Nový nejstarší materiál na Zemi je mnohem starší než Sluneční soustava  
Slavný a páchnoucí meteorit Murchinson z Austrálie ukrýval zrna kosmického prachu, který uhnětly umírající hvězdy asi před 7 miliardami let. K jeho datování posloužily izotopy neonu vytvořené galaktickým kosmickým zářením. Jde o zatím nejstarší věc, jakou kdy lidé měli v ruce.
Zrno SiC prachu a planetární mlhovina Vajíčko. NASA, W. Sparks (STScI) and R. Sahai (JPL). Inset: Janaína N. Ávila.
Zrno SiC prachu a planetární mlhovina Vajíčko. NASA, W. Sparks (STScI) and R. Sahai (JPL). Inset: Janaína N. Ávila.

Naše Země a celá Sluneční soustava vznikly brzy po zažehnutí Slunce ve zhrouceném mračnu kosmického plynu a prachu, asi před 4,5 miliardami let. Vědci nedávno vystopovali nový nejstarší materiál na Zemi, a ten je shodou okolností mnohem starší, nežli 4,5 miliard let. Ve skutečnosti vznikl asi před 7 miliardami let. To je pochopitelně na pováženou. Tento materiál zcela jistě nepochází ze Země ani ze Sluneční soustavy a musel vzniknout někde úplně jinde!

 

Philipp Heck. Kredit: Field Museum of Natural History in Chicago.
Philipp Heck. Kredit: Field Museum of Natural History in Chicago.

Ve skutečnosti to není zase taková zdrcující záhada, i když vzrušující objev je to každopádně. Jde totiž o pradávný kosmický prach, který Philipp Heck z amerického muzea Field Museum of Natural History v Chicagu a jeho spolupracovníci získali z meteoritu Murchinson. To je velký a slavný uhlíkatý chondrit o hmotnosti asi 100 kg, který dopadl poblíž Murchinsonu v australském státě Victoria. Obsahuje spoustu organických látek, a očividně také velmi starý kosmický prach. Jako i jiné podobné meteority s vysokým obsahem organické hmoty, i Murchinson velmi silně a štiplavě páchne.

 

Zmíněná zrna kosmického prachu uhnětly exploze a výtrysky umírajících hvězd, které zmizely z vesmíru ještě předtím, než se rozsvítilo Slunce. Nové analýzy ukázaly, že některá z těchto zrn z meteoritu Murchinson vznikla pár milionů let před vznikem Slunce, a některé až 3 miliardy let před Sluncem.

 

Vesmír je plný takových částeček prachu. Přesto doposud nikdo neobjevil prach starší než Sluneční soustava v pozemských horninách. Podle Hecka je to kvůli tomu, že pozemská desková tektonika, vulkanismus a další planetární mechanismy během miliard let od vzniku Země zahřály a proměnily veškerý prvotní kosmický prach, který na Zemi napadal, tak, že dnes již není k poznání. Asteroidy, z nichž často pocházejí meteority, jsou ale oproti dynamické a bouřlivě proměnlivé Zemi velmi neměnnými světy. Co tam dopadne, to tam i zůstane, často po miliardy let, v původní stavu.

Murchinson. Kredit: Basilicofresco / Wikimedia Commons.
Murchinson. Kredit: Basilicofresco / Wikimedia Commons.

 

Většina známých zrn kosmického prachu, který je starší než Sluneční soustava, dosahuje velikosti sotva 1 mikronu. Heckův tým ale studoval zrna prachu z meteoritu Murchinson, která byla mnoha větší, od 2 do 30 mikronů. Tvořil je převážně křemík a uhlík. Heckův tým jim láskyplně přezdíval „balvany“. Některé z těchto balvanů viděli v optickém mikroskopu.

 

Badatelé studovali čtyři desítky zrn kosmického prachu z meteoritu Murchinson. Získali je tak, že kousky tohoto páchnoucího vesmírného balvanu rozpustili v kyselině. Tím se rozplyne většina obsažených minerálů a silikátů, ale kosmický prach kyselině odolá. Nakonec datovali stáří těchto zrn pomocí izotopů neonu, které vznikají působením galaktického kosmického záření.

 

 

Vide: Philipp Heck Without Watermark

 

Literatura

Space.com 13. 1. 2020, PNAS online 13. 1. 2020.

Datum: 14.01.2020
Tisk článku

Související články:

Pozemská voda je starší než Slunce     Autor: Stanislav Mihulka (30.09.2014)
Nové důkazy: Jupiter je nejstarší planetou Sluneční soustavy     Autor: Stanislav Mihulka (15.06.2017)
Galaktičtí archeologové hledají ztracené sourozence Slunce     Autor: Stanislav Mihulka (21.04.2018)



Diskuze:

Ešte raz

Vladimír Bzdušek,2020-01-15 19:20:02

už aj na inom serveri sa ktosi pozastavil na tomto : "kousky tohoto páchnoucího vesmírného balvanu rozpustili v kyselině. Tím se rozplyne většina obsažených minerálů a silikátů, ale kosmický prach kyselině odolá." To chemicky nejak nesedí, či?

Odpovědět

Jak sa urcuje vek horniny?

Radoslav Porizek,2020-01-14 20:47:58

Jak sa urcuje vek velmi starych hornin na Zemi?
Tusim, ze klibracii pomohli vzorky z inych planet.

Konretne pri tom neone to znamena, ze asteroid bol sformovany pred 7 miliardami rokov, a vo vnutri teda prestalo posobit galakticke ziarenie na neon, alebo nieco ine?

Odpovědět

Bolo by zaujímavé

Vladimír Bzdušek,2020-01-14 19:19:01

uviesť aj kvantitatívne pomery pri analýze toho Ne. Vždy som veľmi fandil extrémom pri kvantitatívnej aj kvalitatívnej analýze.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz