:: OSEL.CZ :: - Chov z mrtvých
Chov z mrtvých  
„Chov z mrtvých“ , „Tele klonované z hovězí flákoty“ to nejsou titulky bulváru, nýbrž ze seriózních odborných časopisů těchto dnů, které referují o úspěchu Stevena Stice. Podařilo se mu naklonovat tele z buněk jatečného kusu, který byl dva dny po porážce. Někteří šlechtitelé hovoří o přelomu neboť tato technika umožní vybírat chovné kusy až poté, co se na jatkách prokáže jejich skutečné osvalení, výtěžnost, kvalita, chuťové vlastnosti,…
 

Při klonování skotu byla použita dědičná informace z buněk skotu, který byl poražen na jatkách. Buňky pro klonování byly odebrány 48 hodin po zabití. Tele se narodilo 22. dubna 2002, oznámili to společně výzkumníci z Georgijské univerzity a zemědělské biotechnologické společnosti ProLinia se sídlem v Athens (Georgia, USA). Výzkumný tým vedl Steven Stice, který již dříve patřil mezi první na světě, kterým se podařilo klonovat skot.

V tomto případě byla ke vzniku nového jedince použita tkáň z podřadného odpadu tzv. drobů. Prakticky bylo tele naklonováno z jedné buňky ledviny. President ProLinia Mike Wanner prohlásil, že na jatkách nebyly dělány žádné změny v technologii usmrcení, bourání porcování ani při skladování produktu. Chtějí tím prokáza, že jejich metoda je komerčně použitelná. 

Není pochyb o tom, že zmíněný postup může výrazně urychlit a zpřesnit šlechtitelský proces. Část společnosti se ale staví ke klonování odmítavě a tomu se podřizuje i chování obchodních řetězců. Pravdou ale také je, že potomstvo klonovaných zvířat nelze označit jako klony, jak ale bude tato normální zvířata posuzovat spotřebitel ukáže teprve budoucnost. 

Datum: 20.09.2002
Tisk článku

Bioetika, biotechnologie a biomedicína - Ondok Josef Petr
Knihy.ABZ.cz
 
 
cena původní: 199 Kč
cena: 167 Kč
Bioetika, biotechnologie a biomedicína
Ondok Josef Petr

Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán



Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni


















Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace