Průlom s pozitroniem: Výzkum gama laseru jede na plné obrátky  
Dnes již umíme postavit roztodivné lasery k nejrůznějším účelům. Ale gama lasery nám stále ještě vzdorují. Jejich vývoj je nesmírně obtížný a zahrnuje výzkum v oblasti kvantové mechaniky i řady dalších oborů. Velmi užitečný by byl Bose-Einsteinův kondenzát pozitronia, pokud ho fyzici vyrobí v bublinách uvnitř kapalného helia.
Allen Mills. Kredit: UC Riverside.
Allen Mills. Kredit: UC Riverside.

Lasery jsou zdroje intenzivního elektromagnetického záření, které vyzařují koherentní a monochromatický paprsek. Využívají k tomu kvantovou mechaniku a termodynamiku, přičemž nepracují zdaleka jen s viditelným světlem, ale s mnohem širším spektrem elektromagnetického záření. V jedné oblasti elektromagnetického spektra ale zatím ještě lasery nemáme.

 

Navzdory značnému úsilí ještě stále není k dispozici prakticky použitelný gama laser. Podle odborníků jde o jeden z významných nedořešených problémů dnešní fyziky. Jeho výzkum a vývoj stále pokračuje. Je to mezioborová záležitost, která zahrnuje kvantovou mechaniku, spektroskopii, chemii, fyziku pevných látek, a také metalurgii. V současné době spojuje jak základní výzkum, tak rozvoj potřebných technologií.

 

Neuvěřitelné pozitronium. Kredit: Manticorp / Wikimedia Commons.
Neuvěřitelné pozitronium. Kredit: Manticorp / Wikimedia Commons.

Výzkum a vývoj gama laseru je očividně nesmírně náročný. Pokud se to ale povede, tak gama lasery slibují řadu podivuhodných aplikací, od medicínského zobrazování a léčby nádorů, až po pohon kosmických lodí a satelitů. Ačkoliv to na první pohled nejspíš nevypadá, součástí výzkumu gama laseru je i nová studie Allena Millse z americké University of California, Riverside. Ten svými výpočty potvrzuje, že bubliny vyplněné pozitroniovým plynem jsou stabilní v kapalném héliu. Jde o významný krok směrem k hotovému gama laseru.

 

Pozitronium je docela zběsilá záležitost. Jde o velice exotický atom či částici, kterou tvoří elektron a jeho antičástice pozitron. Je to chiméra složená z hmoty a antihmoty zároveň. Orbitaly dvou částic v pozitroniu a složení energetických hladin jsou podobné jako v atomu vodíku složeného z elektronu a protonu. Na rozdíl od něj je ale pozitronium velice nestabilní a po kratičkém zlomku sekundy dojde k anihilaci elektronu s pozitronem a vyzáření dvou nebo tří fotonů gama záření. A tyhle fotony by se hodily pro gama lasery.

 

University of California, Riverside, logo.
University of California, Riverside, logo.

Pro účely technologie gama laseru je žádoucí, aby v něm bylo pozitronium v podobě Bose-Einsteinova kondenzátu. V takovém případě totiž budou „atomy“ pozitronia ve stejném kvantovém stavu, což zvýší množství interakcí i výsledného gama záření. Mills spočítal, že když bude v kapalném heliu bublina, která bude obsahovat milion „atomů“ pozitronia, tak bude mít asi šestinásobnou hustotu oproti vzduchu. A co je hlavní, pozitronium by v takovém případě mělo být ve formě Bose-Einsteinova kondenzátu.


Helium je kapalné jen za extrémně nízkých teplot. Zároveň již od padesátých let víme, že právě v kapalném héliu se jinak nestabilní pozitronium udrží překvapivě dlouhou dobu. V heliu by se přitom měly vytvářet bubliny pozitronia, protože helium a pozitronium se navzájem odpuzují. Millsova laboratoř Positron Laboratory teď připravuje výrobu takových bublin pozitronia v heliu, které by se měly stát zdrojem Bose-Einsteinova kondenzátu pozitronia. Vše nasvědčuje tomu, že gama laser je zase o něco blíž.

Literatura
University of California, Riverside 5. 12. 2019, Physical Review A 100: 063615.

Datum: 07.12.2019
Tisk článku

Související články:

Jak vyrobit miniaturní verzi gama záblesku v laboratoři?     Autor: Stanislav Mihulka (21.01.2018)
Britští vědci spustili experimenty s přeměnou záření na hmotu     Autor: Stanislav Mihulka (23.03.2018)
Extrémně výkonné lasery s důmyslnými zrcadly by mohly proděravět realitu     Autor: Stanislav Mihulka (19.09.2019)



Diskuze:

Jen drobný dotaz,

Pavel Nedbal,2019-12-08 21:48:11

jaký vliv na stabilitu pozitronia může mít teplota? Orbity elektronů kolem jádra, nebo kolem pozitronu nejsou vůbec předmětem termodynamiky!

Odpovědět

David Oplatek,2019-12-08 08:27:23

Co vim tak hybnost by neztratily ani pri absolutni nule. Pri A0 ustava jen tepelny pohyb.

Odpovědět

Kulička

Antonín Nezdvořák,2019-12-07 21:45:59

Někde jsem četl, že částice není kulička, ale takové vyboulení v poli způsobené energií nebo interakcí, nevím jestli je v tom rozdíl, ty antičástice jsou vyboulené na opačnou stranu? Ten kvantový pohyb co neustává ani při absolutní 0 je to vyboulení nebo ještě nějaká hybnost? Co by se stalo kdyby šlo snížit teplotu ještě níže, ty částice by přestali existovat?

Odpovědět


Re: Kulička

Antonín Nezdvořák,2019-12-08 16:31:16

Nebo jinak, pokud zachytím jeden foton , který má hmotnost 0eV a nemá s čím interagovat a zmrazím ho na 0, existuje ještě?
Ten moment hybnosti je hmotnost eV krát interakce jako síla krát rameno?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz