Nová pandemie by podle expertů mohla pobít desítky milionů lidí  
Nezávislý panel specialistů na globální zdravotní rizika WHO a Světové banky varuje, že svět není příliš dobře připraven na možnou celoplanetární pandemii vražedného patogenu dýchacích cest. Mohlo by prý dojít k masovým ztrátám na životech a k vymazání nemalé části světové ekonomiky.
Jak bychom zvládli globální pandemii? Kredit: CDC.
Jak bychom zvládli globální pandemii? Kredit: CDC.

V dnešním adrenalinovém světě střídá v médiích jedno globální ohrožení druhé. Když to není globální oteplování, tak se to týká jaderných zbraní, vymírání biodiverzity, znečištění anebo třeba globálních pandemií.

 

První setkání panelu „Global Preparedness Monitoring Board“. Kredit: WHO.
První setkání panelu „Global Preparedness Monitoring Board“. Kredit: WHO.

V roce 2018 vznikl nezávislý panel expertů Světové zdravotnické organizace WHO a Světové banky na globální zdravotní rizika „Global Preparedness Monitoring Board“ (GPMB). V těchto dnech panel GPMB zveřejnil novou zprávu pod poměrně výmluvným názvem „A World at Risk“, ve které experti panelu hodnotí připravenost našeho světa na zásadní zdravotní krizi. Jak se zdá, svět v jejich očích nedopadl zrovna dobře.

 

Experti panelu vzali v úvahu všechno možné – od nových trendů v politice až po dohady kolem globálního oteplování. Dospěli k závěru, že v současné době existuje velmi reálné riziko rychle se šířící a vysoce smrtící globální pandemie patogenu dýchacích cest. Taková pandemie by podle nich usmrtit 50 až 80 milionů lidí na celém světě a zlikvidovat téměř pět procent světové ekonomiky.

 

První setkání panelu „Global Preparedness Monitoring Board“. Kredit: WHO.
Zpráva panelu GPMB "A World at Risk". Kredit: WHO.

Jak autoři zprávy uvádějí, globální pandemie takových rozměrů, ať už přirozená nebo záměrně rozpoutaná, by mohla mít katastrofální dopad na celé státy. Po světě by se šířila zkáza, nestabilita a lidé by přišli o své bezpečí. Podle nich není svět na takovou pandemii v současnosti v dostatečné míře připraven. Na druhou stranu, experti panelu GPMB jsou přesvědčeni, že je stále čas změnit situaci v náš prospěch, pokud tedy devastující globální pandemie nebo třeba zombie apokalypsa nepropukne v následujících dnech.

Nové nebo staronové patogeny z poslední doby podle zprávy panelu GPMP. Kredit: WHO.
Nové nebo staronové patogeny z poslední doby podle zprávy panelu GPMB. Kredit: WHO.


Panel GPMB uvádí, že by svět měl urgentně věnovat pozornost celkem sedmi akcím, které by nás měly připravit na riziko devastující globální pandemie:

 

1. Šéfové vlád jednotlivých států by se měli zavázat k připravenosti na takovou pandemii a hlavně do takové připravenosti investovat.

 

2. Státy a regionální organizace musí jít v tomto ohledu příkladem.

 

3. Všechny státy musí vybudovat silný a životaschopný systém obrany proti pandemiím, včetně pravidelných simulací a cvičení.

 

4. Země a instituce musí být připravené na nejhorší. Velmi by pomohly vydatné investice do výzkumu a vývoje vakcín a přípravků vhodných pro takový druh pandemie. Všechny země musí mít systém, díky němuž budou okamžitě sdílet sekvence genomu a další informace o veškerých nových patogenech, které představují hrozbu.

 

5. Na připravenosti se musí podílet finanční instituce.

 

6. Poskytovatelé rozvojové pomoci musí vytvářet pobídky a podporovat financování připravenosti v nejchudších zemích.

 

7. OSN musí posílit mechanismy koordinace celosvětového úsilí v případě takové pandemie.


Jak bez obalu říkají autoři zprávy panelu GPMB, pokud jde o pandemie, již dlouho podléháme nebezpečnému cyklu paniky a zanedbávání. Když se objeví vážné nebezpečí, tak panikaříme a vyvíjíme značné úsilí. Jakmile ale akutní riziko pomine, tak většina takových snah vyšumí do ztracena. Měli bychom to změnit.

Literatura
Futurism 20. 9. 2019.GPMB report „A World at Risk“

Datum: 24.09.2019
Tisk článku

Související články:

Očkování proti spalničkám zachránilo 20 milionů životů od roku 2000     Autor: Stanislav Mihulka (05.11.2017)
Globální nákaza: Jak by mohl vypadat patogen úspěšné pandemie?     Autor: Stanislav Mihulka (19.05.2018)
Exercise Mataika: Jak dopadla krvežíznivá simulace útoku neštovicemi?     Autor: Stanislav Mihulka (22.02.2019)



Diskuze:

Opak

Stanislav Poutník,2019-09-24 12:18:36

Zajímal, by mě čistě hypoteticky opak. :) Je možné 100% vyhladit lidstvo? Při tak vysokém čísle si myslím, že je to nemožné.

Odpovědět


Re: Opak

Lukáš Langšádl,2019-09-24 22:28:37

ale jistě že jde. Ale dá to dost práce statisticky většinou zhruba 1-10% obyvatelstva mívá vrozenou imunitu.. Každoapádně jestli mohu doporučit strategickou hru pleague inc.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Plague_Inc.

Jedná se o simulátor likvidace světa za pomoci viru bakterie či plísně velice zábavné...

Odpovědět


Re: Re: Opak

Stanislav Poutník,2019-09-24 23:03:41

Bylo to spíš takové naťuknutí, viděl jsem film :
https://www.csfd.cz/film/265952-perfect-sense/komentare/
Jak je to jednoduché, stačí když člověk ztratí dva smysly, zrak a sluch a je vymalováno.

Odpovědět


Re: Opak

Jiří Kolumberský,2019-09-25 08:52:58

Vyhubení lidstva pomocí mikroorganismů téměř nemožné. Smrtící mikroorganismy uhynou se svými hostiteli. Při bezpečné likvidaci těl zemřelých se smrtící infekční agens nemůže dále šířit. V populaci se mohou šířit jen relativně nesmrtící mikroorganismy, Taková je realita. Imunitní systémy potenciálních hostitelů se jim navíc přizpůsobí. To obecně platí jak pro nahodilé přirozeně mutace, tak i pro genetické inženýrství i pro tzv. školení mikroorganismů pomocí opakovaných pro ně subletálních dávek léčiv či antigenů. Čítankovým příběhem na toto téma je příběh o hubeni králíků divokých v Austrálii, včetně kombinace smrtící infekce a antikoncepce, jako například v případě likvidace moskytů. Proto nemám o lidskou populaci vůbec žádné obavy. Samozřejmě, že existují hypotetické možnosti, jak ohrozit celou lidskou populaci, a to např. důsledným promořením celé lidské populace a jejího okolí modifikovanými běžnými mikroorganismy se skrytou, spící aktivitou. Jejich aktivace by mohla být realizována například po určitém počtu dělení nebo replikací, podobně, jako třeba probíhá zkracování telomerů. To vše by mohlo existovat navíc v kombinaci s rozličnými spouštěči.

Odpovědět


Re: Re: Opak

Martin X,2019-09-26 07:28:04

Najhorsia je asi kombinacia patogenu s relativne dlhou inkubacnou dobou ale v konecnom dosledku smrtiacom, ktory sa dokaze rychlo prenasat.
Trebars AIDS prenasany vzduchom ako chripka, by asi ludsvu narobil dost problemov, ale vyhubit by ho asi nedokazal, par percent ludi by malo urcite imunitu.

Odpovědět

Pandemie

Petr Nováček,2019-09-24 10:54:56

Pokud by někdo vymyslel a rozšířil geneticky selektivní virus (třeba na nějakou kokrétní rasu), tak ho těžko něco zastaví. Pokud by někdo říšil virus úmyslně tak ho může vypustit hned na desítkách místech za den. V případě organizované skupiny ještě mnohem více. Jako obranu jedině vymyslet univerzální lék na všechny nemoci, což je nemožné.

Odpovědět

Pandemie

Tomáš Novák,2019-09-24 09:42:48

Jojo, naše dnešní přelidněnost a propojenost je naší potenciální záhubou...

Odpovědět

Thanos

Stanislav Poutník,2019-09-24 09:40:56

Dřív než lusknete prsty. Na druhou stranu..................

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz