Break the Grid: Vyrazí do světa autonomní 3D tiskárny s vlastním pohonem?  
3D tiskárny již dnes představují velice slibnou technologii, která je užitečná v mnoha odvětvích výzkumu i praktických aplikacích. Co kdybychom je ale opatřili kráčivými končetinami nebo vrtulemi pro plavbu pod vodou či let ve vzduchu, a poslali je do světa? Vznikne nový ekosystém terénních 3D tiskáren?
3D tiskárny vyrážejí do světa. Kredit: Break the Grid.
3D tiskárny vyrážejí do světa. Kredit: Break the Grid.

3D tiskárny má rád snad úplně každý. Je to moderní technologie, obvykle jednoduchá, někdy až vtipná, a dovede vytvořit podivuhodné věci. A teď si představte, že byste 3D tiskárny vybavili nohami nebo vrtulemi, a poslali je na vandr do světa, respektive pod hladinu nebo do vzduchu.

 

Zní to dost bláznivě. Je to ale nejspíš vážně míněná iniciativa Break the Grid. Stojí za ní tři dánské společnosti: GXN Innovation, The Danish AM Hub a Map Architects. Spojili síly, aby navrhli mobilní 3D tiskárny. Tak vznikly koncepty bizarních robotů, kteří se mohou pohybovat po souši, ve vodě nebo ve vzduchu.

 

3D tiskárny pod hladinou. Kredit: Break the Grid.
3D tiskárny pod hladinou. Kredit: Break the Grid.

Proč vlastně opatřovat 3D tiskárny končetinami a posílat je do světa? Nepochybně je to zábavné, ale to není všechno. Jejich účelem by mělo být opravovat svět. Každá ze tří zmíněných skupin mobilních robotických 3D tiskáren by měla mít svůj konkrétní úkol.

 

Šestinohé kráčející 3D tiskárny by měly opravovat silnice. Opotřebení asfaltu je jedním z klíčových problémů dnešní globální infrastruktury a významně ovlivňuje dopravu. Obzvláště nepříjemná je situace izolovaných komunikací. Nejprve se v asfaltu udělají malé, snadno opravitelné prasklinky. Pokud se s nimi ale nic nestane, tak se objeví velké praskliny a díry, jejichž náprava bývá komplikovaná a drahá. Chodící 3D tiskárny by to mohly zvládnout a autonomně opravovat silnice biologicky aktivním materiálem s houbami.

 

3D tiskárny v povětří. Kredit: Break the Grid.
3D tiskárny v povětří. Kredit: Break the Grid.

Podvodní 3D tiskárny by zase měly opravovat pobřeží a chránit jej před působením vln. Na pobřeží v dnešní době žije asi 600 milionů lidí. Pro ně představuje akutní hrozbu globální oteplování, společně s extrémními klimatickými jevy. Mořské 3D tiskárny by měly míchat lepidlo s mořským pískem a z takto vzniklé hmoty stavět umělé útesy pro ochranu pobřeží. A létající robotické 3D tiskárny by zase opravovat stárnoucí výškové budovy. Ty jsou totiž v současnosti příčinou nemalých ztrát energie a peněz ve městech. Poletující 3D tiskárny by provedly analýzu stavu konkrétního domu a v případě potřeby by zasáhly.

 

Zakladatel společnosti GXN Kasper Jensen je přesvědčený, že vypuštění 3D tiskáren do světa by bylo novou revolucí ve výrobě, která by do jisté míry smazala rozdíly mezi lidskými sídly a krajinou. Jensen tvrdí, že když umožníme 3D tiskárnám volný pohyb, ať už na nohou či díky vrtulím, tak díky tomu můžeme čelit hrozbám soudobého světa účinněji a za méně peněz.


Ve skutečnosti by mohl vzniknout celý ekosystém 3D tiskáren v prostředí. Kráčející, plující a létající 3D tiskárny bude nutné monitorovat a opravovat, což by mohly mít na starost další 3D tiskárny. A své by jistě řekli i hackeři, takže bychom se stali svědky infekcí nebo třeba parazitismu volně žijících 3D tiskáren.

Literatura
Dansk AM Hub News 22. 8. 2019.

Detailní tisková zpráva je zde: Break the Grid

Datum: 25.08.2019
Tisk článku

Související články:

Rozpoutá 3D tisk novou průmyslovou revoluci?     Autor: Stanislav Mihulka (15.05.2013)
3D tiskárna s inkoustem plným bakterií tiskne žijící objekty     Autor: Stanislav Mihulka (14.12.2017)
Zapomeňte vše, co jste věděli o 3D tisku: Přichází Replikátor!     Autor: Stanislav Mihulka (02.02.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz