Dieta a olestra nás může zbavit některých toxinů  
Dietou zvanou „jo-jo“ , která je založená na opakovaném kalorickém „hladovění“, při současném podávání olestry, lze dosáhnout až třicetinásobného zvýšení vylučování karcinogenních látek z těla.

Napodobeninu tuku olestru lze použít jako ochranný prostředek k vyloučení toxických lipofilních látek, které se ukládají v živočišných tkáních.
Přibližně před pěti lety dvě ženy z Australie trpěly otravou dioxinem. Když jim dali olestru, dioxin z jejich těla se začal vylučovat desetkrát rychleji.


 

Zvětšit obrázek
Olestra (oktaester sacharózy).

Co je olestra
Olestra je všeobecný název pro hexa- a oktaestery sacharózy firmy Procter & Gamble (obchodní název Olean). Je určená jako náhrada tuku v potravinách, při jejich výrobě a při smažení a pečení. Protože se ani nevstřebává, ani neabsorbuje a prochází tělem nezměněna, snižuje příjem energie z tuků potravin. Celá řada odborníků na výživu olestru doporučuje, protože také snižuje  hladinu cholesterolu v krvi. Americká obdoba našeho ministerstva zemědělství (FDA)  na podkladě  100 studií na zvířatech a 98 studií na lidech dalo v lednu 1996 souhlas k použití olestry jako částečné náhražky tuků v některých snackových výrobcích. Na etiketě muselo být uvedeno, že olestra může způsobit žaludeční křeče a průjem. V srpnu 2003, na základě nových poznatků úřad pro potraviny a léčiva FDA rozhodl, že varování o rizikách spotřeby olestry na etiketách již není nutné uvádět. 

 

Zvětšit obrázek
Dioxin je považován za jednu z nejjedovatějších látek, jakou lidstvo zná. Je v průměru 40krát jedovatější než cyankáli.

Olestra a akné
Výzkumníci  z Cincinnati School of Medicine, společně s jejich kolegou  Trevorem Redgravem z University of Western Australia, zveřejnili výsledky studie ve které  po dobu dvou let sledovali pacienty intoxikované PCB. Z jejich pozorování  vyplývá, že když postiženým aplikovali olestru, jejich chlorakné, což je akutní forma akné způsobená polychlorovanými bifenyly,  zmizela a hladina PCB v jejich tukových tkáních dramaticky klesla.
Ten samý tým pracovníků při svém dalším bádání vnesl světlo i do dalších tajů koloběhu toxických látek v těle. Zejména objasnil vliv diety na uchovávání a redistribuci chlorovaných uhlovodíků, včetně DDT, PCB a dioxinů. Jako nejúčinnější způsob, jak se zbavit zmíněných jedů, se ukazuje  kombinovat dietu s konzumací olestry. Dietou je zde míněno opakované omezování  kalorického příjmu.



Poznámka k pojmu dioxiny.

 
„Jo-jo“ dieta by měla pomoci také ukrajinskému vítězi voleb Viktoru Juščenkovi a zbavit jeho tělo dioxinu.

Tímto pojmem označujeme skupinu chlorovaných organických sloučenin, které mají podobné vlastnosti. Ze skupiny, která čítá 75 různých chemických látek, je nejtoxičtější 2,3,7,8-tetrachlordibenzo-p-dioxin (TCDD), označovaný zkráceně jako dioxin. Vedle dioxinů existují další příbuzné chemické sloučeniny s podobnými účinky na zdraví lidí. Jedná se o polychlorované furany a polychlorované bifenyly (PCB).



Jak je to s tou dietou

Samotná dieta není zrovna to pravé ořechové. Aby nedošlo k nedorozumění v tom, jak opakované hladovění pomáhá zbavovat škodlivin, je třeba se seznámit s pokusy  Australana s „typicky“ australským jménem Jandacek. Tento výzkumník podával myším karcinogenní chlorovaný uhlovodík 14C-hexachlorobenzen. Poté co myším naordinoval nízko kalorickou dietu, sledoval jak se měnilo zastoupení této rakovinotvorné látky v různých tkáních těla.
Zjistil, že když  týral myši hladem a ony ztrácely na váze, ztrojnásobilo se množství 14C-hexachlorobenzenu v jejich mozku. Poté, co myším dopřál bohatší stravu a ony začaly tloustnout, hladina 14C-hexachlorobenzenu v jejich mozku klesla. Jakmile ale myším znovu nasadil hladovku vše se opakovalo a hladina škodliviny jim v mozku velmi rychle opět stoupla. Tento „jo – jo“ efekt souvisí s odbouráváním tukových zásob v době hladovění a s tím, že zmíněné jedy se v organismu ukládají právě v tukových tkáních.

 

Zvětšit obrázek
Také toto jsou následky účinků dioxinu. Zdravotní poruchy nastávají již při příjmu miliardtin až biliontin gramů této látky.

Redukční dieta + olestra
Další pokus Jandaceka spočíval na již známém střídání týrání hladem, kdy myši hubly s následnými dobami hojnosti kdy naopak přibíraly. Nově ale tentokrát jim obohatil stravu o nucenou konzumaci olestry. Spojením redukční diety s konzumací olestry se mu podařilo vyloučit efekt stěhování se škodlivin z tukových tkání do mozku. Výsledky diety kombinované s olestrou byly překvapující. Dieta omezující kalorický příjem vedla k třicetinásobnému zvýšení vylučování toxického jedu z organismu a díky olestře přitom jeho množství v mozku pokleslo na polovinu.
Toxické látky ukládané v tucích, jako například PCB a dioxiny jsou již globálně rozšířeny. O těchto látkách je známo, že vstupují do potravního řetězce. Prakticky u nás všech lze již zjistit měřitelné hladiny těchto jedů v krvi. Tyto látky se ukládají nejen v naší tukové tkáni, ale i tělech hospodářských a lovných zvířat. Jsou  to látky chemicky stabilní a v tkáních zůstávají dlouhou dobu. Z pohledu našeho potravního řetězce se očekává další zhoršování situace. Všechny metody, které budou schopny nás této zátěže  zbavit se stávají více než žádoucí.



Olestra není jen procházkou růžovou zahradou

Pro ty, kteří podlehnou reklamě na „fantastický“ tuk po kterém se netloustne, a nebo ti, kteří si myslí že je třeba začít s prevencí před PCB bez jakýchkoli konzultací, tak pro ty tu máme jedno upozornění. To co oceňujeme na olestře v případě otravy dioxiny, že totiž ve střevech absorbuje do sebe látky, které jsou rozpustné v tucích, tak právě to se v případě jiných látek našemu tělu nemusí zrovna hodit. Týká se to například vitamínů  rozpustných v tucích. Zejména vitamínů A, E a karotenoidů. Protože olestra nedělá rozdíl mezi vitamínem a dioxinem, odchází spolu s ní ve stolici i látky tělu potřebné. Přinejmenším zmíněné vitamíny je proto vhodné podávat v nadbytku. Zřejmě i z těchto důvodů není olestra dosud povolena ve Velké Británii, Austrálii a na Novém Zélandu.


Hlavní pramen:
American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology

Datum: 28.12.2004 06:07
Tisk článku


Diskuze:

nevite nekdo kde se to da koupit?

Jirka,2004-12-30 17:13:29

Planuju se zbavit bricha a nerad bych pri tom zvysoval koncentraci dioxinu ve svem mozku. Nevite nekdo kde Olestru koupit? Treba na internetu. Nejak jsem neuspel s Googlem.

Odpovědět


a coz takhle si uvarit sam

taky Jirka,2005-01-04 19:10:34

?

Odpovědět


poznámky

šťoural,2005-01-06 14:15:42

"Americké ministerstvo pro zemědělství a potraviny (FDA)" je blbost. FDA je Food and drug administration, tj. úřad pro potraviny a léky, se zemědělstvím nemá nic společného.

"Týká se to například vitamínů rozpustných v tucích. Zejména vitamínů A, E a karotenoidů" je dost nepřesné. Karotenoidy jsou provitamíny vitamínu A. V tucích jsou kromě uvedených vit. A e E rozpustné ještě vitamíny D a K. Z těchto 4 je asi nejnebezpečnější akutní chybění vit. K, hrozí porucha krevní srážlivosti.

Ale jinak velmi zajímavý článek.

Odpovědět


FDA

Josef Pazdera,2005-01-07 02:21:13

Máš pravdu, FDA je Úřad pro potraviny a léčiva. Některé věci se těžko srovnávají a při srovnání dochází k nepřesnostem. U nás má ze zákona zdravotní nezávadnost potravin na starosti ministerstvo zemědělství. Z pohledu bezpečnosti potravin tedy americké FDA a naše ministerstvo zemědělství zastává stejnou úlohu a tak jejich přirovnání pro tento konkrétní případ nespatřuji jako velké "znásilněním".
Druhá poznámka týkající se dalších v tucích rozpustných vitamínů se zdá být logická. Nicméně výrobci olestry své produkty o vitamíny D a K, podle mých zdrojů, zatím neobohacují. Začali tak činit jen v případech v článku zmíněných vitamínů a provitamínů. To lze vysvětlit i tak, že k obohacování zbylými v tucích rozpustných vitamínů je stávající stav poznání zatím nenutí. Mně dostupné prameny, v souvislosti s pokusy s olestrou, se o problémech s vitamíny D a K nezmiňují.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz