Nanozmrzlina, chytré nanoobaly a nanovíno  
Nanotechnologie budeme nacházet v potravinářství stále častěji v podobě nanoingrediencí, chytrých biologicky rozložitelných obalů nebo nanosenzorů. Cílem nanotechnologů je zlepšit chuť i vzhled potravin a snížit jejich plýtvání.

Produkty společnosti Aquanova. Kredit: Aquanova.
Produkty společnosti Aquanova. Kredit: Aquanova.

Nanozmrzlina má méně tuku a na chuti to nepoznáte

Jedna z nejdůležitějších předností nanočástic je, že nabízejí velkou plochu povrchu k relativně malému objemu, zjednodušeně řečeno, když si naberete na špičku nože špetku nanočástic a sečtete plochu jejich povrchů, dojdete k neuvěřitelně velkému číslu. A je to právě povrch, který reaguje s okolím. Znamená to, že nanočástic stačí menší množství než velkých částic, aby se dosáhlo stejného efektu. Nanotechnologickým procesem v potravinářství, který to využívá, je tzv. homogenizace tuku, kdy se zmenšují tukové kuličky (globule) do nanovelikosti. Získáte tak například nízkotučnou pomazánku, která je stabilnější a chutná úplně stejně jako plnotučná. Firmy Nestlé a Unilever vyrábějí na bázi nanoelmulze své nízkotučné zmrzliny.

 

Nano Pack.

Vitamíny v nanokapslích

Kulovité shluky molekul nazývané nanomicely patří do kategorie biotechnologických dopravních prostředků, můžeme si je představit jako velmi malé nanokapsle. V současné době se do potravin přidávají nejrůznější výživové doplňky, stabilizátory, vitamíny a aditiva. Pokud se bioaktivní látka zapouzdří do nanokapsle, ta ji pak ochrání během procesu výroby a skladování, zamaskuje její chuť a vůni, potravina bude mít i lepší vzhled. V zapouzdřené podobě probíhá navíc lépe absorpce a zvyšuje se antimikrobiální účinnost. Indickým nanotechnologům se podařilo vylepšit zmrzlinu léčivým kurkuminem ukrytým do nanoemulze, která ho uvolní až v žaludku člověka.

 

Aquanova, technologie Novasol. Kredt: Aquanova.
Aquanova, technologie Novasol. Kredt: Aquanova.

Německá firma Aquanova vyvinula pro výrobu funkčních potravin a potravních doplňků technologii Novasol , která je založená na nanozapouzdření živin a aktivních ingrediencí jako je například vitamín C, vitamín E a mastné kyseliny. Nanomicely firmy Aquanova mají velikost pouhých 30 nanometrů. Dochází k mnohem efektivnější vstřebávání látek organismem, technologie současně umožňuje, aby se výživové látky rozpustné v tucích přidávaly do nápojů, a pro zachování tepelné a pH stability už není nutné přidávat další aditiva.

 

Nanoobalem proti plísním na pečivu

V loňském roce na potravinářskem veletrhu Anuga FoodTec v Kolíně nad Rýnem vzbudily velkou pozornost antibakteriální obaly NanoPack. Jsou výsledkem stejnojmenného projektu EU. Jedná se o průhledné fólie vyrobené na bázi technologie nanotrubiček halloysitu (HNT), které slouží jako nanokontejnery antimikrobiálních molekul. Obal z této folie ničí bakterie a plísně, které způsobují kažení potraviny. Trvanlivost pečiva tak lze prodloužit až o tři týdny. Testuje se použití Nanopacku i pro další typy potravin jako je zelenina, ovoce, sýry a maso.

 

Nanosenzor nahradí datum expirace

Velký potenciál mají v potravinářství nanosenzory na detekci mikrobů a dalších kontaminantů nebo plynů, které se z potraviny uvolňují, když se začne kazit. Obal s takovými senzory bude monitorovat stav potravin během transportu, skladování v obchodech a doma u spotřebitele. Zapomeňte na hlídání doby expirace nebo čichání k masu, jestli už nezapáchá. Obal vás sám upozorní, pokud je potravina už nepoživatelná. Ochrání vaše zdraví a současně sníží dramaticky plýtvání. Firma Ripesense Ltd z Nového Zélandu vyvinula chytrý obal na čerstvé hrušky se značkami na štítku, které mění barvu podle stupně zralosti ovoce. Jsou žluté, dokud je hruška tvrdá, změní se na oranžovou, když hruška dozrává, a nakonec zčervenají, to už je hruška měkká a šťavnatá. Využívá se, že se zráním ovoce uvolňuje aroma v podobě plynů, které reagují s chemickými senzory na obalu.

 

Nanovíno z Moravy

Rodinné vinařství Spěvák ve Velkých Bílovicích jako jedno z prvních použilo při výrobě vína českou nanovlákennou membránu RIFTELEN N15. Je to jeden z příkladů možnosti využití nanotechnologií přímo v potravinářské výrobě. Nanovlákenná membrána, kterou společně vyvinuly české firmy Pardam a Filtrex, má menší tlakovou ztrátu než tradiční filtry, dá se regenerovat, nemusí se před filtrací proplachovat, zvyšuje výkon. Výhodou použití nanotechnologií je v tomto případě finanční úspora za celulózové desky a vyšší efektivnost výroby. Nanofiltrace je použitelná i pro filtraci oleje, lihovin nebo farmaceutických produktů. Riftelen N15 v současné době už kromě výrobců vína testují likérky, výrobci konopného i lněného oleje.

 

Nasazení nanotechnologií v potravinářství má v sobě velký potenciál racionálnějšího využívání zdrojů potravy na naší planetě a ohleduplnějšího životního stylu člověka. Já sám se těším na biologicky rozložitelné obaly, které sami řeknou, jestli je potravina ještě k jídlu. Plýtvání, které zažíváme v industriální společnosti na prahu 21. století, je podle mne dál neudržitelné.

 

Video: The NanoPack project - Safer food, less waste

 

Video: Filtrační membrána RIFTELEN N15

Autor: Jiří Kůs
Datum: 25.04.2019
Tisk článku

Související články:

Renesanční nanotechnologie     Autor: Jaroslav Petr (04.09.2003)
Nanotechnologie už dnes     Autor: Martin Šrubař (09.02.2004)
Jsou české nanotechnologie bezpečné?     Autor: Jiří Kůs (21.04.2015)
Lidská práce možná nebude důležitá     Autor: Jiří Kůs (23.09.2015)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán



Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni












Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace