Čína militarizuje biotechnologický výzkum  
Biotechnologie slibují velké pokroky v medicíně, ale také ve vojenských technologiích. Čínské armádní špičky v poslední době vedou řeči o „genetických zbraních“, „etnicky specifických genetických útocích“ a „nekrvavých vítězstvích“. Generálové se sice rádi chvástají, ale stejně, obezřetnost bude jistě na místě.
Vylepší si čínská armáda vojáky? Kredit: Chairman of the Joint Chiefs of Staff.
Vylepší si čínská armáda vojáky? Kredit: Chairman of the Joint Chiefs of Staff.

Impozantní pokrok v biotechnologiích a genetickém inženýrství slibuje mnoho vzrušujících aplikací v medicíně, a také mnoho zachráněných životů. Jak to ale v podobných případech bývá, úspěšné technologie rychle přilákají pozornost vojenských specialistů. Elsa Kania a Wilson Vorndick ve svém nedávném článku pro online magazín Defense One upozorňují na to, že se v biotechnologiích stále více angažuje čínská lidová armáda. Čína totiž stále více nepokrytě a intenzivně postupuje podle strategie fúze vojenského a civilního sektoru. Jinými slovy, prakticky veškerý výzkum je v Číně vlastně do jisté míry vojenský. A biotechnologií se to týká vrchovatou měrou.

 

Nadšený zájem čínské armády o biotechnologie potvrzují nová díla jejich předních vojenských teoretiků. Vysoce postavení čínští generálové a profesoři píší o tom, jak biologie bude mít zásadní vliv na budoucí válčení. Hojně uvádějí, že biotechnologie budou mít klíčový strategický význam, od biomateriálů až po zbraně působící na mozek protivníka. Až nepříjemně často se v těchto studiích mluví o ofenzivním potenciálu biotechnologií a o možnosti etnicky specifických genetických útoků. Jsou to sice všechno jenom takové teoretické úvahy, ale historie ukazuje, že podobným řečem má smysl věnovat pozornost, ve vlastním zájmu.

 

Elsa B. Kania. Kredit: Center for a New American Security (CNAS).
Elsa B. Kania. Kredit: Center for a New American Security (CNAS).

Podle dostupných informací čínská Ústřední vojenská komise od roku 2016 financovala výzkumné projekty týkající se mozku, pokročilých biomimetických systémů, biomateriálů, vylepšení lidských výkonů a pokročilých biotechnologií. V této souvislosti nelze přehlédnout, že se Čína stala světovým lídrem v klinických testech s editorem CRISPR na lidských pacientech. Pokud jde o slavný skandál s editovanými dětmi, stále není jasné, zda tento výzkum náhodou neměl oficiální požehnání i finance. Pokud neměl, bylo by to v dnešní Číně velice neobvyklé, až neuvěřitelné. Čína sice halasně zavádí regulace takového výzkumu, ale Kania s Vorndickem nejsou zdaleka jediní, kdo jsou k těmto čínským prohlášením skeptičtí. V Číně si zjevně nedělají hlavu s etikou a podobnými záležitostmi.

 

Zároveň je velmi nápadné, jak mnoho klinických testů s editováním lidské DNA probíhá v Ústřední vojenské nemocnici v Pekingu. Čínští vojenští lékaři a vědci nepokrytě publikují o tom, že CRISPR je jednou z klíčových technologií, se kterou by bylo možné zvýšit bojový výkon vojenských jednotek. Zmiňují se rovněž o modafinilu, který se používá k léčbě narkolepsie a poruch spánku, a o němž je známo, že zlepšuje vnímání a výkony zdravých lidí, stejně jako o transkraniální magnetickou stimulaci mozku.


Čína se v posledních letech intenzivně soustředí na propojení umělých inteligencí a genetických dat. V Číně i ve světě si vydobyla slušnou pozici společnost BGI, dříve známá jako Beijing Genomics Inc. Tato společnost nabízí levné čtení DNA, má laboratoře na řadě míst světa a shromažďuje ohromná množství genetických a biotechnologických dat. BGI se velmi angažuje v sekvenování DNA Američanů v řadě projektů s americkými univerzitami a výzkumnými centry. Neméně horlivě se BGI podílí na čtení DNA terorizovaných Ujgurů v Sin-ťiangu, což vzbuzuje temné obavy.

 

Čínská ústřední vojenská nemocnice, Peking. Kredit: PQ77wd / Wikimedia Commons.
Čínská ústřední vojenská nemocnice, Peking. Kredit: PQ77wd / Wikimedia Commons.

Tyto aktivity společnosti BGI a dalších společností jsou v dramatickém rozporu s tím, jak Čína, a v poslední době rovněž Rusko, nesmírně neochotně vydává jakýkoliv genetický materiál ze svého území. Čína dokonce zásadně odmítá poskytovat vzorky, které by významně napomohly výzkumu chřipky a vývoji vakcín. Zároveň není tajemstvím, že společnost BGI velmi těsně spolupracuje s armádní Národní univerzitou obranných technologií, včetně využívání superpočítačů a společných publikací, včetně využití editoru CRISPR.

 

Kania s Vorndickem důrazně upozorňují, že je nutné sledovat očividně hluboký zájem čínské armády o biotechnologie. Podle nich bychom neměli brát na lehkou váhu opakující se výroky čínských armádních špiček o „genetických zbraních“ a možnostech vítězství „bez jediné kapky krve“. Čínský výzkum má výhodu v bezohlednosti, neprůhlednosti a možnosti ignorovat etické mantinely. To zvyšuje riziko, že Čína získá překvapující technologickou výhodu, kterou bude možné využít k náhlému biotechnologickému úderu.

Literatura
Defense One 14. 8. 2019.

Datum: 17.08.2019
Tisk článku

Související články:

Čína odmítá sdílet vzorky a data smrtící chřipky H7N9     Autor: Stanislav Mihulka (03.09.2018)
V Číně se prý narodila editovaná dvojčata. Svět z toho šílí     Autor: Stanislav Mihulka (27.11.2018)
Populární čínská editovaná dvojčátka možná mají vylepšené mozky     Autor: Stanislav Mihulka (23.02.2019)



Diskuze:

Tohle mi tedy připadá...

Roman Dubravský,2019-08-20 15:00:15

...jako mnohem reálnější hrozba, než víceméně hypotetické oteplení.

Odpovědět

vojáci se nikdy na nic neohlížejí

Jarda Votruba,2019-08-19 09:03:27

A je jedno jesli je to USA, Rusko, Čína nebo Indie. Oficiálně to všichni popřou, ale ve skrytu běží vývoj na plné obrátky. Nikdo si nedovolí v této oblasti zaostat.
Je to prostě paranoia zelených mozků.

Odpovědět


Re: vojáci se nikdy na nic neohlížejí

Viktor Šedivý,2019-08-19 23:02:05

Kdo své meče překoval na pluhy, bude orat zem pro ty, kteří to neudělali.

Odpovědět

Peter Somatz,2019-08-18 16:19:58

Zda sa, ze recept na uspech akychkolvek mocnarov, alebo imperii je:
zbrojit, bojovat, utocit, kradnut, klamat, zatlkat, ale:
tvrdit ze to nerobime a sme ta najmierumilovnejsia a najbezbrannejsia vlada na svete.
Typicky psychopaticke spravanie.

Inak povedane, investovat do armady a propagandy. Vlady Ciny, USA, Ruska atd. maju k sebe daleko blizsie a viac si rozumeju, ako s vlastnymi obcanmi, ktori su manipulovani, aby nenavideli tych druhych. Je to nieco na sposob, el. baterky - napatie v spolocnosti vyvolava prud - teda kona pracu. Keby ludia boli v pohode, a ich elity ich nestrasili tou druhou stranou, asi by HDP dost kleslo.

Kazda forma moci (nielen kapitalizmus, ako tvrdi Jon Ronson), jasne preferuje psychopatov vo vysokych poziciach.
https://www.youtube.com/watch?v=xYemnKEKx0c

V kazdom pripade, v tej Cine maju aspon dobre vlaky, a je vidno, ze aj cesky programator, to v pohode zvlada a nema pocit, ze by sa ocitol v komunistickom pekle:
https://www.youtube.com/watch?v=h_NbyxzW9PU

Odpovědět

Ukázkový příklad manipulace

Leopold Kyslinger,2019-08-18 12:44:10

Expozice: Pokud jde o slavný skandál s editovanými dětmi, stále není jasné, zda tento výzkum náhodou neměl oficiální požehnání i finance. Pokud neměl, bylo by to v dnešní Číně velice neobvyklé, až neuvěřitelné. Čína sice halasně zavádí regulace takového výzkumu, ale Kania s Vorndickem nejsou zdaleka jediní, kdo jsou k těmto čínským prohlášením skeptičtí.

...stále není jasné...

Závěr:V Číně si zjevně nedělají hlavu s etikou a podobnými záležitostmi.

Odpovědět


Re: Ukázkový příklad manipulace

Jan Rychtář,2019-08-19 14:12:22

Tak ani ne. Pokud se zajímáte o dění v Číně, asi vám neunikly zprávy a dokumenty o transplantacích na objednávku. Nebo o tom, jak jsou nepohodlné skupiny obyvatelstva zavíráni a podrobováni podivným lékařským testům a že část takto "přečtených" lidí najednou beze známky zmizí. Jak můžete skoro ze dne na den (pokud máte dost peněz) dostat správný orgán. Jak vědci bez ohledu na mezinárodní dohody experimentují s lidskými zárodky a nechávají je dozrát a narodit se. ...
Závěr: V Číně si zjevně nedělají hlavu s etikou a podobnými záležitostmi.

Odpovědět


Re: Re: Ukázkový příklad manipulace

Viktor Šedivý,2019-08-19 22:59:22

V Číně si zjevně nedělají hlavu s etikou a podobnými záležitostmi.

Důsledek: V Číně získávají fantastickou konkurenční výhodu. Další z mnoha.

Otázka: Kdy se poučíme, že fair play má smysl pouze tehdy, pokud tento princip dodržují všichni soutěžící bez výjimky?

Odpovědět


Re: Re: Re: Ukázkový příklad manipulace

Jan Novák9,2019-08-20 10:19:15

Smysl konání vyplývá ze skutečného úmyslu ze kterého konání vychází.
Západní konání se zdá že smysl nemá pokud vycházíte z toho co politikové říkají, tedy že jim jde o rozvoj a zlepšení.

Pokud ale jako skutečný úmysl dosadíte poškození západní civilizace, zvýšení rozdílu v životní úrovni mezi obyčejnými lidmi a bohatými, nahrazení původního obyvatelstva v Evropě a severní Americe příchozími kterým nevadí diktatura a násilné formy vlády, likvidace národních států a světová vláda kdy si nejbohatší a nejmocnější mohou dělat co se jim zachce kdekoliv...

...pak jednostranný fairplay, ničení ekonomiky a přesun prostředků karbonovými povolenkami, neomezený přísun low IQ ilegálních přistěhovalců, ignorování sexuálních zločinů včetně proti dětem, PC kultura, gender bender... ...najednou vypadá smysluplně.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz