AI vs pandemie: Umělá inteligence doporučila léky proti koronaviru  
Umělé inteligence nám opět zachraňují kůži. Na vakcíně proti Wuhanu se intenzivně pracuje, ale potrvá to nejméně pár měsíců. Do té doby nejspíš rádi využijeme rad digitálních mozků. Šikovná inteligence MT-DTI, která je výtečná na analýzu interakcí mezi léky a cílovými proteiny, prohledala databázi dostupných léků. Zjistila, že na Wuhan by měl nejlépe zabírat antivirový lék Atazanavir. Je to inhibitor proteáz, který se dnes využívá k léčbě a prevenci infekce HIV.
Model koronaviru Wuhan z dílny americké CDC. Kredit: CDC.
Model koronaviru Wuhan z dílny americké CDC. Kredit: CDC.

Oficiální počty nakažených i mrtvých na účtu koronaviru rychle stoupá. Odborníci se netají obavami, že reálná čísla mohou být významně vyšší. Už teď je jasné, že Wuhan s přehledem porazí infekci SARS z roku 2004, která tehdy vzbudila tolik rozruchu. Celoplanetární obavy, které zatím nerozdmýchá ani tak samotná infekce Wuhanu, jako spíš nejasná situace v paranoidní Číně, již vedly k zahájení vývoje celé řady vakcín, včetně velmi slibné RNA vakcíny, vyvíjené společností Moderna a americkou agenturou NIAID.

Deargen Inc., logo.
Deargen Inc., logo.

 

Zatím se ovšem zdá, že Wuhan postupuje příliš rychle na to, aby mu v tom první hotové vakcíny mohly efektivně zabránit. Vědci a farmaceutické společnosti se proto v současné době snaží nouzově využít k léčbě koronaviru Wuhan již hotové a široce dostupné protivirové léky. Podle dostupných informací společnost Gilead Sciences testuje v Číně na pacientech s koronavirem experimentální lék remdesivir. Zcela nedávno se také objevily informace o použití kombinace léků lopinavir/ritonavir (LPV/r), známé jako Kaletra, která se používá k léčbě a prevenci infekce HIV, společně s antivirotikem oseltamivir, čili Tamiflu, což je mediálně známý přípravek vyvinutý proti chřipce.

 

Mezinárodní tým, který zahrnoval badatele společnosti Deargen, korejské Dankook University a americké Emory University, se rozhodl požádat o pomoc umělou inteligenci. S její pomocí pátrali po komerčně dostupných protivirových lécích, které by mohly být účinné proti Wuhanu. Jejich zcela čerstvá studie visí na preprintovém serveru bioRxiv.

 

Jak říká šéf výzkumu Keunsoo Kang z Dankook University, nejdřív to byla čistě vědecká zvědavost. Prostě je zajímalo, jestli umělá inteligence zvládne doporučit léky, které by mohly Wuhanu pořádně zatopit. A jejich umělá inteligence MT-DTI (Molecule Transformer-Drug Target Interaction) to dokázala. Vybírala si jen z komerčních antivirových léků. Tahle umělá inteligence je přitom vycvičená na to, aby hledala nejvhodnější léky, které cílí na virové proteiny.

 

Dankook University, logo.
Dankook University, logo.

Inteligence MT-DTI tvrdí, že nejslibnější pro léčbu Wuhanu je z komerčně dostupných antivirotik lék Atazanavir. To je přípravek proti retrovirům, který se používá hlavně jako lék a prevence na infekci HIV. Podle inteligence MT-DTI by se molekuly Atazanaviru měly vázat hned k několika komponentám koronaviru Wuhan. Zdá se, že tento lék by měl sabotovat všechny podjednotky replikačního komplexu Wuhan současně. Jako další v pořadí dle účinnosti inteligence vytipovala léky favirenz, ritonavir a dolutegravir.

 

Velikou výhodou tohoto přístupu je, že dotyčné léky není nutné testovat, zda jsou bezpečné pro lidské zdraví. Takové testy již mají za sebou. Předpovědi umělé inteligence bude samozřejmě nutné ověřit na lidských pacientech s Wuhanem. Antivirotika nebývají zázračným všelékem, ale mohla by významně zmírnit průběh nemoci a zvýšit šance nejvíce nemocných pacientů na přežití.

 

Literatura

GEN/ Genetic Engineering & Biotechnology News 5. 2. 2020, bioRxiv 2020.01.31.929547.

Datum: 06.02.2020
Tisk článku

Související články:

Umělé inteligence přebírají výzkum kvantových systémů     Autor: Stanislav Mihulka (03.03.2018)
Nová umělá inteligence předpovídá smrt. A její tvůrci nevědí jak     Autor: Stanislav Mihulka (13.11.2019)
První varování před koronavirem Wuhan poslala umělá inteligence BlueDot     Autor: Stanislav Mihulka (26.01.2020)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz