Vyzařování mobilů poškozuje DNA  
Výzkumníci neposkytli definitivní důkaz, který by odpověděl na to, zda vyzařování z mobilů je pro lidi škodlivé, nicméně prokázali, že za laboratorních podmínek toto vyzařování poškozuje DNA.

Rozvášněná diskuse o tom, zda elektromagnetické vlny emitované mobilním telefonem mohou spustit rakovinu, nebo alzheimerovu chorobu, a nebo zda mohou být jinak škodlivé lidskému zdraví se vede již léta. Výsledky pokusů, které jsou zaměřeny na to zda toto vyzařování  poškozuje buňky, a jak moc je poškozuje, jsou skrovné a publikované informace si často vzájemně odporují.
Na veřejnost nyní začínají pronikat informace ze čtyřletého projektu, na kterém se podílelo dvanáct výzkumných týmů v sedmi evropských zemích. „Odhalili jsme mechanismus, který může stát za chronickými chorobami,“ prohlásil  Franz Adlkofer z Verum, což je výzkumná organizace se sídlem v Mnichově. Jeho tým zjistil, že vyzařování, které odpovídá tomu které produkují mobilní telefony, způsobuje zlomy v jednotlivých vláknech DNA v celé řadě lidských buněk. Obecně vzato, tento typ poškození DNA je spojen se vznikem rakoviny. Úroveň poškození se zvyšuje s intenzitou vyzařování a s délkou působení (hovorů).
Výzkumníci při těchto pokusech také pozorovali náznak, nikoli však průkazný důkaz,  dalších změn na buňkách, jako jsou poškození chromosomů, změny v aktivitě některých genů a zvýšenou míru buněčného dělení.

 

Zvětšit obrázek
Tento typ hands-free se mozkovým buňkám asi moc zamlouvat nebude.

Nezpochybnitelné poškození
Poškozující efekt se objevil když buňky byly vystaveny elektromagnetickému záření o intenzitě mezi 0,3 až 2 waty na kilogram. To se kryje s hladinou vyzařování, kterou produkují mobilní telefony a která činí 0,2 až 1 wat na kilogram.
Adlkofer uznává, že práce, podobně jako předešlé studie, ukazující na škodlivost mobilních telefonů, bude pravděpodobně kritizována. Přesto říká: „ Viděl jsem pokusy, které byly stokrát opakovány a to v řadě laboratoří. Já nejsem na pochybách o tom, zda toto záření za určitých podmínek způsobuje poškození DNA“. Na adresu výzkumníků, kteří podobné poškození nepozorovali Adlkofer říká, že efekt pravděpodobně nepozorovali protože buňky vystavovali záření po krátkou dobu, a nebo použili tkáňovou kulturu buněk, které jsou k záření odolné.
Na základě zjištěných dat Aldkofer tvrdí, že je třeba udělat rozsáhlejší studie, aby se zjistilo, zda vyzařování mobilních telefonů poškozuje DNA u lidí tak jako v laboratoři, a zda je to spojeno se vznikem nemocí. „Apeluji na průmysl a na vládu aby se tím začaly zabývat co nejdříve,“ žádá Adlkofer.

Závěr
Ten je jednoduchý. Než budeme s jistotou vědět na čem jsme, bude jistější se nevykecávat přes telefon zbytečně dlouho. A kdyby měl Aldkofer skutečně pravdu, tak investice do sady hands-free, která telefon jako zdroj vyzařování odstrčí daleko od našeho mozku, je velmi rozumným preventivním opatřením.

Pramen: Nature


Datum: 26.12.2004 08:06
Tisk článku

Související články:

Skandinávcům mobilománie riziko mozkových nádorů nezvyšuje     Autor: Dagmar Gregorová (08.12.2009)



Diskuze:

je CB radiostanice skodlivejsi nez mobil???

Roman,2005-01-19 12:30:53

Dobry den,
jelikoz kazdou chvili vysilam z rucni radiostanice CB o vykonu 5W, tak by me zajimalo, jestli je to pro me skodlivejsi nez mobilni telefon. Je sice pravda, ze stanici nemam uplne u hlavy, ale kdyz jsem po zaklicovani a prilozeni anteny rozsvitil celou trubicovou zarivku, tak jsem si uvedomil, ze to asi take moc zdrave nebude.. Pripadnou odpoved bych prosil poslat na e-mail rom4n@seznam.cz.
Diky moc, Roman

Odpovědět


gliom

lin,2005-01-25 13:50:56

Krásný den jsem 13 měsíců po operaci nízkostupňového gliomu 3 komory... o tom, že nemám používat mobilní telefon, se mi nikdo ani neznínil (dělám manžerku rockové kapele a telefonuji denně)... Je nebezpečné telefonování i pro opětný růst gliomu nebo se týka hlavně akustického neuromu? Děkuji za odpověď Lin

Odpovědět

Je to vsechno volovina (pravda)

Bob,2005-01-14 10:55:14

To ze jsou mobily zdravi skodlive o tom se blaboli vsude mozne, ale ze jsme od rana do rana bombardovany stovkami elektromagnetickymi vlnami televiznich a rozhlasovych stanic (nejen!) o tom se nikdo nemluvi. A pritom zvyseni vyskytu rakoviny je primo umerne nastupu techto technologii. Co vy na to???!!! Ja mam strach!!!

Odpovědět

Vyzařování mobilu 0,2 - 1,0 W/kg??!!

JiHo,2004-12-28 10:54:07

Není to chyba? Pokud vím, tak vysílací výkon mobilu je sice 0,2 - 1,0 W, ale nikoliv na kilogram - čeho, kilo mobilů? ;-)

Pokud bych to chápal, že celý wat vyzáří do hlavy, tak i ta samotná hlava má hmotnost větší než 1 kg.

Jak to tedy je?

Odpovědět


nezdá se mi to

Ota,2004-12-28 13:34:43

Aby měla smysl jednotka W/kg mohlo by to snad znamenat že by kilogram tkáně pohltil veškerou energii vyzařovanou mobilem. To by ale ten černoch na fotce musel mobil mít voperován vprostřed lebky a nesměla by se žádná vyzařovat ven, a to by se zase asi nikam nedovolal. (I když ten kilogram mozkové hmoty u něj nepředpokládám.)

Odpovědět


Hansfree nebude mozna to prave

Kubik,2004-12-28 16:59:41

Nekde jsem cetl prispevek, ze sada hands-free ma v podstate stejne vyzarovani do hlavy jako mobil sam o sobe. Po pripojenem dratu se siri EM vlna jinym zpusobem nez vzduchem a vysledek je, ze dostanete stejnou a nekdy dokonce vyssi davku, ikdyz je mobil metr od vasi hlavy. Berte to ale s rezervou, nevim zdroj/puvod teto informace.

Odpovědět


a co jiné zdroje elektromagnetických vln?

ram,2004-12-29 07:41:42

Nejsou více ohrožení lidé žijící v blízkosti vysílačů jejichž vyzařování je o pět řádů vyšší než je vysílací výkon mobilu?

Odpovědět


Ta jednotka je správně

Pavel Brož,2004-12-29 20:01:52

Namátkou jsem se mrknul na specifikace mobilů, a třeba hned u Nokie (tím jí nedělám reklamu, mám mobil jiné značky) jsem u prvního tam nalezeného mobilu našel tento povinný certifikační dodatek:/>
http://www.nokia.cz/pdf/sar/6230_sar.pdf
Zjistíte z něj, že jednotka W/kg je pro tyto potřeby naprosto běžně používaná jednotka a za současný bezpečný limit je dle současných mezinárodních směrnic pro vystavení rádiovým vlnám považována expozice 2 W/kg.
Čistě z fyzikálního hlediska by lepší smysl měl ten poměr výkonu na jednotku objemu - dostane se tak veličina fyzikům dobře známá jako hustota toku energie. Což ale vyjde u biologických tkání nastejno, protože ty mají v podstatě uniformní hustotu pohybující se kolem hustoty vody, takže ten W/kg odpovídá hustotě toku energie W/dm3, tj. 1000 W/m3.
Jinak musím uznat, že přes můj pesimismus ohledně výzkumů tohoto druhu asi na nich přece jen něco bude a tyto studie asi nebudou tak nesmyslné, jak jsem si doteďka myslel.

Odpovědět


vyzarovani mobilu

pavel,2004-12-31 10:30:38

tzv. SAR, tedy vyzareny vykon na 1 kg mozkove hmoty. Myslim, ze limit je u nas 2W/kg, v USA 1,5W/kg. Obecne ovsem nelze pochybovat o tom, ze mobily skodi. Na druhou stranu je to tak velky obchod, ze tezko v nejblizsich letech bude akceptovana studie, ktera toto potvrdi. Takze, handsfree, handsfree a jen handsfree pouzivat :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz