Nová příšera: Superkvasinka Candida auris je na počátku globální epidemie  
V nemocnicích celé planety se šíří nejen superbakterie, ale i superkvasinky. Nemocných zatím nebylo mnoho, ale polovina z nich zemřela. Léčba kvasinkových infekcí je už tak problematická. Se superkvasinkami, které jsou rezistentní na stále více antimykotik, je to ale peklo.

Candida auris na Petriho misce. Kredit: CDC.
Candida auris na Petriho misce. Kredit: CDC.

V dnešní době se lidé už obstojně bojí superbakterií, které jsou odolné proti stále více antibiotikům a jsou stále běžnější v nemocnicích i mezi lidmi. Lékaři se teď ale stále více obávají i superkvasinek. New York Times právě přišli s alarmující zprávou, že se v posledních letech objevil nový nenápadný zabiják, vražedná superkvasinka Candida auris. Podle New York Times je to nová globální hrozba pro veřejné zdraví, která doposud spíše unikala zájmu médií i veřejnosti.

 

Tom Chiller. Kredit: T. Chiller.
Tom Chiller. Kredit: T. Chiller.

Kvasinkové infekce bývají už tak dost problematické, zvláště u lidí s rozbořenou imunitou. Ale tahle kvasinka, ta je podle Toma Chillera, specialisty na houbové infekce ze slavného amerického Centra Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí CDC,  jako vražedná příšera z bažiny. Vynořila se na světlo a najednou je všude. Candida auris se objevuje v nemocnicích po celém světě a během 90 dní zabije asi polovinu lidí, které nakazí. Což z ní dělá zabijáka co do počtu obětí srovnatelného s ebolou.

 

Superkvasinka byla objevená teprve asi před desetiletím v Japonsku. Od té doby se ale objevila už na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy. Jen v samotných Spojených státech měli už 587 nemocných, z nichž podstatná část zemřela. Candida auris může infikovat prakticky kohokoliv. Více ohroženi jsou ale lidé se slabou imunitou a senioři. Infekce se objevují například u lidí po operacích, u diabetiků nebo u pacientů, kteří užívají velké množství antibiotik či antimykotik. Superkvasinka napadá hlavně krev, rány na těle pacientů a uši. Podle některých případů se zdá, že může pronikat i do plic nebo močového měchýře.

 

CDC.
CDC.

Proč je to vlastně superkvasinka? Když už tahle příšera někoho napadne, tak je nesmírně obtížné její infekci vyléčit. Podle údajů CDC je přes 90 procent infekcí kandidy rezistentních vůči alespoň jednomu klíčovému léku proti houbovým infekcím. A zároveň asi 30 procent ze všech jejích infekcí je odolných proti dvěma i více takovým klíčovým léků, které se obvykle proti nebezpečným kvasinkovým infekcím používají. Některá zdravotnická zařízení už přikročila k radikálním opatřením, jako je odstranění stávajících podlah a stropů, aby zlikvidovali možné zdroje nákazy.

 

Podle CDC je superkvasinka Candida auris nebezpečná ze tří hlavních důvodů. 1. Prvním a nejdůležitějším je její sklon k multirezistencím. Velký počet kmenů této kvasinky je skutečně velice rezistentních vůči více antimykotikům a situace se podle všeho bude dále rychle zhoršovat. 2. Dalším důvodem její obzvláštní nebezpečnosti je, že je obtížné ji odhalit standardními laboratorními metodami. Chybná diagnóza přitom vede k nesprávné a tudíž marné léčbě, která často skončí smrtí pacienta. 3. A třetím důvodem je její sklon k rozpoutávání infekcí ve zdravotnických zařízeních. Líbí se jim tam. Proto je velmi důležité rychle a správně určit, že jde o superkvasinku, aby postižená nemocnice mohla ihned učinit nezbytná opatření.

 

Video: CDC warns about drug-resistant superbug fungus Candida auris

 

Literatura

The New York Times 6. 4. 2019, CDC (Candida auris).

Datum: 09.04.2019
Tisk článku

Související články:

Koktejl fekálních bakterií proti nezdolným klostridiím     Autor: Stanislav Mihulka (23.01.2013)
Masožroutské bakterie používají moderní vojenské triky     Autor: Stanislav Mihulka (25.10.2016)
Syfilis se vrací a doprovází ho slepota a neobvyklé záludnosti     Autor: Josef Pazdera (20.02.2019)



Diskuze:

Simbioza s alkoholismem

Libor Supcik,2019-04-14 00:01:08

https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/fungi-gut-linked-alcoholic-liver-disease
https://www.alternatives-for-alcoholism.com/candida-and-alcoholism.html

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz