkoliv týkal Číny, Ruska nebo USA, kde by nenápadně nezabudovával propagandu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: "Plovoucí jaderné reaktory nezní příliš bezpečně"

Milan Krnic,2019-03-25 21:15:51

Jděte příkladem, to je lepší, než plkat okolo.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: "Plovoucí jaderné reaktory nezní příliš bezpečně"

Pavel Hranický,2019-03-25 21:16:14

Pokud se Vám ten článek nelíbí, tak běžte číst jiný. Nebo argumentujte. Ovšem ne takhle hloupě, jak to zatím předvádíte. Jednak pokud budete chtít argumentovat historickými nároky, tak budete muset také akceptovat, že celá Čína a většina Asie, by měla patřit Mongolsku, většina evropské části Ruska pro změnu Polsko-Litevské personální unii a střední východ s Egyptem zase Makedonii. Pokud by si tedy své nároky na části tohoto území neprosadil Řím, či Londýn. Ale i kdybychom se historií řídily jen v těch případech, kdy se Vám to hodí do krámu, tak nevím, jak jste došel k údaji o tisíciletém nároku Číny. Ta totiž císařským ediktem kolem roku 1500 nechala zničit veškeré své oceánské loďstvo. Takže minimálně posledních cca 500 let neměla v jihočínském moři žádnou mocenskou páku na prosazování svých nároků. Těžko říct, zda jste o těchto faktech věděl a tudíž jste ve svém komentáři lhal, nebo jste jen mluvil o něčem, kde Vám schází i základní znalosti. Každopádně tu stanovím hypotézu, že na tomto serveru Vám s podobně odfláknutou argumentací pšenka nepokvete.

Odpovědět


Re: Re: Re: "Plovoucí jaderné reaktory nezní příliš bezpečně"

Jiří Kocurek,2019-03-26 10:13:27

Čína nejspíš nebude nejstarším státem na planetě, Egypt je starší nejméně o 1000 let.

A dovolím si jednu přisadit: Patří Krym Turecku, Zlaté hordě (Tatarům) nebo Řecku? Přecijen je to nejmladší stát v soudobé Evropě, jeho trvá moderní historie trvá jen 5 roků. Následuje ho Kosovo, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Slovinsko, Makedonie a Slovensko. Státečkům trvajícím jen 200 až 500 let by východní půlka Evropy mohla stabilitu závidět.

Odpovědět


Re: Re: Re: "Plovoucí jaderné reaktory nezní příliš bezpečně"

Ivo Hlavůněk,2019-03-26 13:01:30

Bude nám tedy Rusko vracet Královec?

Odpovědět


Re: "Plovoucí jaderné reaktory nezní příliš bezpečně"

Jan Rychtář,2019-03-26 17:55:26

Přesně tohle mě taky napadlo. Jednak vyřeší problém s elektrikou, který určitě není malý, ale hlavně, a to si myslím, že je pro ně opravdu výhodná špinavost atomové elektrárny. S takovým územím se musí jednat v rukavičkách. Veřejné mínění, dokonce i to domácí by jistě bylo zděšeno ekologickou katastrofou, kdyby něco. Pro Japonce je to jak česnek na upíry. Tímto se ostrovy stanou nezávislými a obtížně dotknutelnými. Navíc se tím dá určitě spousta věcí maskovat, vynutit zóny kolem atd. Chytrý tah.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz