Nová inteligence VERA vystopuje pozici střelce podle videí z telefonů  
Dnešní chytré telefony mívají kvalitní mikrofony. Když pak nahraná videa dostane do ruky výkonný analytický systém, tak dokáže najít zdroj nahraných zvuků. Když to jsou výstřely, tak pohotově určí pozici střelce. Inteligence VERA je teď dostupná jako open-source software.
Určení pozice útočníka při masakru v Las Vegas. Kredit: Carnegie Mellon University.
Určení pozice útočníka při masakru v Las Vegas. Kredit: Carnegie Mellon University.

Vojenské a zpravodajské organizace v dnešní době vyvíjejí pokročilé systémy a inteligence, které dovedou z dostupných videí a snímků bleskurychle vystopovat pozici útočníka, co ohrožuje okolí střelbou. Tvůrci nové inteligence VERA jsou přesvědčeni, že by takové technologie měly mít k dispozici i civilní organizace a služby.

 

Alexander Hauptmann. Kredit: Carnegie Mellon University.
Alexander Hauptmann. Kredit: Carnegie Mellon University.

Alexander Hauptmann z americké Carnegie Mellon University a jeho kolegové vyvinuli inteligentní systém, který dokáže přesně vystopovat pozici střelce, pokud má k dispozici videa události z pouhých tří chytrých telefonů. Systém VERA (Video Event Reconstruction and Analysis) by neměl nezbytně nahradit stávající komerční soustavy mikrofonů, které využívají americké úřady, ale mohl by stát užitečným doplňkem pro zajištění bezpečnosti veřejnosti.

 

Badatelé inteligenci VERA vyzkoušeli na třech videozáznamech z masového vraždění v Las Vegas v roce 2017, kdy vrah zabil 58 lidí a stovky dalších zranil. Inteligence VERA správně určila, že vrah střílel ze severního křídla hotelu Mandalay Bay. Tento odhad přitom vycházel ze tří výstřelů, které padly v první minutě masakru.


Jednou z hlavních motivací bylo pro autory inteligence VERA to, aby takový nástroj měli k dispozici i novináři a pracovníci humanitárních organizací. V dnešní době se na řadě míst světa odehrávají masové protesty proti vládnoucím režimům, při nichž nezřídka dochází k násilí. Určení místa výstřelů je velmi důležité pro zjištění, zda jsou za střelbu, která může mít fatální následky, zodpovědné síly režimu, protestující nebo případně další skupiny. Když tento systém představili veřejnosti na nedávné konferenci Association for Computing Machinery's International Conference on Multimedia, která se odehrála ve francouzském Nice, tak zároveň systém zveřejnili v podobě open-source softwaru.

 

Carnegie Mellon University, logo.
Carnegie Mellon University, logo.

VERA využívá postupy strojového učení k synchronizaci jednotlivých analyzovaných videosekvencí a k výpočtu pozice každé z kamer, přičemž vychází z toho, co je na videu zobrazeno. V určení místa, odkud vyšly výstřely, ale hraje zásadní roli záznam zvuku. VERA bere v úvahu jednotlivé zvuky, které jsou součástí výstřelů a časové prodlevy mezi nimi. Ze zvuků výstřelů také dokáže určit typ použité zbraně, z něhož VERA následně odvodí rychlost vypálených střel. Nakonec vypočítá vzdálenost útočníka od chytrého telefonu, který pořídil dotyčné video.

 

Hauptmann a spol. si nejprve mysleli, že nebude možné odlišit jednotlivé zvuky fází výstřelu. Záhy ale zjistili, že mikrofony dnešních chytrých telefonů jsou vážně dobré. Pokud má systém VERA k dispozici tři a více videí, tak dovede se slušnou přesností určit směr, odkud výstřel přichází. Vychází přitom z rozdílů doby, za jakou zvuky výstřelů dorazily k jednotlivým telefonům. Tvůrci systému dodávají, že nemusí sloužit jen k určení místa výstřelů. VERA by mohla analyzovat i místo původu dalších rozmanitých zvuků, což by bylo možné využít v celé řadě různých aplikací.

Video:  CMU Event Reconstruction Tool


Literatura
Carnegie Mellon University 20. 11. 2019.

Datum: 21.11.2019
Tisk článku

Související články:

Deepfake videa by mohla zničit důvěru ve společnosti. Jak tomu čelit?     Autor: Stanislav Mihulka (18.02.2019)
Jak přelstít systém umělé inteligence pro rozpoznávání lidí?     Autor: Stanislav Mihulka (28.04.2019)
Děsivě snadné: Deepfake technologie editují mluvené slovo textem z klávesnice     Autor: Stanislav Mihulka (22.06.2019)



Diskuze:

Technologie Velkého Bratra

Martin Prokš,2019-11-23 11:06:10

Dobrý den,

Přesně jak již bylo zmínněno pány přede mnou. Aby tohle mohlo fungovat, mobily by musely nonstop aktivně naslouchat a točit a být připojeny na server kde by průběžně v reálném čase probíhalo vyhodnocování a zpracování. Takže použitelné pro armádu.

Nebo pro Velkého Bratra. Tato funkcionalita může být jednou z vějiček na uživatele, aby se sami a dobrovolně připojili k serverům VB, zvykli si na trvalý dohled a neprotestovali až se to stane povinností. Tak jako se to povedlo FaceBooku kde je prakticky nulové zabezpečení a lidé se tam sami dobrovolně vzdávají veškerého soukromí a nepřijde jim na tom nic divného.

Salámovou metodou nám státy přes EU a mezinárodní dohody (pod záminkou boje proti praní peněz) sebraly bankovní tajemství. Telefonní hovory jsou soukromé jen formálně, policie dostane povolení k odposlechu na koho si umane fakticky bez kontroly a nikomu to nevadí. Elektronická komunikace to samé. A nic, klid pohoda.

Odpovědět


Re: Technologie Velkého Bratra

Vladimír Bzdušek,2019-11-25 17:49:59

Veľký brat by bol veľký blbec, keby naplno nevyužil existujúce technologické možnosti.
Za seba: viem, že Google ma sleduje, ale to čo mi dáva, sa mi zdá viac, ako dávam ja jemu. Takže koexistujeme.

Odpovědět

Jak v praxi

Ivo Brabec,2019-11-21 18:28:27

Ačkoliv věřím ze v klidu kanceláře jim to funguje, ale nedovedu si představit jak humanitární pracovník z úkrytu před odstřelovačem ještě shání video od ostatních kolegu, přes Bluetooth je stahuje k sobě ( a to samotné je velký otaznik - ani já nejsem schopen mnohdy od rodinných příslušníků dosáhnout funkčního AirDrop), pak spoušti aplikaci....Myslím ze to do terénu moc není...

Odpovědět


Re: Jak v praxi

Josef Šoltes,2019-11-22 08:41:58

Jistě, že to není pro soukromé osoby do terénu. Je to samozřejmě určené pro armádu... I když se to tváří jako openneziskovýsource.

Odpovědět


Re: Jak v praxi

Tomas Zadilsky,2019-12-01 18:10:59

nemam moc predstavu, jak by to presne melo fungovat - ale hadam, ze kdyz je to open-source soft., tak to bude primarne pro comp. a k tomu, aby to zjistilo, kde si strelec vali sunky, to potrebuje jen to ty videa. tak bych rekl, ze do terenu to klidne muze byt.. ten pocitac muze byt v podstate kdekoli, hlavne, kdyz bude online. pak uz to jen staci poslat stejnym zpusobem jako do dropboxu apod.. a napr. ten humanitarni pracovnik urcite nebude sam a v pripade aktivniho strelce to budou vedet i vsichni kolegove apod. a ty videa poslou nezavisle na sobe a pc by poslal zpatky cast mapy s cervenym puntikem napr.. a nemyslim si, ze to musi byt vylozene jen video z mobilu - ale klidne i z bezpecnostni kamery, ktera zaznamenava i zvuk - a napr. v praze maj policajti kameru na kazdym rohu - nekdy i dve... nevim, mozna je to blbost, co sem napsal. ale myslim si, ze to az tak nepredstavilne neni, ze to je spis zatim jeste v plinkach...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz